Beckmans examensmode

Nu kommer äntligen lite om Beckmans avgångskollektioner. Det tar ju ett tag att låta tretton skilda visningar sjunka in. Jag har även inväntat att Beckmans ska uppdatera sin bildbank, (vilket är gjort nu, delvis) då mina bilder var kass. Hur jag ska göra med bilder är ju en annan fråga förresten, det var ju tretton visningar à sex till tio looks, och jag är ju bra på bildbomber men någon måtta får det väl vara… Samtidigt som jag vill visa mina egna bilder, hur det såg ut på plats. Tillslut fick Gickr komma till min hjälp, så jag hoppas att allas datorer klarar av GIF-animation. (UPDATE: Jag la in dem som länkar i stället eftersom t.o.m. min egen dator krachade av 13 på raken)

Att recensera avgångskollektioner är krångligt, när det kommer till kritan handlar det egentligen om den personliga utvecklingen hos eleven, hur skolan har lyckats bredda kunskaperna hos de som från början sållats genom den hårda ansökningen tre år tidigare. Vissa ser sig kanske inte ens som färdig designer ännu, utan tänker sig fortsatt utbildning på annat håll (och många från Beckmans tenderar ju att hamna på Central St Martins), andra blir uppsnappade av H&M för en femårig inskolning. Och när en del kanske vill starta sin egen linje, kvarstår faktum är att de flesta bara vill söka ett jobb som designer på ett bra företag. Att leta efter visioner, ett eget språk eller intressant teknik är det första man tänker på som åskådare, men det kan också te sig onödigt att leta efter om en elev bara ser sin kollektion som en jobbansökan. 

Ska eventuella draperingar fungera och sömmar vara helt klanderfria, eller är det viktigare att se ett uttryck som känns genomgående och personligt, är frågan, och hur man ska förhålla sig till uppenbara referenser till de stora modehusen (och finns de verkligen ens där eller är det bara jag som är yrkesskadad/ond skeptisk modemänniska?).

Det jag i alla fall kan våga mig på att påstå är återkommande med Beckmanselever, är ett väldigt bärbart mode som kanske ibland är rätt ‘hårt’ men oftast bara estetiskt tilltalande. Eller typiskt svenskt; ‘enkelt och snyggt med en knorr’. Tillskillnad från andra modeskolor i världen försöker Beckmanselever ofta göra mode som ser oansträngt ut, det ligger säkert hundra tårar och blodspill bakom varenda plagg, men det syns inte. Något som oftast är exakt vad en designer vill nå (tänk högsta nivån på effortless; Alber Elbaz) men just i en avgångskollektion kanske man saknar den där kreativa sprudlande och galna känslan. (Fast vad jag förstår kommer den komma nästa år, när nuvarande åk 2 går ut).

 

Wellwell strunt i allt nu, här är i varje fall de tretton avgångseleverna:

http://gickr.com/results/anim_2b45360c-069d-02e4-f904-4e6d7f1ff114.gif

 

Lisa LjungbergLisa Ljungberg

Lisa Ljungberg, “Control Release”. Ömsom transparens, ömsom draperingar och fin, bleknad färgpalett. Gömma, dölja, visa och drapera bort, kändes som temat, särskilt med klänningen där tyger var draperade under ett annat, genomskinligt.

 

http://gickr.com/results/anim_64d76db1-826e-e244-0da9-1f27dadd2df4.gif

Alma Ekman, “Illusory Cut”. Plaggen skulle ha trompe l’oeil-tryck i form av att se utklippta eller utrivna ut. Det är svårt att få till ett bra trompe l’oeil och på vissa plagg förstärktes känslan genom att ha en transparent klänning i mesh över, som faktiskt var klippt i. Kappor och byxor var “ihopnålade”, och på något sätt såg ‘säkerhetsnålarna’ överdimensionerade ut, som om de plaggen var uppförstorade barbiekläder. Kollektionen var helt grå och de tygerna som inte var tegelmursmönstrade hade ett blått mönster som såg ut att vara ditmålat med bläckpenna.

 http://gickr.com/results/anim_56b94d11-d806-fb34-1152-12d0bd4328ea.gif

Anneli Arn, “Silent”. Stora till ännu större veck på jackor, små veck som övergick i större på klänningar. Att utveckla sådan teknik och förfina ögat som skär ett plagg kan bli nyckeln till makt, hur man kan få tygerna att lägga sig precis som man själv vill. Det kändes som att kontrollen fanns där.

