Mode

PARIS AW12 | PÅ BALENCIAGA

Direkt från Balenciagas showroom! Rodeos modechef Tekla skickar mail:

”Det är alltid exklusivt att komma till Balenciaga. Jag blev serverad små snittar, vin, kaffe
och chokladtryfflar och det går runt modeller som visar looks live. Jag älskar kollektionen… Silhuetterna, materialvalen är fantastiska. Så fin blandning av high-tech och organiskt. Örhängena är inspirerade av havsanemoner och den fina paljett-polon av fiskfjäll.
Och – så sa deras PR-chef att de älskar nya numret av Rodeo. :) Vi hörs igen efter Paco Rabanne nu i eftermiddag!”

Ok, redo för bildregn!

Bara lite snabbt om kollektionen också:

Den nya Balenciaga-kollektionen grundas i idén på tanken av ett företag, det fignerade Balenciaga Inc och hur de kvinnor som jobbar på kontoret klär sig.

Detta är första gången Nicholas Ghesquière har en så bokstavlig och begreppsmässig inspiration kring Balenciaga-kollektionerna, om jag inte tar fel? Alltså att han inte pratar i lösa termer utan faktiskt hittat på ett helt sammanhang där kollektionen existerar.

Ghesquière pratar här om Balenciaga-kvinnan inte som en kvinna som existerar i vår värld (och är en högst verklig “typ av kvinna”), utan kvinnan i den nya Balenciaga-kollektionen beskrivs nu som en karaktär. Och egentligen där de ett helt kontor av fiktiva Balenciaga-karaktärer; sekreterare, chefer, spioner, osv.

Enligt min erfarenhet brukar inte modevärlden gilla sånt här….De gillar när en designer skapar för en “verklig kvinna” som modekvinnorna sedan kan aspirera till att vara (eller bli, typ genom att köpa kläderna).

Själv föredrar jag…eh…. fantasin och fiktionen framför verkligheten. Båda typer är ju visserligen egentligen fantasier, men för modevärlden handlar det i slutändan mycket om vilket språk designern använder när hen pratar om sina kläder: Här pratar Ghesquière om kollektionen utifrån från en fiktion och då blir det alltså där kläderna befinner sig.

Den här kollektionen kan egentligen beskrivas som en steg in i fiktionen för modet, ett sammanhang där det inte befunnit sig på väldigt länge.

Och: eftersom ingen verklighet ändå är sann: blir det här nog min favoritkollektion från Ghesquière på ett tag. Vi behöver lite mer tankar på fiktioner i våra liv. Det är först då vi kan bli av med den här efterhängsna Goda Smaken…

Men, som parantes, kan jag å andra sidan förstå att Ghesquière tidigare behövt luta sig mot verkligheten och använda den som utgångspunkt i samtalet om sina Balenciaga-kläder…annars skulle väl ingen tro på att man kan ha dem på sig.

Oj? Det var dagens blaj? Nu KLÄDERNA:

Polon med paljetter inspirerade av fiskfjäll…^ Just den verkar ha varit en favorit bland recensenterna.

Tydligen gör de där populära bootsen^ från förra hösten comeback igen på Balenciaga.

Dessa perfekt konstruerade tröjor?^ De dyker upp mer och mer… Kommer äntligen bra alternativ till alla skjortor, blusar, kavajer?

^Enligt vad jag läst skulle “företagsspionerna” i Ghesquières fantasi ha på sig de knäppt fantasifulla 80-talstrjöjorna.

^Vad är egentligen materialet? Och är det leopardprint? Det här pratet om 3D-effekter ploppar fram igen…

^Pösiga 80-talsbyxer för en astronaut…

…och enorma örhängen inspirerade av havsanemoner.^

^Små väskor med breda axelband.

Dessa skor med snörning eller elastiska band. Så 80-tal.

^Många plagg såg ut att vara dekorerade med kvicksilver…men det är i själva verket vadderade applikationer av jersey i sidenlamé.

Tröjorna.


Agnes Grefberg Braunerhielm
 1. felice writes

  Så grymt. Känns som de designar för en slags supermänniska, framtidsmänniska och jag älskar att det är nu det är inte framtiden. Hårt men visuellt
  besök min nya blogg och lämna gärna nåt tipps jag e nybörjare.
  trueromancebyfelice.blogspot.com

  Reply

 2. Nash writes

  Gillar skarpt det futuristiska modet med raka linjer och stela material. De metalliska färgtonerna gör att man inte behöver ha så mycket smycket till utan outfiten glänser av sig själv!

  Reply

 3. Sofia writes

  alskar formen pa trojorna och kanner precis som dig att det vore skont att fa nagot annat an skjorta/blus att valja pa till jobbet! De fargglada skorna ar ju helt otroliga och mixen av material/farg som har tagits fram ar fantastisk. Onskar att fler vagade bara detta pa kontor idag, kommer nog tyvarr ta lang tid innan vi nar dit.

  Reply

 4. Nicholas Ghesquière LÄMNAR Balenciaga - Agnes B | Rodeo Magazine writes

  [...] HÄR kan du läsa lite om den aktuella höstkollektionen Ghesquière skapat för Balenciaga. Hans sista höstkollektion. [...]

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Agnes B

Agnes Grefberg Braunerhielm bloggar på rodeo.net om mode och är tillsammans med Elin Unnes chefredaktör för magasinet Rodeo.

Kontakta Agnes på: agnes@rodeo.net.

Editor-in-chief at Rodeo magazine. Contact: agnes@rodeo.net

Kalenderarkiv
March 2012
M T W T F S S
« Feb   Apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031