Mode, Skönhet

helt normala barnkläder för flickor gör Zara.

20120619-185822.jpg

eller kanske inte. kanske vad-är-det-för-fel-på-er, ni-på-Zara-måste-vara-galna, vad-är-det-vi-lever-i-för-värld-barnkläder?

det jag vänder mig mot är hur vi kan se på barn som konsumenter från sådan ung ålder. de ska växa upp och bli till “goda shoppare”.

det är inte vad som gör en människa, och särskilt betydelselöst är det för barndomen.

att skapa detta “intresse” hos barn – och här i synnerhet unga flickor – är smaklöst. barn älskar att leka, klätta, rita, fantisera, mysa, skrika, hoppa hoprep. för ett barn att få skrivet på magen att hon gillar att shoppa är att bestämma åt henne någonting hon inte ens kan veta något om, för barn har ingen möjlighet att “shoppa”. det här blir istället en projecring av Zaras, föräldrarnas, och i förlängningen samhällets, blid av vilka förväntningar vi har på barnen vi uppfostrar. till en god konsument innan hon kan gå. i alla fall om vi låter synsätt från företag som Zara diktera våra värden, och världen åt oss.

via Maria Lindholm.

Agnes Grefberg Braunerhielm
 1. Nille writes

  Förstår inte felet? Barns kläder kostar ju mer än kläder för en vuxen, indirekt är barn redan storkonsumenter med tanke på alla dem får. Från dyra kläder till ännu dyrare leksaker. Tyckte tröjan var snygg. Hade jag haft barn skulle hon lätt fått en enbart för att folk går i taket för en så löjlig sak :D

  Reply

 2. karl writes

  jag förstår att du bara är ute för att provocera nille, för det där är det dummaste jag någonsin har läst. “indirekt är barn redan storkonsumenter med tanke på alla dem får.” du menar att de skulle ha valt att få saker köpta till sig? du tror inte att det är en konsekvens av en shoppingkultur som frodas i ett kapitalistiskt konsumenthetsande samhälle? och grattis, du lyckades provocera mig.

  du har givevis en väldigt viktig poäng agnes, barn ska inte tvingas på några som helst ideal, de ska vara barn och inget mera. bra skrivet!

  Reply

 3. Anonymous writes

  Det är inte Zara som är sjuka. Du är ju sjuk som ens orkar störa dig på en sån sak.
  Gör nåt vettigt istället.

  Reply

 4. Sascha writes

  Anonym: …och du ar ju helt sjuk som orkar stora dig pa att Agnes (och jag) stor sig pa Zara.

  Reply

 5. Ulla-Marie writes

  Hejjer på Agnes ja.

  Reply

 6. lg writes

  Agnes, du skriver för en modeblaska vars enda raison d’être är meningslös konsumtion. Hur mår du egentligen?

  Reply

 7. ”En smaklös och bisarr barntröja” | Nyhetssida | Senaste nytt writes

  [...] impiety blogg går Agnes Braunerhielm compartment conflict mot basement spanska modejätten och skriver tasteless [...]

  Reply

 8. Intervju: Lindex Tomorrow by Emma Lindqvist | Rodeo: Just nu writes

  [...] du med ett motiv. Då tycker jag att det är viktigt vad man väljer som motiv. Det går att se i vissa butiker ibland, där har man inte riktigt reflekterat över vad man har för motiv på kläderna som säljs. [...]

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Agnes B

Agnes Grefberg Braunerhielm bloggar på rodeo.net om mode och är tillsammans med Elin Unnes chefredaktör för magasinet Rodeo.

Kontakta Agnes på: agnes@rodeo.net.

Editor-in-chief at Rodeo magazine. Contact: agnes@rodeo.net

Kalenderarkiv
June 2012
M T W T F S S
« May   Jul »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930