Margiela plagierar

 

marg1marg2

Martin Margiela och Penfound The Mountain

För inte så länge sedan skrev jag om min oförklarliga lust till att köpa och bära den där hästprintade klänningen från Margiela – den kändes som tagen från en vargprintad t-shirt från 80-talet. Jag var tydligen inte helt ute och cyklade, det verkar som om trycket på riktigt är snott från just en sådan t-shirt. Fast från 1998 närmare bestämt, då skapade illustratören David Penfound t-shirten till höger, kallad Summoning the Storm, för klädföretaget The Mountain. Och Margielas är ett nästan i stort sett direkt plagiat.

Margiela själva har uttalat sig kring sitt tryck att ” Det har skapats ur ett collage av nostalgiska bilder sammansatta in-house.” Uttalandet blir löjligt i sammanhanget; minus den magiska indianen är trycket till höger helt uppenbart ursprunget för Margiela. Illustratören Penfound, som brukar låna ut detta copyrightade tryck till allt från pussel till muggar för en fast kostnad på mellan ettusen till fyratusen dollar, har inte fått ett öre av Maison Martin Margiela. Och på Net-A-Porter säljs Margielavarianten för närmare 1400 dollar styck.
Enligt LA Times säger Penfound att han kommer
kontakta Margiela omedelbart. Fortsättning följer alltså…

Själv är jag otroligt förvirrad. Är det blåögt av mig att alltid ha trott så högt om Margiela? Att det var ett av de få –sanna– nya modeförtagen. Ok att inspireras lite här och lite där, men att sno en sådan här sak rakt av är bara oförlåtligt.. Detta fall är tusen resor värre än Marc Jacobs piratkopiering av en gammal svensk scarf, den var liksom i hans underlinje och på en liten scarf. I jämförelse med Margiela blir den fadäsen ingenting, jag kommer ihåg när jag såg Margielas visning i Paris förra året och då var denna hästprintade sak verkligen en av huvudnumren. Men troligtvis bara inslängd i sista stund för att skapa en riktig kassako. Frågan är: Hur kan ett känsligt och nogrannt företag som Margiela kan göra en sådan tabbe? Trycket finns ju uppenbarligen  överallt, på allt från t-shirts till pussel och kaffemuggar.. Gör en sökning på eBay och du finner över 70 träffar. Kanske är det meningen? En kommentar till modevärlden? De ville ha ett äkta tacky djurmotiv som alla modeslavar skulle visa upp sig i och som skulle fylla alla glansiga fancy magasin?

Jag vet inte, men jag vet att jag är otroligt nyfiken på hur storyn utvecklas. Och jag vet också att jag nog tillhör denna kategorin modeslav, eller snarare modenörd, då jag precis slagit till på en svettig The Mountain-tshirt på eBay. Med indian. För att det är så knäppt. Och jag hoppas innerligt på en duglig förklaring från Martin Margiela…annars brister mitt hjärta en aning…

 

marg1

marg2

 

 

 

Agnes Grefberg Braunerhielm
 1. Alex writes

  PINSAMT värre. Vilka idiots.

  Reply

 2. elvira writes

  Men om det ursprungliga motivet var en Donald Byrd-låt och Margiela hette Pete Rock?

  Reply

 3. Agnes B writes

  Elvira: Haha! Fantastiskt! Du sa det! Margiela vill att vi ska upptäcka tjusningen i överdrivna djurtryck med 80-tals feel.

  Reply

 4. sanna writes

  Ouch. Vilka klantar. Ska de plagiera kan de väl göra det lite smidigt? Det är svårt att känna sympati med modehusen som hela tiden blir plagierade av billighetskedjorna när de uppenbarligen gör lite samma saker själva. Fast de kanske ser det som en slags hämnd? “HA-ha! Vi kan också! Det trodde ni inte!”

  Reply

 5. Fredrik Skogkvist writes

  Känns väldigt O.R.F.I. typ 98,99,00 men det kommer väl ingen ihåg?

  Reply

 6. Ann writes

  Mer rip-off, om än i parfymbranschen, Britney plagierar mondonation (som dessutom är en charity-grej)

  http://www.younggogetter.com/2007/08/21/britney-spears-new-product-stealing-from-mondonation-and-charities

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Agnes B

Agnes Grefberg Braunerhielm bloggar på rodeo.net om mode och är tillsammans med Elin Unnes chefredaktör för magasinet Rodeo.

Kontakta Agnes på: agnes@rodeo.net.

Editor-in-chief at Rodeo magazine. Contact: agnes@rodeo.net

Kalenderarkiv
May 2008
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031