Terry Richardson-estetiken

De flesta kanske redan vet men – varje måndag så hamnar Veckans mode här. Det är alltså som en sammanställning över tio modenyheter ur veckan.  Den absolut största diskussionen just nu måste nog vara debatten kring Terry Richardson… Han har själv gått ut nu med ett svar nu på sin blogg, samt raderat lite av de bilder han tidigare hade där med extrem nakenhet (typ: en rumpa + hans nuna och tummen upp, eller hans händer över någons bröst). Läs mer hos Jezebel.

Det hela måste komma lite som ‘en chock’ för Terry Richardson dock. Det är väl inte så att modevärlden kritiserat honom tidigare, snarare tvärtom. Skulle inte förvåna mig om han faktiskt sett varje tjej han utnyttjat för bildens skull som “a real collaboration between myself and the people in front of the camera”, som han skriver.

Men hans “stil” har ju alltid varit något totalt öppet och synligt. Till skillnad från andra stora fotografer som säkert också beter sig som svin ibland men utan att själva fotografera det. Så varför är alla så chockade nu?

Självklart är det bra att sådant här äntligen diskuteras nu men kanske [återigen] borde kritiken riktas mot hela branschen och inte mot den fotograf som ju får publicera sådana där jobb typ varje månad i Arena Homme Plus, och ingen knappt rycker på axlarna. Han har ju blivit till alla mäns hjälte (typ), får mängder med jobb slängda över sig.

Richardson har fotat sådär i åratal, det är liksom ingen hemlighet. Så det blir egentligen kanske mer intressant att undra varför kritiken kommer just nu? Kanske för att han precis blivit aktiv i en blogg på nätet? Eller börjat fota kommersiellt, och väldigt stora kampanjer? Det om något måste väl å andra sidan tvinga honom att skärpa sig, ehum, bokstavligen.

Kanske är världen bara mer öppen för att ta den här debatten. Jag hoppas det. Men jag vet inte riktigt om den faktiskt hamnat rätt.

I vilket fall måste han väl efter den här kritiken kanske börja tänka efter lite mer. Inte som i att börja censurera i sin online diary, utan hur har väljer att behandla nya tjejer han fotar.  Nu vet jag att många bara; ‘men man ska inte behöva tänka! man ska bara göra!’, men jag vet inte, jag har alltid föredragit att man tänker lite först, gör sen.

Att han inte ska utnyttja modeller, och att de historierna som dykt upp är totalt vidriga goes wihtout saying, (han verkar ju minst sagt vara så totalt VIDRIGT OBEHAGLIG) men hans bilder? De nu, när han anpassat sig kommersiellt, och de tidigare, när han endast jobbade konstnärligt. Hur mycket ska/kan man moralisera i dem?

Agnes Grefberg Braunerhielm
 1. Betty writes

  intressant. jag har aldrig gillat hans bilder, men inte tänkt så mycket på det egentligen. veckans mode är uppskattat!!! något bra måste väl en måndag föra med sig :)

 2. IdaMaria writes

  Gosh, jag har verkligen undrat vart veckans mode hade tagit vägen när du slutade lägga upp dom här ^^
  Veckans mode är nog det bästa modebloggandet jag vet. Snabbt och enkelt :D

 3. HP writes

  jag som började undra vart “veckans mode” tog vägen! nu vet jag!

 4. Johanna writes

  Jag tycker inte att Terry tillför modet någonting (längre).

 5. Madeleine writes

  Varför lägger man modeller med stora bröst i lera? Jag förstår inte modetanken, eller det konstnärliga syftet? Jag antar att det är reklam för något? Men då undrar jag direkt för vad???

 6. jessica writes

  har jag börjat få hallucinationer, eller har inte du skrivit om honom och just det här tidigare?

 7. Jesper writes

  Richardson borde ha blivit polisanmäld för längesen. Det här visar inte bara hur rutten Richardson är, utan också hur ruttet allt runt omkring honom är.

  Vilken fruktansvärd historia.

 8. Fredrik writes

  Är inte särskilt insatt, men det är rätt intressant att man dömer honom som skyldig till anklagelserna redan innan han är dömd? Om detta är sant, har tjejerna polisanmält? Tycker att man ska lägga ner med att döma honom och hans “vidriga” beteende innan han är dömd för något. Han är en sjukt begåvad fotograf, en sann konstnär. Är allt sant är det ju självklart hemskt för tjejerna, inget snack om saken, men folk är så snabba på att döma så fort en bra historia skrivs om i media.

  /Fredrik, en gaykille som ser ur ett annat perspektiv.

 9. M writes

  Jag är så jävla trött på att se sånt som känns så uppenbart icke njutbart för kvinnor. Återigen Fredrik kan du se någon konstnärlig synvinkel med tex fotona i lera? Jag vet fortfarande inte vad det är reklam för. Men jag kan inte se att det riktar sig till kvinnor på något vis.

 10. M writes

  Det är för fan skillnad på att måla kroki och framställa kvinnor som ren skit rent ut sagt. Det är som man tar människokroppen och hånar den rakt i ansiktet, ungefär så känns det när jag ser bilderna. Ska det finna nakenhet med så snälla människor framställ inte kvinnor såhär…

  Det är skillnad på att säga att man är konstnär och vad man gör som konstnär. Det är inte ens provocerande på ett smart sett. Bara dumt.

