Mode, Skönhet

den 2:a juli smäller det

Raf Simons för Jil Sander höst/vinter 2012. Foto: AOP.

Raf Simons scoutar just nu efter lokal till sin första HAUTE COUTURE-visning för DIOR. Jo, det är bäst att skriva det i versaler. Jag har fortfarande svårt att fatta att detta faktiskt är en sanning:

Raf Simons, belgaren som fram fram till för för 6 år sedan aldrig hade skapat mode för kvinnor, men däremot var känd som en riktigt subversiv rebell på herrsidan, ska nu ta över världens mest ikoniska modehus. Och han inleder med HAUTE COUTURE. Versaler igen.

Men bakgrundshistorien är såklart värre än så. Backa tre Jil Sander-kollektioner och det står helt klart att innan dess, hatade Raf Simons mode. Mer specifikt modevärlden. I alla fall vägrade han släppa positionen som en outsider. Jag tror, om jag får spekulera, att han var så hemma i sin rebellroll att han helt enkelt aldrig sett på mode ur ett annat perspektiv än ungefär hur en datahacker ser på en riktigt välspinnande och auktoritär programvara. Inget man vill vara en del av, men kanske förändra, skriva om, hacka sönder med hjälp av unik känsla och kunskap. Från insidan.

Och han hackade systemet. Han kom in och käckte kod och samtidigt fick enormt med uppmärksamhet riktad mot sig på Jil Sander. Men det var först för tre kollektioner sedan som sagt, när Raf Simons gjorde maximalism av minimalism, när han började på riktigt leka med färg och form och tog fram kollektioner som inte alls hackade systemet, utan snarare uppgraderade det och blåste liv i gammalt trött serverutrymme, som Raf Simons blev älskad. Hyllad. Av alla. Jil Sander-visningarna (det är alltid två, en för viktiga och en till strax efteråt för mindre viktiga) blev proppfulla.

Så, det var 2010 och Raf Simons hade börjat älska mode och dess historia. Han ville nu göra den mest besatta modepubliken tillfredsställd. De som gillar mode för modets skull. Men Jil Sander-huset verkade inte veta vad de skulle göra av Simons nyfunna intresse för neon och couturens guldålder.

Så därför kan man nog kalla rokaden som precis sker inom modevärlden fullkomligt perfekt: Jil Sander är tillbaka på sitt eget modehus efter sju år på fri fot, och Raf Simons kan ta över det modehus som varit i limbo i över ett år (och som han i stort sett skickat jobbansökningar till genom de senaste Jil-kollektionerna): Dior.

Men om minimalism varit Raf Simons ledord de senaste åren, kommer det nu bytas ut: mot romantik. Han säger att femininitet är vad han kommer skapa hos Dior, eftersom “det är vackert, oändligt och permanent“. “När jag ingår äktenskap med ett modehus, omfamnar jag fullt dess ursprungliga avsikt, dess ursprungliga arv och innebörd“, har han sagt.

Många är det nog som hoppas Raf Simons inte helt glömt sin rebelliska sida. Men det tror jag inte. Får jag gissa tror jag vi kommer få någonting rakt upp och ner vackert i Raf Simons första couture-kollektion på måndag. Och nog är det rebelliskt?

 

Agnes Grefberg Braunerhielm

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Agnes B

Agnes Grefberg Braunerhielm bloggar på rodeo.net om mode och är tillsammans med Elin Unnes chefredaktör för magasinet Rodeo.

Kontakta Agnes på: agnes@rodeo.net.

Editor-in-chief at Rodeo magazine. Contact: agnes@rodeo.net

Kalenderarkiv
June 2012
M T W T F S S
« May   Jul »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930