Marc Jacobs tar tillbaka Sprouse (och strippar inför kameran) (igen)

Den där graffitibeprydda Vuitton-väskan för sju år sedan var det första i Marc Jacobs konstnärssamarbeten med för Louis Vuitton. Stephen Sprouse var konstnären och modeskaparen bakom det hela, väldigt älskad i New York under 80-talet.

Och den där Vuittonleopardscarfen i kashmirull som alla springer runt i, det är Sprouse som ritat leoparden. Efter att Moss och Goth-Olsen bott i en i några dagar säljer de som smör. Kanske är det inte så konstigt att Vuitton återupptar Sprouse-samarbetet med en hel kollektion för sommaren . Synd bara att Sprouse själv dog för 5 år sedan (i lungcancer vid en ålder av 50), han skulle nog gillat den här neonsprakande samlingen Vuitton-plagg och accessoarer. Sprouse egna kollektioner på 80-talet bar namn som CyberPunk och CyberGlitter (där det bland annat ingick byxor som lyste i mörkret) och innan dess och samtidigt gjorde han alla Debbie Harrys scenkläder.

Jag tycker hur Marc kommenterar ( i WWD) den nyskapade Sprouse-kollektionen är så fint;

I tried to take what Stephen had done at Vuitton and then kind of flip it in my head, and make it Vuitton’s work for Stephen, not Stephen’s work for Vuitton. I just felt it was a funny way to play with it, to pretend to be Sprouse for a bit, and use the work that he did, and then bring it back to the work that he did before I collaborated with him.

 

louis-vuitton2louis-vuitton3louis-vuitton1louis-vuitton7louis-vuitton4louis-vuitton6

louis-vuitton5

 

blondie

Debbie Harry i Stephen Sprouse 1979.

sprouse

Stephen Sprouse tillsammans med Debbie Harry i New York 1985. (Åh…New Yorks råa glansdagar…)

sp23ab3b

Stephen Sprouse med Debbie för exakt 8 år sedan, när första Vuitton-butiken öppnade på 5th Avenue.

sp286f38

Debbie Harry i en vintage Sprouse-klänning 2002.

Självklart tar Marc Jacobs tillfället i akt att bli fotad naken av Terry Richardson i nya numret av Harper’s Bazaar (qutoe “I don’t have a problem taking my clothes off as anybody who has picked up a magazine in the past year could tell you. But knew fully well that any full frontal nudity wouldn’t be appropriate for Harper’s Bazaar.“) Läs hela HB-storyn här.

marc-bazaarmarc-jacobs-naked-stephen-sprouse-bag-harpers-bazaar-1-de-53847929

Rosa!

Haha – helt underbart.

Kollektionen sammanfaller med en retrospektiv utställning – “Rock on Mars” – på Deitch Projects Wooster Street Gallery mellan 8:e januari och 28:e februari nästa år och releasen av boken “The Stephen Sprouse Book” (Rizzoli) sammansatt av Roger och Mauricio Padilha. Även en hemsida dedikerad till Sprouse kommer lanseras; den 15:e december på welovesprouse.com, med bland annat videointervjuer med  Debbie Harry, Candy Pratts Price, Patricia Field och andra som hade ett nära förhållande till Sprouse.

Agnes Grefberg Braunerhielm
 1. Sussi writes

  Läckert, läckert!

  Reply

 2. Marina Milojkovic writes

  I love it! Hade gärna haft en sådan scarf!

  Reply

 3. J writes

  Kunde de inte ha kladdat ner han på riktigt istället för att photoshoppa bilderna.

  Reply

 4. masha writes

  usch, jag hatar allt det där. så fult.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Agnes B

Agnes Grefberg Braunerhielm bloggar på rodeo.net om mode och är tillsammans med Elin Unnes chefredaktör för magasinet Rodeo.

Kontakta Agnes på: agnes@rodeo.net.

Editor-in-chief at Rodeo magazine. Contact: agnes@rodeo.net

Kalenderarkiv
December 2008
M T W T F S S
« Nov   Jan »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031