 

http://gickr.com/results/anim_4ef09e40-f5e1-64e4-dd5a-d6c0b857346a.gif

 Emma Redeskog, “Fantasia”. Emma Redeskogs färgglada kollektion bestod till stor del av plagg i läder eller tunn mocka, med skärskilda utskurna mönster. Den chockrosa dressen (tshirt + byxor i mocka) samt de gula mockabyxorna hade ett mycket bra utskuret mönster, det ville man titta närmare på. Fuskpälsjackan skapad av en drös lite tuffsiga och färgglada peruker(?) var nog Beckmansvisningens mest färgglada inslag.

 

 http://gickr.com/results/anim_f0b78a5c-9cb1-12c4-31b8-d1dfa4e3b8bd.gif

Kristina Lundsjö

Kristina Lundsjö

Kristina Lundsjö, “Adorable”. Vad namnet Adorable har för innebörd återstår att ta reda på, men kanske har det att göra med männen i snickarbyxor och stickade tröjor med djurmönster? En tröja var rosa och helt täckt av leopardfläckar, två andra bar tigerränder och en annan hade ett stort svart stickat ‘hål’ på magen, vilket uppenbarligen kunde bäras tillsammans med skinnjackan. Det här var som pappakläder, i kontrast till mammakläder då – perfekta att bäras medan kvinnan hans väntar barn? En blandning av en legogubbe och docka i väldigt välskurna skjortor? Jag bara spånar.

 

http://gickr.com/results/anim_924f6d2a-5d12-1ec4-010d-cf7706b9fe63.gif

Hittade en youtue-film!

Du måste ladda ner och installera Adobe Flash Player för att kunna se den här filmen.

Anna Hjerling, “Geometriche Sinnlichkeit”.  Många spår en framtid för nya typer av draperingar på marknaden (slippa “gudinnedraperat”, yes), Anna Hjerling kunde sina draperingar. Grämer mig att jag inte fick bättre bilder, men kollektionen bestod av ett antal draperade plagg i färgskalan svart till ljust beige, med fina stora smycken i genomskinlig plast. Draperingarna låg i lager över varandra eller över byxor. Här handlar det mycket om att känna till kroppen, antingen så kan man drapera den eller så kan man inte. De flesta dagar vill jag bara gå runt i stora draperade sjok, och då får de gärna se ut precis så här. En väldigt bra kollektion som helhet.

 

http://gickr.com/results/anim_80660d51-c426-f7d4-9512-f345b01f728b.gif

valerija-ullkappajpg_345

Lena Glendor, “Force of Attraction”.  Jag tänkte mycket på Pradakvinnan när Lena Glendors kollektion gick förbi, det är något i de där enkla, kvinnliga, lite smått sportiga plaggen med den återkommande ryscheringen av tyget. Den tekniken kanske behövde lite förfining, men det var en fin kollektion, enkelt och en genomgående grundidé.

 

 http://gickr.com/results/anim_996b16b4-2c54-f384-71c9-736a7a6a2dba.gif

Sofia Palm, “The Butterfly Effect”.  Draperingarna fortsatte. De här var ju även de väldigt tilltalande,  Sofia Palm kan skära tyg, det syntes om inte mest på de snygga kostymbyxorna, och kapporna likaså. Men hon valde tydligen att göra en variant på Ann Sofie Backs AW08-kollektion vilket kändes förbryllande.  Jag vet inte vad som menas, men jag har lustigt nog på mig exakt den där vita blusen just nu, bara det att den är i svart siden och det står Ann Sofie Back i ryggen.

 

http://gickr.com/results/anim_6f4d5d0d-e363-e724-35b4-7c28d28c2a13.gif

Catharina Götherström, “Revealed Sharpes”.  Vecken, särskilt i den svarta kappan och beiga klänningen, liknade någon form av byggnad eller skyskrapa. Förutom de syntes byxor med lätt draperad gren, samt en spetsig läderjacka och -kjol, där veckeffekten återkom. Just klänningen lyckades ändå se ganska lätt ut rent tyngdmässigt, trots den stora mängden tyg.

 

http://gickr.com/results/anim_6b514244-56f5-3174-3989-923a60faff23.gif

Du måste ladda ner och installera Adobe Flash Player för att kunna se den här filmen.

Frida Ringström “The Foam Rubber Collection”.  Hehe, var det många som utbrast när Fridas namn kom upp på väggen. Och det är lätt att bli full i skratt, men det var nog ett par med mig som inte heller förstår hur hon har gjort för att få fram det här. Och att det är tänkt just för män, för de här plaggen skulle ändå kunna vara, hrm, unisex? Skulle gärna se henne utforska materialval i en ännu mer fullfjädrad kollektion.