 11. freak writes

  fortfarande “sandlåde debatt här….”

 12. Andreas writes

  Freak: Jasså? Vad tycker du är viktigt att diskutera då?

 13. Fredrik writes

  Förstår absolut era argument, men vi ser ju alla olika på saker och ting? Ta detta som en sak jag även kom att tänka på: http://images.google.se/imgres?imgurl=http://image.guardian.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2008/04/30/mc2.jpg&imgrefurl=http://arts.guardian.co.uk/graphic/0,,2276937,00.html%3Fgusrc%3Dgpd&usg=__DZSIM_fXtbSHIiRwtwKluaNHqXY=&h=692&w=512&sz=43&hl=sv&start=101&sig2=bcRDU4SFdQgVFZ3jtSCFQA&um=1&itbs=1&tbnid=vKSJJQqeEOMu_M:&tbnh=139&tbnw=103&prev=/images%3Fq%3Dannie%2Bleibowitz%26start%3D90%26um%3D1%26hl%3Dsv%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DN%26rls%3Dorg.mozilla:sv-SE:official%26ndsp%3D18%26tbs%3Disch:1&ei=bImoS7_UHoSmmAPu-cGUAQ

  Det blev en lång länk, men denna bilden av en mycket ung tjej, är plåtad av Annie Leibowitz. Fotografen i detta fallet blev inte utsatt för en massa skriverier, utan det var modellen som fick skiten. Men i Terrys fall är det så att han får skiten, vilket jag antar är för att han är man.

  Gällande fotona i lera vet jag faktiskt inte vad de är till för, just denna bilden är ju i sig inte särskilt intressant, men om bilden passar in mycket bra i ett stort sammanhang så är det säkert supercoolt. Det kanske är ett photoshoot om de fyra elementen, vad vet jag? Men som sagt, bilden vi ser ovan är inte särskilt intressant.

 14. Julia writes

  Personligen sa ar jag inget stort fan av Richardsons bilder fran ett rent estetiskt perspektiv, men jag tycker faktiskt inte heller att det ar det debatten handlat om (har foljt den pa Jezebel under veckan).

  Ett jobb ar ett jobb ar ett jobb, aven om jobbet i fraga rakar vara en mer eller mindre avkladd fotografering sa ska den modellen slippa bli utnyttjad eller trakasserad eller pressas till att utfora sexuella tjanster pa sin arbetsplats. Om Richardson anses vara en “sann konstnar” sa ger det honom fortfarande ingen ratt att utnyttja den maktposition han faktiskt har. Att under en platning plotsligt kla av sig naken, eller be unga tjejer om sexuella tjanster ar inte, och kommer aldrig att vara ursaktat for att man ar begavad.

 15. Madeleine writes

  Fredrik: Ja, barn ska fan INTE användas som objekt för nakenhet, det är helt sjukt.
  Jag fattar inte hur man inte kan klandra en fotograf för det som har det högsta ansvaret av någon.

  Och ja, vi ser olika på saker och ting. För jag förstår inte poängen med att framställa kvinnor ur ett naket perspektiv som känns helt åt helvete för kvinnan. Vackra kvinnor har inte kommit till den här planeten för att endast gynna männen, utan faktiskt kunna dela samma värdighet som män även om dom är halvnakna.

 16. Fredrik writes

  Ingen människa oavsett kön, ska utnyttja någon sexuellt, oavsett kön. Det jag egentligen ville ha fram är om allt stämmer? Bara för att han tar rätt sexuella foton allt som oftast så betyder ju inte det att han är översexuell och att det tjejerna säger stämmer? Oskyldig tills bevisat skyldig?

  Det är en så hårfin kant mellan vad som är ok och inte, då menar jag inte inom sexuellt utnyttjande, för där är inget ok, men inom fotografering? Terry´s bilder är ofta avklädda, men det är ju även David La Chapelle´s? Vad tycker ni är skillnaden?

  Och självklart tycker jag att alla oavsett kön, etnicitet och liknande har samma värde. Själv tycker jag att det är finare med en naken manskropp än en naken kvinnokropp, men är det i rätt syfte så får alla vara så nakna de vill. Och jag tycker att både Terry och David för det mesta håller sig inom ramarna. Vad tycker ni?

 17. Madeleine writes

  Jag håller med Julia, Fredrik det handlar liksom inte bara om fotograferingen utan om att tjejer har känt sig utnyttjade sexuellt..
  Va är det för SJUKT? Att använda sin maktposition och göra på det viset?? Det är vidrigt.

  Det är som att ta jämställdheten och pissa på den. Men det har vi ju märkt att även i Sverige och indie-kretsarna så finns det knappt någon jämställd syn på män och kvinnor. Män som med makt gärna vill utnyttja sina positioner och sina kontakter för att få det dom vill och trycka ner tjejer hur som helst om det andan faller på. Män som utnyttjar och psykiskt trakasserar eller mobbar.. Det är vidrigt, det värsta är att jag tror att män blir värre med åldern.

