Mode

Mesta Catwoman

Jag ströläser lite vad recensenterna skriver om den nya Batman-filmen Dark knight rises. De flesta verkar menar att Anne Hathaway i stort sett lever upp till Michelle Pfeiffers prestation i rollen som Catwoman. Och det tvivlar jag inte på. Men kom då att tänka på Eartha Kitt, kvinnan som blev den andra att någonsin spela denna kvinnliga onda hjältinneskurk på film. Eller i själva verket var det på TV, i Batman-serien från 1967/1968.

Trots att nu Catwoman ofta känns som en kvinnlig karaktär uppdiktad i huvudet på någon sliskig kille med rätt begränsad mängd fantasi, gjorde Eartha Kitt sin Catwoman en trovärdig karaktär med pondus på ett otroligt härligt sätt. Allt från mimspel till tonation är perfekt för en Catwoman, men också omisskännligt Eartha.

Dessutom har nog ingen burit upp den idag överexponerade Catwoman-dräkten så bra som hon?

Ett medley på Eartha som Catwoman….hon gillade mode också! hehe


Hm, ja. Måste ändå erkänna att Michelle Pfeiffer är i en egen liga hon med…Året var 1992.

Anne Hathaway på filminspelningen för Dark knight rises, 2012.


Ok jag måste bara komplettera med lite mer Eartha Kitt-guld:

En av hennes största hits. Fantastisk.

Här är Eartha Kitt på en välgörenhetsmodevisning under modeveckan i New York 2006. Hon var då 79. Två år senare gick hon bort i cancer tyvärr. Till många av oss stora sorg. Men innan dess förstod hon i alla fall hur man levde livet fullt ut.

Och efter att ha bläddrat i hennes självbiografi läser jag mig till följande: I hemlandet är Eartha Kitt kanske mest känd för sin superhit “Santa baby” och för att Orson Welles dubbat henne “The most exciting woman in the world.” Men hennes karriär var nog störst utanför USA. Av en anledning: Tydligen ska hon under en presidentmiddag med Lyndon Johnson i Vita huset 1968 uttryckt sig negativt om Vietnam-kriget (presidentfrun ska ha börjat gråta efter att Eartha Kitt sagt “The children of America are not rebelling for no reason. They are rebelling against something. There are so many things burning the people of this country, particularly mothers. They feel they are going to raise sons — and I know what it’s like, and you have children of your own, Mrs. Johnson — we raise children and send them to war.”), och därefter dök karriären i hemlandet. Hon begav sig till Europa istället…Där hon kom att bli en stor artist och ikon i stil med Marlene Dietrich. Och inte utan att kämpa. Eartha föddes på en bomullsplantage sedan hennes mamma blivit våldtagen av ägarens son. Hon var åtta år när hon först träffade sin biologiska mor. Hon kom sedan att bli nominerad över tio gånger för sina rollpresationer inom film och tv. Sedan 70-talet var hon också en stor talesperson inom LGBT-rättigheter. En riktig ikon.

Agnes Grefberg Braunerhielm
 1. Bags writes

  Förlåt om jag gör det tråkigaste inlägget du kanske läst i ditt liv men det här är jätte viktigt.

  Det är riktigt bra att hon uttalat sig så om det hon känt för kriget, fast det är tyvärr så fortfarande :P det har aldrig tagit slut liksom, nya krig; fast med nya, mer snälla namn, som att kalla en mördare för en soldat, nu kallas soldater för typ hjälpare eller vad det är de blir kallade för, de tränar och lär sig att döda människor som landet inte tycker om för att de tex “är talibaner” (kom igen, hur kan stora, mäktiga USA ens ha problem? vet du vad som hände i hiroshima liksom? de släppte en ATOMBOMB så var det klart, inga mer problem!)

  här är lite fakta om hiroshima som vi borde tänka på när vi läser om det här med irak:
  Hiroshima and Nagasaki fact and fiction (from american point of view):

  Lie: Leaflets were dropped on Japanese cities to warn civilians to evacuate.
  Truth: Leaflets were dropped after we bombed Hiroshima and Nagasaki.

  Lie: Our use of the atomic bombs shortened the war.
  Truth: The Japanese were looking for peace when they returned from the Potsdam
  Conference on Aug. 3, 1945, three days before the U.S. military bombed Hiroshima.

  Lie: We bombed Hiroshima, which was an important Japanese Army base.
  Truth: We bombed the city center of Hiroshima, which had a population of 350,000.
  Truth: Only four of the 30 targets were, in fact, military in nature.

  Lie: The destroyed area of Hiroshima contained major industrial targets.
  Truth: The only “industrial” targets were three textile mills.
  Truth: Residential areas sustained the most damage.
  Truth: Less than 10 percent of Hiroshima’s manufacturing, transportation and storage facilities were damaged.

  Lie: Residual radiation was not a threat to the American soldiers who stayed to occupy Hiroshima and Nagasaki.
  Truth: The “black rain” that fell after the bombings contaminated the ground, which was one of the many sources of residual radiation.

  IRAK ÄR SAMMA SAK, de har släppt info om att DE DÖDAR OSKYLDIGA FAMILJER HUR DE VILL, skriv gärna om det om det intresserar dig..

  Dokumentär om hur de dödar oskyldiga i “krig”=
  http://www.youtube.com/watch?v=YhmqOtulNYc

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Agnes B

Agnes Grefberg Braunerhielm bloggar på rodeo.net om mode och är tillsammans med Elin Unnes chefredaktör för magasinet Rodeo.

Kontakta Agnes på: agnes@rodeo.net.

Editor-in-chief at Rodeo magazine. Contact: agnes@rodeo.net

Kalenderarkiv
July 2012
M T W T F S S
« Jun   Aug »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031