 

http://gickr.com/results/anim_25c85765-9075-f504-8567-0491b2985a90.gif

del-1jpg

_del-2-rightjpg

Lisa Knutsson, “Within the Tides”. Det här var ett slags havstema, med turkosa volanger, utskurna snäckskal och en klänning helt i paljetter i vad som liknade snäckskalsmaterial. Det var kommersiellt, jag kan se det på H&M.

 

http://gickr.com/results/anim_181240aa-510d-ffc4-8156-459af504ee33.gif

Anders Berggren “Virtual Sexuality”.  Anders Berggren var jättebra. Förutom att kläderna var redo att hängas upp på en galje i vilken exklusiv butik som helst, alltså rent sömnadsmässigt, hade han skapat olika varianter på något fantasitskt mönster som bäst kan liknas vid halvt övermålade ådringar på träplankor. Väldigt bra kappor, som såg ut att vara i gummi utan att vara det, och jeans och blusar med någon slags sprayad effekt. Ett par byxor var gjorda så de såg ut som lårhöga boots upptill. Ja se mer här. Anders har bland annat varit intern på Ann Sofie Back, och hans hemsida finns här.

 

http://gickr.com/results/anim_2e343f0d-284c-99b4-997d-63ce31c2f98a.gif

Hanna Lindblom, “Oil, mirrors and infinity”. Utskurna trianglar var huvudtemat, även trasiga speglar och en effekt av olja på tyget eller lädret återkom. Jag hade kanske sett färre utskärningar, eller kanske på ett annat sätt, även om det var effektfullt.

 

Vilken gillade ni? Och vad kan man säga om årets upplaga? Att draperingar, transparens, bleka paletter, utskärning och mocka var återkommande behöver kanske inte påpekas. Om det blir någon ny designstjärna återstår att se. De flesta brukar gå rakt in på H&M (men man vet ju aldrig i recessionstider).

 Se mer här och här, och på examensutställningen som öppnar på måndag såklart!

 

 

Agnes Grefberg Braunerhielm
 1. a writes

  THATS WHAT IM TALKING ABOUT
  tack agnes för rapport

  Reply

 2. CH writes

  JA tack du är bäst!!!

  Reply

 3. Sanna writes

  Woho! Jag känner att det första som kommer upp egentligen är att de verkar ha bra koll! Och lyckas genomföra det! Vissa år verkar vissa elever inte riktigt gjort sin research och ba “vad coolt det vore att ha en tjej med fastsatt kudde i nacken som håret flyter ut över”, om ni förstår vad jag menar. Jag gillar verkligen ALma Ekman och Frida Ringström, stygnen på den första är ju helt underbara, liksom väldigt formella plagg som verkar ha spruckit i sömmarna, för att sedan ha blivit ihoptråcklade sen..! Och Ringströms gummi-män är ju fantastiska, det ser ut som att hon har format kläderna runt de levande modellerna på något sätt.

  Hur menar du med Sofia Palms kläder, är de på rikigt en variant av Backs aw08-kollektion eller menar du att de är för uppenbart lika bara? Märklig grej..! I övrigt kändes Back ganska närvarande i flera kollektioner ju, som du skrev.

  Reply

 4. Carla writes

  Sista året på Beckmans brukar Ann-sofie vara mentor åt elever som vill och “coacha” lite, så det är nog anlednignen till att hon sitter front row.

  Reply

 5. Agnes B writes

  Tack hörni,
  och alltså min kommentar till Sofia Palm var menad att låta lite skeptisk. Egentligen ska jag nog inte vara så elak, men det var skitskumt att se någon annans plagg gå förbi.
  Carla: jag tror att om Annsofie Back dyker upp blir hon placerad front row, oavsett om hon brukar coacha eller inte. jag skrev ‘tydligen’ eftersom jag inte såg henne själv, vimsig som jag är.

  Reply

 6. Amelie writes

  Det här var riktigt bra grejer, det mesta var riktigt starka grejer. Tackartackar för en utomordentlig redovisning/recension av visningen!

  Reply

 7. l writes

  Hoppas och tror på mer spektakulära inslag under nästa års examensvisning, för det här var ju görtrökigt

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Agnes B

Agnes Grefberg Braunerhielm bloggar på rodeo.net om mode och är tillsammans med Elin Unnes chefredaktör för magasinet Rodeo.

Kontakta Agnes på: agnes@rodeo.net.

Editor-in-chief at Rodeo magazine. Contact: agnes@rodeo.net

Kalenderarkiv
May 2009
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031