and cut the world

Willem Dafoe får halsen avskuren i Antony and the Johnsons senaste video, Cut the world.

Det sker även en väldigt speciell cameo.

ÅH. Allt Antony Hegarty skapar, det känns som det tillhör som en egen värld, skapat ur ett visst stoft, ett bländande, hjärtskärande. Samtidigt som allt han gör handlar om här och nu, om den här världen, om smärtan och lyckan i att vara i den. Antony and the Johnsons nya liveskiva (inspelad under en konsert i Köpenhamn) finns nu att lyssna på. (Jag behöver nog inte berätta om hur mycket jag älskar ombearbetningarna.)

I Cut the world-videon representerar Willem Dafoe patriarkatet. (Precis som han gjorde i Pradas herrvisning för hösten, den där Miccia Prada förlöjligade det.) I låten sjunger Antony Hegarty: “For so long i’ve obeyed that feminine decree / I’ve always contained your desire to hurt me. But when will I turn / And cut the world?” Kalla det en inofficiell hyllning till Valerie Solanas. Kalla det Antony and the Johnsons hat mot det patriarkal monoteism.

Men om det mest känns som en stilla bön om en framtid fylld av en frustrerad sorg, kan vi här höra Antony Hegarty prata helt ljust om framtiden:

“And I’m someone who’s looking for a reason to hope, and for me hope looks like feminine systems of governance being instated in, like, the major religious institutions and throughout corporate and civil life. And it might sound far-fetched, but if you look at your own beliefs, just imagine how quickly you accepted the idea that the ocean is rising and the ecology of our world is collapsing. We can actually imagine that more readily than we can imagine a switch from patriarchal to matriarchal systems of governance — a subtle shift in the way our society works.”

love.

Agnes Grefberg Braunerhielm
  1. Alex writes

    så mycket <3

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Agnes B

Agnes Grefberg Braunerhielm bloggar på rodeo.net om mode och är tillsammans med Elin Unnes chefredaktör för magasinet Rodeo.

Kontakta Agnes på: agnes@rodeo.net.

Editor-in-chief at Rodeo magazine. Contact: agnes@rodeo.net

Kalenderarkiv
August 2012
M T W T F S S
« Jul   Sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031