Mode

04-05: Klibbigt och Franca Sozzani

Varje dag här börjar mulen och kall. Lagom till kvällen övergår det till något varmt och klibbigt som känns som det virats ett varv kring kroppen på dig.

Igår, när det blivit precis som mest kvavt var vi på FIT, Fashion institute of technology, när italienska Vogues chefredaktör Franca Sozzani föreläste. Salen var fullsatt. Och Francas föreläsning inte särskilt spännande. Det hon sa var bara väldigt banalt och ytligt. Men kanske uppfylldes precis det syfte hon kan ha satt för föreläsningen: en enkel beskrivning av italienska Vogue och webbsidan vogue.it, vad de är, vill, har gjort och står för.

Men jag förvånades faktiskt av hur hon framstod utan en direkt god förmåga till analys. Hon visade flera av de omdebatterade omslag som italienska Vogue gjort, men utan att ta upp de debatter som uppstod runt “Black issue” eller “plussize“-numret.

Sozzani berättade glatt om “avdelningarna” Vogue Black och Vogue Curvy de har på hemsidan, utan att varken hon eller någon i salen (som myste ikapp till hennes ord) verkade se problemet med att dela upp världen på det sättet. Hon pratade om sitt [ganska plötsliga, märkliga] engagemang mot pro-anorexia-bloggar, där hon refererade till tjejerna bakom sådana bloggar som “disgusting” och “crazy”. Samtidigt som hon själv publicerar bilder på några av västvärldens smalaste 14-åringar.

Hon pratade också om Vogue Black och Vogue Curvy på ett sätt som tydligt delade upp världen i olika läger där hon såg på “dem” från sin egna lilla strandkant. Och hon drog sig inte för att referera till de kvinnor som figurerar på Vogue Curvy för “fat women”.

Jag blev som sagt förvånad över hur banal hon verkar – fast å andra sidan märks det då och då även i hennes blogg. En stor kreativ själ, det är hon självklart. Men tänk vad häftigt om Italienska Vogue faktiskt kunde analysera lite bättre.

Efter föreläsningen gick vi och åt på Malparte. Det visade sig vara en väldigt bra, prisvärd italiensk restaurang. Därefter hamnade vi på Little Branch, som låg nerför en trappa bakom en dold dörr och som kändes som en speakeasy. Där drack man personligt komponerade drinkar. Om man ville. De flesta drack old fashioned. (inte vi.) Bartendern, hon blev nästan förolämpad när jag beställde vin. Sedan gick vi till Henritta Hudson, det var väldigt speciellt. Och vi stannade nog för länge. Tack New York för natten !

Agnes Grefberg Braunerhielm
 1. André writes

  Snälla, kan du ge Asrin en kram från André?

  Reply

 2. André writes

  Tack!

  Reply

 3. Diana writes

  var kommer den rödhåriga tjejens topp ifrån? makalöst fin!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Agnes B

Agnes Grefberg Braunerhielm bloggar på rodeo.net om mode och är tillsammans med Elin Unnes chefredaktör för magasinet Rodeo.

Kontakta Agnes på: agnes@rodeo.net.

Editor-in-chief at Rodeo magazine. Contact: agnes@rodeo.net

Kalenderarkiv
May 2012
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031