  Yngre killar har jag generellt sett aldrig märkt sådana makttendenser eller galenskaper hos. Män som tycker sig själva ha makt, ska man fan i mig akta sig för. De kan använda vilka medel som helst mot tjejer tydligen för att få det dom vill. Vidrigt…
  Bara se till sitt eget liv och sina egna behov. Jag spyr på sådant… Det är så konservativt att jag blir rädd och känner ingen som helst tillit till män som tycker sig själva ha makt. Snarare tvärtom, det är just det paranoida maktbehovet som fuckar upp män när dom gör karriär,. inte alla men det händer tydligen. Det är fan i mig så vidrigt på alla plan som finns. Män som gör sådant borde skämmas så jävla mkt och knappast inte vilja visa sig. Men det gör dom så gärna. Dom skäms minsann inte, som små sanna psykopater står dom och ler fast dom leker med tjejer och makt. Totalt vidrigt. Tittar på hur tjejer far illa av deras beteende och njuter på vägen… Totalt gränslösa utan spärrar…

 18. Fredrik writes

  Tyvärr finns ju detta i alla kretsar, anledningen till att jag tar upp fotograferingen är att jag tror inte att någon hade råkat ut för anklagelser om inte fotagrafens bilder allt som oftast är väldigt sexuella?

  Att utnyttja sin maktposition finns tyvärr bland alla läger, oavsett kön faktiskt tro det eller ej, men många regaerar likadant när de kommer uppåt, de utnyttjar sin position, kanske på olika sätt. Det är inte bra att skylla allt på män, det kommer inte föra könsdebatten framåt. Det är lika viktigt för er kvinnor att att upp för er själv och inte bli trampade på. På det viset skulle något sånt här troligtvis inte hända lika ofta, om det nu ens har hänt. Jag säger inte att tjejerna ljuger, men jag anser att man är oskyldig tills motsatsen bevisats.

 19. Madeleine writes

  Jag tycker det är vidrigt i huvuduttaget hur man kan utnyttja och trakassera tjejer så dom känner sig undervärderade och illa till mods. Borde skjutas på öppen gaten eller sparkas rejält i pungen . Dom männen som jag har hört att mina vänner har blivit trakasserade av har just varit män som är kända på något vis, eller har någon chefposition. Samma sak gäller mig. Det finns ingen som trakasserat mig så som män som tror sig vara lite mer andra, någon som är känd. Någon med ett jobb där man kan övertala personalen att psykiskt förstöra mig. Varför? Bara för att han kan… För att han har slickat röv så mycket och ljugit ihop långa historier om att han har varit ett offer. En man som varit grovt kriminell och sexuellt trakasserat mig och varit ett vidrigt as på alla plan. Hur skulle han kunna vara ett offer? Ett offer som inte fick vara otrogen med mig? Då kan det är synd om en… Stackars liten så psyko man kan bli när man kan sjunga och och budar vill knulla en. Det är väl då man totalt släpper allt som heter respekt. Ljuger, tar, manipulerar, kontrollerar. Tror att man är så jävla speciell att en kvinna ska undervärderas för honom… DET ÄR ÄCKLIGT!

  En riktigt jävla vidrig man som gått samman med sina vänner och planerat små stalkingar och kontrollbeteende. Planerat manipulationer och vidriga trakasserier… Helt dum i huvudet. Fler män borde ställas mot väggen. Ibland undrar jag ett hårt slagen i pungen skulle vara straffet för varje man som ens tänkte tanken att trakassera eller undervärdera en kvinna. SKULDBELÄGGA ELLER FÖRSÖKA FÖRSTÖRA NÅGON ANNANS SJÄLVFÖRTROENDE… Sånt hårt jävla slag skulle nog behövas… Mmmmm…. det skulle vara något det… Alla som knullar män som håller på sån här skit. Sluta upp med det och känn vilken stolthet ni får tillbaka. Låt män som är svin få plågas och inse vilka svin dom är..

  Här får man fan i mig inget gratis. Respekt för kvinnor eller fuck off män!

 20. Madeleine writes

  Men va fan är du säger??? Vi kvinnor ska se till att vi inte blir trampade på. självklart ska vi det. Men det är jävligt svårt när det finns svin till män som utnyttjar sin position för att komma åt tjejer. Det är mkt vanligare bland män. Det är vidrigt… ETT STORT SLAG I PUNGEN OCH ALLMÄN UTSKRATTNING SKULLE DOM HA. ALLA ÄCKLIGA MÄN SOM UTNYTTJAR KVINNOR.
  Vidriga musiker framförallt och dom som arbetar på skolor och tror att man kan utnyttja sin position hur som helst. Jobba på en skola och frysa ut en tjejer för att man är sjuk i huvudet. Då är det fan i mig nåt fel i hjärnan. Vara 33 år och kriminell och förstört en tjej i flera år, sen skuldbelägga henne för det som man själv har gjort 10 gånger värre är fan vidrigt. Folk borde SKRATTA åt honom på gatorna och MOBBA den lilla jäveln. Den vidriga mannen som ger andra panikångest, som sexuellt trakasserar och sprider ut skit om kvinnor i mediebranschen. Må han brinna i helvetet om det finns som det äckliga och vidriga mannen han är…
  Sexuellt ofreda en människa och driva till självmord med sina vänner, råna kontrollera och vara Sveriges största psykiska misshandlare på alla plan. Försöka frysa ut från alla branschen och sitta på internet och hitta på vidriga manipulationer och mobba med sina vänner. Då är man fan i mig psykopat och borde sitta inlåst…. En man som försökt vara otrogen med tjej.. Fy fan vilken äckliga män det finns…
  SEN SKULDBELÄGGA OCH BARA MEDVETET PSYKISKT TRAKASSERA.. RINGA NER PERSONEN, skicka inbjudningar till playboy. skicka sjuka sms från utländskt nr. ta kläder och jaga med störda människor på stan. Be folk i bloggar att manipulera och HITTA PÅ SAKER OM MITT LIV SOM INTE STÄMMER…

