Nu & Då…och olika sidor

På sidan thefashionspot, som är en modenördsite värd namnet, har det läckt ut bilder ur Vogue Paris novembernummer. Varje år gör alla upplagor av Vogue ett “Klä-dig-enligt-din-ålder”-nummer, som ofta slår säljrekord. Enligt editorialen “30 år vs 17 år” ska en 30-åring klä sig i Balmain-klänningar. Och en 17-åring i Balmain-jeans.

Eva Herzigova Anna Selezneva Vogue Paris

Men mest av allt syns skillnaden mellan dagens senaste supermodellstjärnskott (och Christophe Decarnin/ Balmains favoritmodell), ryskan Anna Selezneva, 18, och tidigare supermodellen tjeckiska Eva Herzigova, 35.

Vogue Paris

Vogue Paris

Vogue Paris

Vogue Paris

Vogue Paris

(Jättefint foto av Mario Sorrenti. Och styling, surprise surprise, Vogues Emmanuelle Alt)

Det här visar egentligen att de nya modellerna bara är tråkigare kopior på de gamla supermodellerna. Eller är det bara för att man är trött på att se Anna S etc i jeans? På sätt och vis påminner hon om iaf om en svag reflektion av Eva, 1990, när hon var 18 och blev känd över en natt genom den där [tveksamma] Wonderbra-kampanjen.

Wonderbra

wonderbra-eva

Jag vet inte vad det är, men det är något i det där Paris Vogue-jobbet som känns fel. Kanske att Eva verkligen inte ser ut som 35. De skulle ju faktiskt kunna byta kläder med varandra. Eller jag menar, Carine Roitfeld, som väl är väl över 55, skulle lätt kunna dyka upp i de där ormskinns-printade jeansen och en liten glittrig kavaj, men om exempelvis min mamma, (din mamma?) gjorde detsamma så skulle det inte bli lika kul.

Så är det kanske Christophe Decarnins Pierre Balmain som stör mig, det är ju inte så mycket mode utan mer ett sätt att tjäna jättemycket pengar på att sätta supermodeller i Axl Roses kläder. …Det nya Balmain blir lite som Posh för mig, jag tycker att det är störigt, och därför lite kul, och om några år kommer det säkert definiera en era.
Å andra sidan ska ju ett “Klä-dig-enligt-din-ålder”-nummer handla mest om kläder, inte lika mycket om mode. Så Balmain var kanske bra val av inspiration.

Hmm, något jag tänkt ta upp länge… finns det inte många olika definitioner på mode och mode, särskilt just nu, och hur man förhåller sig till det. De finns de som är mest intresserade av att vara mode, livin’ and breathing fahsion, genom sitt sätt att klä sig ska de bli modevärlden. Ofta trendigt, enkelt, med sexig som prio ett. Sedan finns modenördar, de är mest intresserade av att konstant tänja på gränserna. Lustigt nog är det ofta just de senare som blir till mode.(i alla fall i min bok). Det finns även sådana som försöker med en konstant men ändå intressant stil, typ Demeulemeester, och kör på den. Jag själv finns där någonstans och tittar på. Samtidigt som jag innerst inne vet sedan länge att Johan har rätt när han skriver om hur snygg stil egentligen är enkelt, bara att bära anonymt slappt, tröjor, och mörka solglasögon, tänk Jane Birkin och alla bohem-chica Paris-fransyskor ungefär. Ändå gör jag allt för att undvika just det eftersom det är så, ja, tråkigt..

 

Agnes Grefberg Braunerhielm
  1. Sanna writes

    Ibland tänker jag att jag kanske borde klä mig lite mer “mode”, som du sa enkelt, och svartklätt… Samtidigt så är det ju inte egentligen “trendigt” att klä sig så, det är ju inget som pekar på att just helsvart skulle vara särskilt modernt just den här säsongen- det är mer det att man symboliserar modevärlden på något sätt om man gör så, en slags “men ta mig på allvar då”- pose som till skillnad från modenörden som kan klä sig i lackboots och färgad ormskinnsjacka eller vadsomhelst beroende på vad som faktiskt känns rätt och nyskapande för stunden. Så mycket enklare då att vara klädd som den första, man blir inte missförstådd av sina mindre vetande medmänniskor!

    Reply

  2. sandra writes

    bra skrivet

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Agnes B

Agnes Grefberg Braunerhielm bloggar på rodeo.net om mode och är tillsammans med Elin Unnes chefredaktör för magasinet Rodeo.

Kontakta Agnes på: agnes@rodeo.net.

Editor-in-chief at Rodeo magazine. Contact: agnes@rodeo.net

Kalenderarkiv
October 2008
M T W T F S S
« Sep   Nov »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031