Mode

geni.

´

Efter Richard Prince, Murakami och Stephen Sprouse, samarbetar Vuitton med Yayoi Kusama. De måste vara så extremt glada att de får göra det. Hon är fantastisk.

Marc Jacobs sa i nån intervju hur han beundrar hennes energi och den känslan hennes verk ger. Och att han ser poängen med samarbetet som ett sätt att visa upp Kusamas värld och konstnärskap  för en ny publik, “genom Vuittons ögon”. Kollektionen består (likt de tidigare) av kläder och produkter som Vuitton satt konstnärens signatur på. I detta fallet Kusama och hennes prickar.

Yayoi Kusama tillhörde den progressiva konstvärlden i New York på 60-talet. Redan då sålde hon kläder under namnet Kusama Fashion Company på Bloomingdales. Hon flyttade tillbaka till Japan i början av 70-talet, efter ett nervöst sammanbrott. Sedan dess bor hon på ett mentalsjukhus i Tokyo där hon lagt in sig själv. Hon har sagt att “Om det inte vore för konsten skulle jag tagit mitt liv för flera år sedan“. Men kanske är hon en av de mest mentalt friska konstnärerna just på grund av att hon faktiskt erkänner detta… Frimodigt uttryckt. Hon skriver ut sig själv då och då och jobbar i omgångar om cirka tio dagar, fortfarande aktiv som konstnär vid 83.

Om sitt konstverk Flower (Delayed sleep phase disorder) från 1954 (alltså innan hon flyttade till New York) ska hon ha sagt:

“One day I was looking at the red flower patterns of the tablecloth on a table, and when I looked up I saw the same pattern covering the ceiling, the windows and the walls, and finally all over the room, my body and the universe. I felt as if I had begun to self-obliterate, to revolve in the infinity of endless time and the absoluteness of space, and be reduced to nothingness. As I realized it was actually happening and not just in my imagination, I was frightened. I knew I had to run away lest I should be deprived of my life by the spell of the red flowers. I ran desperately up the stairs. The steps below me began to fall apart and I fell down the stairs straining my ankle.”

Och det måste varit där hennes prickar startade.

Marc Jacobs träffade Yayoi första gången för över sex år sedan (ni minns, innan han började solduscha och skaffade linser, klippte håret och slutade dricka och knarka?) , så Vuitton-samarbetet kanske legat i görningen ett tag.

Det som är glädjande här, är ju hur Marc Jacobs vill uppmärksamma och hylla Kusama. Men annars är vi väl rätt mättade på den här typen av samarbeten. Det som blir så påtagligt i mina ögon blir bara hur mycket de vill kränga produkter, när de för över Kusamas prickar på LV-väskor och försöker sälja det med någon modell med glipande läppar.

Just ja, det ska finnas en app också, där du kan morfa vad du vill till Kusama-estetik.

 

Agnes Grefberg Braunerhielm
 1. agnes writes

  Älskar henne så mycket. Nästa gång i Japan vill jag åka hit: http://www.half-remembered.co.uk/japan_naoshima_2009_017.jpg

  Reply

 2. Ulla-Marie writes

  Ingen jag kände till sedan tidigare, men att döma av bilderna litar jag helt på ditt omdöme, dvs att hon är fantastisk.

  Reply

 3. Sofia writes

  amaze.

  kom att tänka på din blogg idag, den enda jag följer regelbundet, när jag skrev om alexander mcqueen och ‘skönhet’ idag i min astroblogg. länkade också till ett av dina fantastiska inlägg, hoppas okej. haha ja astro. tänkte du kanske skulle gilla. ha det fint! S

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Agnes B

Agnes Grefberg Braunerhielm bloggar på rodeo.net om mode och är tillsammans med Elin Unnes chefredaktör för magasinet Rodeo.

Kontakta Agnes på: agnes@rodeo.net.

Editor-in-chief at Rodeo magazine. Contact: agnes@rodeo.net

Kalenderarkiv
July 2012
M T W T F S S
« Jun   Aug »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031