  Gå ut på internet och fråga har du opererat dig?? Jag som aldrig skulle komma på tanken. Hoppa på min vikt.. Va fan är det med män?? HUR KAN EN MAN TRO ATT JAG NÅGON SKULLE VILJA HA NÅGOT MED HONOM ATT GÖRA SOM HAN BETER SIG.
  Sjuk och oförskämd psykopat och lögnare. Vidrig jävel som varit döden i mitt liv som har hämmat mig från att söka jobb och gå ut. Som tagit allt fint i mitt liv och gjort till en plåga. Han är döden i mitt liv… en dödsångest. Jag har flyttat från Sverige en gång för att slippa hans trakasserier och hemska beteende. Inte ens ha dåligt samvete för hur han har plågat mig.. HAN ÄR STÖRD. HAN FÖRSTÅR INTE ENS SJÄLV NÄR HAN OFREDAR OCH KRIMINELL. Då är man en jävligt farlig människa. Om man inte inser hur mkt man har förstört för en människa..

  Inte ha tanken på att be om ursäkt eller säga förlåt eller gengälda. Bara ser sina egna äckliga manipulationer. Jag önskar att någon slår han hårt en dag, att han får tillbaka all smärta han har spridit.. Den vidriga jäveln som straffar kvinnor för att dom inte vill ha en man som har tjej. Den vidriga jäveln som straffar kvinnor som INTE vill undervärdera sig. MÅ HAN BRINNA I HELVETET OM DET FINNS. DEN ÄCKLIGA KUKEN TILL MAN SOM INTE FATTAR ATT MAN MÅSTE RESPEKTERA KVINNOR FÖR ATT FÅ KÄRLEK….

 21. Agnes B writes

  obs – NOT SAFE FOR WORK – men här är bilder för den som ej är inbeläst på Terrys ‘documentary/artwork’:
  http://29.media.tumblr.com/dhSbp8C7iodcquskJYMuglvqo1_500.jpg
  http://i44.tinypic.com/30mad1l.jpg

  det finns mer, men, orka.

  &
  en artikel,
  http://www.observer.com/node/49771

  fotona i lera var för Pirelli
  http://hypebeast.com/2009/11/pirelli-2010-calendar-terry-richardson-nsfw/

 22. Fredrik writes

  Och genast tolkades det in saker jag inte skrev… Kvinnor stå upp för er själva så att människor med tvistade hjärnor inte trampar på er. Enda anledningen till att det är vanligare bland män är att vi tar för oss mer, får därmed mer maktpositioner som en del utnyttjar. Fler kvinnor på maktpositioner: andelen kvinnor som hade utnyttjat som position hade varit fler. Så är det. Kvinnor är inga helgon, hur gärna ni än vill att det ska framstå så.

 23. M writes

  Jag vill innan jag beger mig till jobbet passa på att rikta ett stort FUCK YOU!
  Till alla gubbjävlar som jävlats med mig. Det störda bandet, med texter som låter skrivna av en psykopat. Jag hoppas att ni mobbas någon gång!! Får riktigt hårda slag mellan benen av tjejer som ni behandlar illa. Om någon känner sig träffad, nästan gång, sparka gubbjävlarna hårt mellan ben och titta på när dom lider. Låtsas gärna att ragga på dom, sen bara slå så hårt ni kan. Självförsvar och hämnd kallas det. Sen skratta!!!!
  Samt alla övriga svin till män. Virtanen-skämten var sjukt dåliga, stoppa upp en semla i röven i Hannas källare gubbjävlar!!! Alla ni som stört mig och sprungit efter mig, jag önskar er ett hårt slag i pungen. Hoppas att ni känner det från mig…

 24. Agnes writes

  Men ärligt, jag fattar inte att folk är förvånade. Modebranschen har väl alltid skyddat snuskgubbar som Richardson. Det är väl bara att kolla på hans bilder så fattar man vilken slags person han är.

