Mode

H&M x Lisbeth Salander

Världsnyhet på morgonen: H&M släpper en Män som hatar kvinnor-kollektion!

Eller, snarare, en “The Girl with the Dragon Tattoo”-kollektion: det hela är ett designsamarbete med Trish Summerville, kostymdesignern bakom den amerikanska filmupplagan av Män som hatar kvinnor, “The Girl with the Dragon Tattoo“, som har världspremiär den 21 december.

Vi får nu veta att H&Ms “Lisbeth Salander”-kollektion kommer till en början smygsläppas på Colette i Paris den 28 november för att den 14 december säljas på H&M:s Divided-avdelningar i cirka 180 H&M-butiker världen över samt online.

Kollektionen beskrivs som präglad av Salanders “tuffa, urbana look och består av läderjackor och -byxor, slitna jeans och huvtröjor i nyanser av svart, grått, vitt och mörkrött”.

Designern Trish Summerville berättar även för amerikanska WWD:

We put a lot of aged-in washes and finishes, which goes along the lines of the Salander character. In the film, her clothes are quite extreme. They’re really worn down, they’re dirty, So for us, it was taking that kind of concept and giving it more of a realistic fashion feel.

It was really great that H&M is a strong company that can afford and wanted to do some sort of collaboration with us, because it is a very controversial book. They were just like, ‘Yeah, she’s Swedish, she’s amazing, and we want to be a part of this.’ And that was so great to hear, because America has a little bit of a harder time with those kinds of issues. I mean, Americans are fine with violence but they’re like, ‘Oh — sex? Strong women? We’re not so sure about that.’ “

En snabb åsikt:

Jag tycker såklart detta är kul – eftersom jag rent personligen älskar tanken på Lisbeth Salander, hennes stil och inställning till stil. Och idén ha henne som stilikon – att Divided-tjejen skulle vilja se ut som och vara Lisbeth Salander – det känns…tufft.

Men plaggen verkar å andra sidan inte vara så mycket goth, eller? De blev tvungna att satsa mer på “smuts”-delen av stilen, den som ändå synts i modebilden ett tag. Och kanske är ändå gothen rätt utsliten som estetik ändå.

Lisbeth Salander-stilen är plötsligt till salu, och den presenteras som en ny vardagsestetik där det inte ryms något ideal att leva upp till: smutsig t-shirt, smutsig munkjacka, denimväst, ett par svarta jeans som sitter som skit långt ner på höften. Stålhätta på skorna.

Nu hinner jag tyvärr inte spekulera eller brodera ut mer härifrån.

Men era känslor inför Lisbeth Salander för H&M?

 

Foto: Andreas Sjölin / H&M och IMDB.
Agnes Grefberg Braunerhielm
 1. David M writes

  Känns det inte lite som att det här kan sälja stort i Bålsta?

  Reply

 2. lovisa writes

  Alltså personligt så är jag sååå trött på den där estetiken, kom igen vi har sett det förut men helt klart så passar den divided så sjukt bra!
  Lite sådär har ju alltid de tjejerna sett ut (förutom åttiotalsvågen som har dominerat i flera år nu då)

  Reply

 3. Elisabeth writes

  Min första tanke är att HM hela tiden måste göra ALLT. Alla personer och designers som omvärlden inspireras av måste på något sätt klämmas in i HMs koncept – och nu är det Lisbeth Salanders tur. HM vill äta kakan och ha den kvar men lyckas inte särskilt bra med något. Att nu försöka fånga in en fiktiv person vars “stil” bygger på “att inte bry sig” och dessutom bara använda ett fåtal plagg går emot allt som HM står för.

  Reply

 4. lina writes

  Jag får nog hålla med att jag som svensk är väldigt trött på den där estetiken också, lykke li kör ju en version på den också tycker jag. Däremot passar det ju tonårgirlsen som sagt väldigt bra som klär sig i “JC”-punkrock-stilen redan, den är ju rätt tidlös bland tonåringarna.

  Reply

 5. Bianca writes

  Men vadå? Välkomnar hellre Lisbeth Salander -looken än det ordinarie lockar, läppglans och bländvitt leende -looken. Heja H&M!

  Reply

 6. Alida writes

  jag tycker det är intressant att vilja sälja ett personkoncept, säkerligen främst till en yngre smått förvirrad målgrupp.

  Reply

 7. Linnea writes

  David M: jorå det tror jag…inget nytt direkt..

  Reply

 8. Elin writes

  Jag har aldrig fattat grejen med Salander, hon ser ut som unga tjejer sett ut i alla tider. Plötsligt har Salander gjort den kommersiell och då kan man gå till hm och köpa sig en stil som tidigare räknats som “missanpassad” samma sak som när punken och grungen blir kommersialiserad. Att hm gör detta känns bara sjukt fantasilöst. Det är väldigt ironsikt att en bred publik tycker att Salander är “cool och annorlunda” när samma breda publik har en nedlåtande syn på tjejer som faktiskt finns på riktigt och lever denna stil.

  Reply

 9. Rim writes

  Va?! Jag tycker att idén att skapa en look baserad på en fiktiv karaktär är ny och skittuff! Gillar Salanderstilen skarpt, även om jag inte kör den själv, och ser fram emot att se hur de tolkar den på ett kommersiellt sätt.

  Reply

 10. smrt writes

  och jag som tyckte karaktären lisbeth salander var rutten, den lesbiska surmulen som blir till vax i michael nyqvists händer. ser denna h&m kollektion framför mig, en felsydd mc-jacka i alldeles för blankt läder, ett nithalsband i PU, en fejk-piercing ring, ytterligare ett par skinny jeans i washed black, allt på ett anorektiskt benrangel med låtsastatueringar. a perfect match.

  Reply

 11. Bokåret 2011 – enligt Marthina | Sociala förlag writes

  [...] H&M släpper en Lisbeth Salander-klädkollektion tror jag inte ens…någon kunde drömma om. Det är så märkligt att det är roligt. Och [...]

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Agnes B

Agnes Grefberg Braunerhielm bloggar på rodeo.net om mode och är tillsammans med Elin Unnes chefredaktör för magasinet Rodeo.

Kontakta Agnes på: agnes@rodeo.net.

Editor-in-chief at Rodeo magazine. Contact: agnes@rodeo.net

Kalenderarkiv
October 2011
M T W T F S S
« Sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31