Mode

Inget mera Yves

Att Hedi Slimanes första realisering som ny chefdesignerYves Saint Laurent är att byta namn på modehuset. Den nyheten är, ja vad ska vi kalla det? Sjukt stort.

Det Hedi Slimane gör är att ta tillbaka den gamla grafiska versionen på loggan, och döper modehuset till vad Yves själv kallade sin första pret-a-porter-linje 1966: Saint Laurent. Hedi byter dock slutändelsen “Rive gauche” (som i Seines vänstra strandkant) till rätt och slätt Paris. Saint Laurent Paris.

YSL-logon, som en gång ritades av legendaren Cassandre, kommer däremot sparas, och fortsätta att användas på de produkter där den brukar figurera. (Smink, nyckelringar och väskspännen och sådant, väl?)

Och sedan kommer sjukt stor grej nr 2Pierre Bergé är mycket glad. Pierre Bergé gillar Hedi Slimane och de nya visionerna. Pierre Bergé är nöjd. Och det – förstår vi – innebär att Slimane kommer få gräva hur mycket han vill (mja, men nästan) i Yves Saint Laurents arkiv, som ägs av Bergés stiftelse. Vilket kommer ge Hedi Slimane (och modet) enorma fördelar.

Stor grej nr 3? Hedi Slimane flyttar sitt Yves Saint Laurents, eller, Saint Laurent Paris, designkontor till LA. Till USA. Los Angeles är ju staden han bott i sedan han slutade på Dior Homme för fem år sedan, och han vill inte flytta. Hur ska vi reagera på det? Kanske med Pierre Bergés ord i en artikel i WWD: “Den kreativa ateljén återfinns i en designers huvud. Den finns inom personen. Hedi bor i Los Angeles. Han borde få göra mode i en stad han gillar. … Och han gör sig bättre att studera Melrose Avenue än Avenue Montaigne i Paris.

Stor grej nr 4 (okej nu ska jag sluta): på torsdag i Paris visar Hedi Slimane sin första herrkollektion för YSL sedan tolv år (han var herrdesigner där 96-00) och kanske framför allt – sin första damkollektion någonsin(!). Det blir bara en resort, men ändå. Och, det blir bara en “intim presentation för inköpare”. Men ändå. Bilder lär ju läcka ut. Förväntningarna är redan i taket.

Så. Bara en avslutande observation här. Det är lusigt hur, när Raf Simons lämnar Jil Sander och byter till Dior, vi förlorar vi en väldigt viktig herrkollektion från en väldigt inflytelserik herrdesginer (lyckligtvis fortsätter dock Raf med sin egen herrlinje Raf Simons), och vinner istället en haute couture-kollektion.

Samtidigt tar Hedi Slimane över YSL och vi får ytterligare en extremt talangfull herrdesigner som aldrig tidigare gjort dam. Jag gillar att tänka på hur Yves Saint Laurents fd musa Betty Catroux kommenterar det hela:  “Jag klär mig alltid som en pojke. Men jag är säker på att Hedi Slimane nu kommer att hitta ett nytt sätt att göra flickor till magi igen. Hedi kommer att fortsätta i Yves anda. Han är YSL av i dag. Så allt är som det ska vara.

En sista aspekt på detta? Raf Simons tar över Dior och verkar vara fixerad vid 50-talet och New look-revolutionen. Hedi Slimane tar över huset för Diors efterträdare, Yves Saint Laurent, och väljer att trycka på “reset” någonstans runt 1966: när Yves lanserade pret-a-porter, New lookens motbild, som revolutionerade modet för alltid. Hur kommer dessa två tolkningar stå mot eller bredvid varandra idag? Raf Simons sista kollektioner på Jil Sander har nästan varit i klass med Hedi Slimanes herrmode för Dior Homme en gång, om vi talar inflytelse för den breda modebilden. (Raf har ju precis börjat bli varm i modekläderna).

Men vem, om någon kommer sätta agendan nu? Jag personligen, har aldrig fastnat för det här med rena linjer, höga ideal, lyx och oskuldsfull skönhet. Vilket var allt vad Dior stod för och vad Raf Simons verkar blivit helt fixerad vid. Jag känner istället att, i min bok, kan nog Hedi x Yves 1966 bli riktigt stort. Men att “göra flickor till magi igen” lär nog båda försöka sig på.

 

Agnes Grefberg Braunerhielm
 1. A writes

  Det är det här som gör dig så jävla läsvärd Agnes! Magi, typ.

  Reply

 2. Ulla-Marie writes

  Ja! Små snabbkurser i modet liksom. För egen del är jag svag för YSL under 70 och 80 …

  Reply

 3. annahita writes

  aggy ba fortsätter leverera den enda läsvärda modebloggen. varje gång jag går in här påminns jag om varför jag aldrig kan vända modet ryggen helt, trots att industrin äcklar mig.

  Reply

 4. sania claus demina writes

  du är så bra :) !

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Agnes B

Agnes Grefberg Braunerhielm bloggar på rodeo.net om mode och är tillsammans med Elin Unnes chefredaktör för magasinet Rodeo.

Kontakta Agnes på: agnes@rodeo.net.

Editor-in-chief at Rodeo magazine. Contact: agnes@rodeo.net

Kalenderarkiv
June 2012
M T W T F S S
« May   Jul »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930