 25. Madeleine writes

  Nej, men hur hemskt är inte det Fredrik att män med psykopatiska drag ens får vara ledare. Jag tycker det är äckligt, men jag tror också att ju närmare man har till psykopati. Ju mer kan man sparka på andra människor och kliva på dom att själv lyckas. Det är ju bevisat till tusen och just i kreativa branscher är det ännu värre. Självklart kan kvinnor varit as, jag har haft egen vän som jag bott ihop med som varit en jävla fitta rent ut sagt. Ljugit mig rakt i ansiktet och försökt manipulera mig i min bostad. Henne önskar jag inga lycka… Den vidriga bitchen som lyssnade på hur en man bad henne ljuga för mig. För att han ville vara otrogen med mig och kontroller allt jag gjorde. VIDRIG KUK!!!! Hur han och bad henne leka nån jävla lek med mig.. Det är sjukt hur folk kan sluta tänka… Jag undrar om hon fick betalalt? Han kanske knullade henne med??
  Sen bara fortsatte det, den fina kontrollen. Skicka folk efter utomlands och be dom fälla kränkande kommentarer. När man kommer tillbaka till Sverige så gör gubbjäveln allt för att förstöra ens liv. Ljuger på alla ställen som finns, ska trycka ner allt han kan för att man dissar honom för att äntligen få ett liv. Ett liv där inte en skola förstör för en i branschen och hans SJUKA PSYKOPAT vänner och band. Men vad gör den lille fan då???? Han börjar be sina vänner sprida rykten om mig i min klass och på min skola. Samt ber folk att manipulera mig och störa mig varje dag. ETT HÅRT SLAG I PUNGEN BORDE DEN JÄVELN HA.
  BER ALLA ATT LJUGA MIG RAKT I ANSIKTET. HAN SER TILL ATT JAG KÄNNER MIG HOTAD OCH INTE VILL GÅ UT ELLER NÄTVERKA. HAN ÄR ETT STORT AS OCH GÖR ALLT FÖR ATT FÖRSTÖRA SÅ MKT SOM GÅR…

  Hotar mig varje dag, skickar män efter mig som jagar mig gatorna. Varför gör man så???? Hur kan man vara sån vidrig psykopat. Läser min mail, bryter sig in överallt.. Raderar mina konton där det finns mail från honom. Fryser ut mig från skolans nätverk… Sprider så jävla mkt dynga. Ber en klubb att länga upp sjuka manipulativa låtar och skämt på sin hemsida.- Sitter i en blogg som den lönnfeta gubben han är och skriver sjuka saker med sitt ex..
  Han ber folk att göra parodi på det jag gör. Rita moln och jämför mig med carolina gynning helt utan anledning. Då jag aldrig har vikt ut mig..

  JAG ÖNSKAR ATT ALLA FÖRSTOD VILKEN ÄCKLIG MAN HAN ÄR. Att någon slog han så hårt för allt som han har förstört för mig. Jag önskar att han fick LIDA.
  Bara medvetet förstöra, sen behöva ha hans ex. Som letar upp mig i bloggar för att framställa sig själv som bättre än mig. Bitchpsykopati… Jag du har rätt det finns kvinnor som utöver trakasserier och mobbing med. Dom brukar ofta falla för känslokalla psykopater av samma sort. Ser bara sig själva och hatar på alla andra. Ska helst trycka ner alla andra tjejer och framställa dom som sämre och fulare.. Helt utan anledning. UTAN ATT ENS SKÄMMAS. ELLER BRY SIG.. VA FAN ÄR DET FÖR PSYKOPATI.
  SÅNT GRUNDAR PÅ REN OSÄKERHET I SIG SJÄLVA.

  MAN BRUKAR SÄGA ATT ALLA SOM MOBBAR OCH ELLER TRYCKER NER ANDRA HAR NÅT PROBLEM MED SITT SJÄLVFÖRTROENDE. SOM MAN FYLLER GENOM ATT LEVA GENOM ANDRA. SOM DENNA MANNEN, KNULLA RUNT OCH MANIPULERA OCH FÖRSTÖRA ANDRAS LIV. SEN STÅ OCH GAPSKRATTA.. EFTER DET TRO ATT JAG SKA VISA KÄNSLOR UNDERVÄRDERAT!!!! HÅRT SLAGEN I KUKEN GUBBJÄVEL…

  KNULLA ENS VÄNNER OCH BE DOM MANIPULERA EN DET GÅR BRA OCH KRÄVA PÅ PENGAR. HOPPAS ATT FOLK SKRATTAR ÅT HONOM PÅ GATORNA!!! MOBBAR HONOM OCH KALLAR HONOM PSYKOPATSVIN OCH PATETISKA FJOLLA…

  MEN PSYKOPATER DRAS VÄL TILL VARANDRA. Vidriga känslokalla människor som hotar och trycker ner andra. För att det ska känna sig dåliga och förminska sig. Bara för att det själva lider av kriser eller svartsjuka. Vill knulla eller ha uppmärksamhet.. TÄNK ALLA SVIN SOM JAG HAR RÅKAT UT FÖR.. OCH JAG LEVER FORTFARANDE. DET ÄR HELT SJUK.

  ett band emot mig
  en skola emot
  alla vidriga klubbmänniskor
  bitches
  må ni brinna i helvetet om det finns. ALLA NI JÄVLAR SOM MEDVETET VELAT PRESSA UT MIG ELLER KONTROLLERA MIG. NI JÄVLAR SOM TRAKASSERAT MIG OCH GETT MIG ÅNGEST.

  NI SOM JAG HAR FLYTT IFRÅN FÖR ATT SLIPPA ERA LÖGNER OCH HUR JÄVLAS… NI SOM FÅTT MIG ATT GE UPP MINA DRÖMMAR…

  FAN TA ER ERA ÄCKLIGA JÄVLAR. JAG SKA SKRATTA ÅT ER PÅ ANDRA SIDAN NÄR JAG ÄR UTOMLANDS. JAG HATAR ER AV HELA MITT HJÄRTA!!!!

  NI ÄR FAN INTE LEKA, JÄVLA LEKSTUGEMÄNNSIKOR.

  VA FAN TROR MAN OM SIG SJÄLV OM MAN SOM MAN BESTÄMMER SIG FÖR ATT TRYCKA NER EN KVINNA SÅ HÅRT OCH FÖRSTÖRA HENNES SJÄLVFÖRTROENDE SÅ PASS ATT HON VILL FÖRSÖKER TA LIVET AV SIG. VAD FAN TROR MAN OM SIG SJÄLV NÄR MAN GÅR IN I NÅNS HEM OCH RINGER NER PERSONEN….
  HAN BORDE POLISANMÄLAS OCH AGAS..

  TVINGAR SINA MEDARBETARE ATT TRYCKA NER MIG I BRANSCHEN OCH LJUGA INFÖR LAG. GÖR ALLT FÖR ATT MOTARBETA FÖR ATT MAN INTE SKA FÅ ETT JOBB ELLER ENS VILJA SÖKA JOBB.. NEJ HAN SKA KUNNA FÖRTALA EN I BRANSCHEN OCH KNULLA RUNT… SÅ HAN GÖR VAN HAN VILL…
  DET ÄR VIDRIGT!!!!

  NU ÄR DET ANDRA GÅNGEN JAG ÄR PÅ VÄG UTOMLANDS FÖR ATT FÅ ETT LIV. FÖR EN ÄCKLIGA KUKEN TILL MAN. DEN ÄCKLIGA MANEN SOM MEDVETET FÖRSTÖR ALLT FINT I MITT LIV. KONTROLLERAR ALLT 0CH SKA LEKA NÅN JÄVLA LEK.
  MÅ DU BRINNA I HELVETE OCH LIDA SMÄRTSAMT DIN ÄCKLIGA JÄVEL OCH PSYKOPAT.. DU ÄR INGENTING I MINA ÖGON. DU ÄR FALSK LÖGNARE SOM TJÄNAT PENGAR PÅ SLICKA RÖV.. SOM UTNYTTJAR SITT JOBB FÖR ATT RESA GRATIS OCH SKÖTER DET SÅ DÅLIGT ATT FÖRETAGET GÅR SKIT…

  PATETISKT. HUR ÄCKLIG OCH EGO MAN KAN VARA PÅ ANDRAS BEKOSTNAD.
  HÅRDA SLAG I KUKEN BARA!!!

 26. MS writes

  Om någon vet vem jag menar. slå ner honom!
  tack för mig!

 27. Agnes B writes

  jessica: Nej du hallucinerar inte :-) – det står i veckans Veckans mode, längst ner, samt i förra veckans mode, och jag tror även jag nämnde det i samband med modefilmen Picture me i Veckans mode vecka 24 förra året.

  Fredrik: jag förstår hur du menar, och det var även det jag tyckte var lite intressant. Jag vill inte på något vis försvara Terry Richardson, han verkar ju onekligen vara en vidrig person på många plan och det tror jag alla är medvetna om. Det som intresserar mig är hur man ska se på hans foton och inflytande, hur mycket moral man ska väga in. Jag tänker att man skulle kunna göra en jämförelse med Roman Polanski, R Kelly… Varför accepteras deras arbete? Bör det accepteras eller ej?

  Jag tycker det är intressant eftersom jag rent personligen är ganska moralpaniskt lagd. Jag avfärdar automatiskt alltid Terry Richardson som crap, eftersom jag finner honom instinktivt motbjudande. Jag tycker det är vidrigt att anställa den här mannen, förstår inte hur man vill kopplas med honom över huvud taget, eller beundra honom. Och jag vet att jag tar i för hårt på vissa plan, men samtidigt tycker jag att hur han beter sig inte går att se förbi, hur han framställer kvinnor är förkastligt, det är oförlåtligt det han gjort särskilt eftersom han inte fått något straff.
  Sedan tänker jag också – framställer han ‘kvinnan’? Eller vad är det han gör? Jag har nog inte tillräckligt med akademiska poäng för att kunna reda ut detta.

  Men samtidigt går det inte att bortse från att han är en av de men störst inflytande på samtida modefotografi, visst är det han som skakat det från grunden och förändrat det mer än vad Juergen Teller eller Mario Testino gjort i spåren av Helmut Newton… Men jag vet inte.
  Men kanske för att han kom från en annan värld än mode och till en början endast ägnade sig åt konst och att provocera. (Och att knarka)
  Jag önskar att någon kunde analysera honom och hans inflytande i ett brett perspektiv och hur både modevärlden och kulturvärlden borde förhålla sig till hans beteende (förutom att sätta honom i fängelse).
  När jag tänkt lite sådär i cirklar och försökt nå att tänka i varv utan att veta om jag lyckats, så brukar jag ändå komma fram till att hans bilder nog är ganska crappy ändå. MEN det går inte att bortse från att de påverkar en enormt stor del av modebilden och landskapet idag, så därför blir de väl automatiskt intressanta.
  plus nu har jag inte ens nämnt hela han sätt att lansera sig som en karaktär/karikatyr (i stil med Lagerfeld) och den delen av hans arbete som faktiskt är intressant, exempelvis Batman & Robin etc, och honom som person, hela hans uppväxt, hans mamma verkade vara otroligt intressant och nog en mycket bättre fotograf än hans pappa, utan att få någon uppskattning, etc… om någon har en intressant text om honom, please give heads up.

  Julia: Jag håller helt med. Om han nu vill få fram pornografiska bilder måste modellen i fråga veta det innan och skriva under på det. De här modellerna skulle ha anmält honom, han borde åkt i fängelse men än en gång.
  Egentligen kanske han är en stor jäkla symbol på hur vårt samhälle är idag… Att han kan bete sig så där och i slutändan bli lyft fram till en av de mest inflytelserika fotograferna idag. En av de mest bokade. Är det för att alla vill kopplas med något provokativt och arty? Och för att alla män beundrar den här mannen. Det känns som en stor del i hela hans framgång. Att han fascinerar andra män.

  M: Snälla, inget våld.

 28. Julia writes

  Agnes: :) Jag hade faktiskt tankt dra paralleller till bade Polanski och R. Kelly, tva man som standigt ursaktas och halls bakom ryggen i respektive industrier, medialt och hos allmanheten for sin talang, trots att det ar valdokumenterat vilka svin de ar privat. (Ett annat praktexempel ar val Elvis och den fjortonariga Pricilla Presley… But I digress.)I min bok kommer talang aldrig nagonsin trumfa uttnyttjande av minderarig, sexuellt utnyttjande osv osv. och det ar tragiskt och som du papekade kanske symptomatiskt for varat samhalle idag. Alla haller varandra bakom ryggen och spelet tillats fortsatta och om nagra smatjejer fran osteuropa hamnar i klam sa gor det val inte sa mycket. “Alla vet val hur Terry ar he he”

  Fredrik: The point. You’re missing it. :) Att saga “men tjejer sta pa er sa loser sig allt!” ar att igen lagga skulden pa kvinnor och tjejer, och farligt nara “hon fortjanade det”. Jag forstar att det inte ar det du menar (hoppas och tror jag innerligt) men du kanske forstar att det kan uppfattas sa. Sjalvklart sa tycker jag som du att kvinnor och tjejer ska sta pa sig, kanna sjalvfortroende och vaga ta for sig och att ingen forandrig nagonsin kommer till om alla lutar sig tillbaka och vantar sig att livet ska bli serverat pa silverfat. MEN du maste ocksa ta i beaktning att det handlar om ett system i samhallet som ar lite svarare att bryta an att bara jobba pa sin sjalvkansla. Det kanns ungefar lika motiverat som att saga till ett barn som mobbas att “bli inte mobbad da”. Det ar nagot man blir utsatt for, och inget man kan ra for sjalv. Maktstrukturer, och missbruk av makt ar vad det handlar om. Aven om man helt bortser fran kon i den har fragan sa har vi anda problemet med MAKT kvar.
  En fotograf som raknas till modevardens inre krets, med kontakter hos alla de stora modemagasinen och powerplayers i branschen vs unga farska modeller som kampar for sitt stora genombrott, kanske ar i ett frammande land, pratar valdigt lite engelska… ett team som star bredvid och beter sig som att det ar helt normalt att fotografen helt plotsligt ar naken och forvantar sig ett hand job. Det handlar och grupptryck och grovt utnyttjande av den beroendesituation de har manniskorna befinner sig i och felet ska laggas hos utnyttjaren, inte den utnyttjade.

 29. Helena writes

  veckans mode är väldigt väldigt uppskattat! riktigt härlig läsning och info och nyheter, riktigt bra att ni har den!

 30. Julia writes

  Fredrik: Och som ett p.s. :) Anganende Leibowitz bilden sa har modellen och kanske mest hennes foraldar fatt utsta merparten av kritiken for att hon, Miley Cyrus som haft en ganska sa oskyldig Disneyprinsessa image, tog en i manga mannsikors ogon en sexualiserad bild. (Madonna/ hora syndromet?) Men som sagt sa handlar inte debatten i forsta hand om varken Leibowitz eller Richardson’s bilder, utan om deras beteende under sjalva fotograferingen. Leibowitz har blivit kritiserad, om an milt, for bilden, men aldrig blivit anklagat for att sexuellt utnyttjat sina objekt, vilket ar fallet och problemet med Richardson.

 31. Ida writes

  Word Julia, bra formulerat!

 32. jessica writes

  Tack Agnes. Det va bilden från vecka 24 jag mindes. Vidrig karl, hur som helst.

 33. Agnes B writes

  Julia: Word här med.

  Förresten, alla, så hittade jag typ den där artikeln jag efterlyste. I, naturligtvis, the Guardian:
  http://www.guardian.co.uk/film/2004/oct/17/photography.art
  hade faktiskt läst andra halvan någonstans tidigare, men inte början.

  gillar särskilt:
  ” ‘We suddenly have a few prominent photographers who are dealing with their sexual neuroses, and for some reason we’re all expected to watch. Even stranger is that many of us do just that.’ ”

 34. Rare Autumn writes

  ‘veckans mode’ är extremt uppskattat!

 35. Fredrik writes

  AGNES: Men…. vad är det han har gjort den här gången som var värre än sperma nedkletade tjejer och åsnor i Terryworld? Har han misshandlat dem? Jag måste ha missat något.
  Han var ju Tom Fords darling hela början av milleniet. Jag tycker att han är ok men han blir också lite som konstnären Paul McCarthy.. chock för chockens skull. typ. Tell me Agnes, vad har han gjort!?

 36. Freja writes

  Överdrivna manshatare som tar alla tillfällen de kan att skälla på männen och utlova pungsparkar till alla som äger en pung. Vad är erat problem egentligen? Känns så jävla privata issues. Vad fan bryr ni er om Terry beter sig som ett as när han fotar?

  Han har alltid betet sig som ett as. MASSA fotografer beter sig som as. Ni köper ändå modemagasin och drägglar över de glossiga pappret.

  Ni är precis samma idioter som tycker synd om smala modeller. NÄR ska ni inse att alla människor har ett ansvar över sig själva? Varför ligger hon där och runkar av terry? Jo för hon tror att det ska hjäpa hennes karriär. Eller så kanske hon tycker det är fett najs bara.

  SJÄLVKLART råder frihet under ansvar, ingen ska våldta och slåss jada jada..men fan låt terry exprimenter med sex om han vill. Folk gillar det. Modebranchen saknar moral

 37. Sussie Lii writes

  Madelein: Kan du ta och lugna ner dig. Uppsök psykolog istället för att spy din jävla skitgalla på internet. Vad får du ut av det? Håll dig till debatten eller knip käft.

  Tycker hela grejen är löjlig. Varför försöker du hitta någon sorts gyllene moralisk medelväg i modebranchen Agnes? Det är ju inte det mode handlar om.

  Mode handlar om kläder, pengar, konst, kreativitet och destruktivitet.

 38. Franka writes

  Om jag va världskänd modefotgraf, omringad av heta unga modellpojkar som alla ville ligga sig hela vägen till toppen skulle jag gladeligen betet mig som Terry!

  Håller med Sussie Lii: Det handlar ändå INTE om moral i modevärlden!

 39. Fredrik writes

  Franka: I LOVE YOU! Bästa kommentaren hittills. Kan understryka att jag inte kunnat säga det bättre själv.

 40. Julia writes

  Oj, har jag missat nagot? Existerar inte modevarlden i den vanliga varlden? Sa lange “modevarlden” inte bokstavligen, och nu menar jag bokstavligen, separerat och blivit sitt eget parallella universum sa maste vi nog acceptera att saker som hander i “modevarlden” slar vagor och har konsekvenser aven i ett storre perspektiv.

 41. qpq writes

  Bara för att sätta saker i perspektiv. NSFW: http://streetbonersandtvcarnage.com/wp-content/uploads/2010/03/IMG_1372.gif

  Det Terry försöker göra är att avdramatisera en viss typ av sexualitet. Det är naturligtvis svårsmält för personer som -överdramatiserar- denna sexualitet och ser den som en lysande symbol för en patriarkal ordning. Man kan givetvis omvärdera den här symboliken.

  Så sitter moralisterna där, och tycker så HIMLA synd om den stackars flickan/modellen – är inte detta en nedvärdering som är ett uttryck för föråldrade tankar? Som sagt ovan så har väl folk, även 18-åriga modelltjejer, ett individuellt ansvar att själva ta beslut om vad de vill göra? Att klampa in och modella för Terry utan att ha gjort lite research på hans arbete är bara intelligensbefriat. Det finns inga måsten, man får själv sätta sina gränser. Din modekarriär dör inte om du inte poserar för Terry, och gör den det så har du förmodligen inget i karriären att göra.

  Därmed inte sagt att etik och professionalitet i arbetet är viktigt. Även om jag har lite svårt att rakt av bara gå med på eventuellt vilsna 18-åriga modellers horror-stories om den fula sexgubben eller trångsynta “mogna” feministmodellers pekfingrande så saknar jag följande:

  1. Modeller som försvarar Terry

  Annars så är mode för mig en diskussion om identitet, och sexualiteten kommer alltid vara intimt förknippad med identitet. Men hela Terry/Purple-vinkeln känns jäkligt trött just nu och jag tror bara det är en tidsfråga innan vi ser en ny riktning.

 42. CONSPICERE » Blog Archive » Terry Richardson writes

  [...] hos både Jezebel och Rodeo undrar: hur naiva är ni för vilka detta kommer som en nyhet? Jag undrar: hur naiva är ni som [...]

 43. Agnes Braunerhielm writes

  Hej,
  nu stänger jag den här tråden eftersom den börjar ägna sig åt förtal. Tråkigt. Jag tar även bort de irrelevanta kommentarerna.

 44. Diskutera mera - Hotspot | Rodeo Magazine writes

  [...] riktigt, i tidningar, på webben och framförallt på bloggar. Vad ska vi acceptera och varför? Terry Richardson står just nu i skottgluggen för att han, enligt utsagor, har utnyttjat unga tjejer. Crystal Renn [...]

 45. Våren på Rodeo - Lisa C | Rodeo Magazine writes

  [...] men frågar sig om att försvara Terry Richardson inte är att försvara fri kreativitet? Agnes undrar varför kritiken mot Terry Richardson kommer precis nu. Johan tar ett breda grepp om moralkakan och [...]

Comments are closed.

Promotion
Agnes B

Agnes Grefberg Braunerhielm bloggar på rodeo.net om mode och är tillsammans med Elin Unnes chefredaktör för magasinet Rodeo.

Kontakta Agnes på: agnes@rodeo.net.

Editor-in-chief at Rodeo magazine. Contact: agnes@rodeo.net

Kalenderarkiv
March 2010
M T W T F S S
« Feb   Apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031