Mode

Frankrike strippar Galliano på medalj :(

John Galliano mottar Chevalier de Légion d’honneur av president Sarkozy i juni 2010

John Galliano, efter Dior Haute Couture-visningen a/w 2007.

Det kanske inte är helt förvånande att John Galliano nu blir av med den stora franska hedersmedaljen Chevalier de Légion d’honneur vilken han mottog 2010: han är ju villkorligt dömd för att ha yttrat rasistiska och antisemitiska förolämpningar. Dock under ett totalt neddrogat tillstånd. På grund av en sjukdom, ett sjukligt beroende.

Därför känns det samtidigt som ett sätt att sparka på den som ligger när de gör så här. Dior skulle inte vara någonting idag om det inte vore för Galliano. I alla fall skulle det inte vara Frankrikes (kanske Europas?) i särklass största modehus. Hur kan den franska regeringen bortse från både det, och förhållandena under vilka Galliano hamnade på botten? Beklagligt och sorgsamt.

Agnes Grefberg Braunerhielm
 1. Viktor writes

  Tack för att du, som en av få, faktiskt påpekar det omänskliga i detta!

  Det är precis som du säger, beklagligt, på flera sätt. Att slå ned på en allvarligt sjuk person på detta sätt är förbluffande och det är märkvärdigt att inte fler tar en seriös diskussion kring det här.

  Drog- och alkoholberoende samt allt som kommer i dess följd är en fruktansvärd folksjukdom som plågar många människor och medmänniskor varje dag. Det säger sig själv att en person som mår så dåligt att de blivit beroende tappar omdömet och blir en fara för både sig själva och andra, och därför måste man i ett civiliserat land ha förståelse för sammanhanget.

  Detta är ett sätt att straffa en psykiskt sjuk person, som uppenbarligen ångrar sig djupt och dessutom inte ens menade det han sade. Han var uppretad, full och drogpåverkad; och hade personerna han bråkat med varit exempelvis överviktiga amerikaner hade han säkert sagt något vulgärt och elakt om denna kategori av människor. Han agerade som ett barn gör som inte har förmåga att tygla sin ilska och se konsekvenserna och meningen av det som sägs i stridens hetta.

  Det mediadrev som omgivit skandalen har visat att det råder en dagisstämning bland merparten av kommentatorer och andra som inte kan skilja mellan ett riktigt korkat fylleuttalande och en ideologisk formulerad åsikt. Till och med domstolen slog ju fast att han inte är rasist, men att han fällde en kränkande kommentar vilket ju är helt sant.

  Karl Lagerfeld är med hans uttalanden om ex överviktiga (i nyktert tillstånd och med full uppriktighet) därför ett mycket större problem även om mycket kan skyllas på en rätt tröttsamt spelad jargong à la “stereotyp fransk bitchig modedesigner” som mainstreammedia aldrig tycks få nog av.

  Att försvara Galliano är inte att försvara en rasist, utan att försvara en allvarligt sjuk person

  Man får bara hoppas att Galliano får den hjälp han behöver och hans vidare liv inte kommer att bli allt för bittert på grund av detta. Kanske blir det en tårfylld reunion med Portman och en bra kritisk diskussion om media, drogberoende och moral?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Agnes B

Agnes Grefberg Braunerhielm bloggar på rodeo.net om mode och är tillsammans med Elin Unnes chefredaktör för magasinet Rodeo.

Kontakta Agnes på: agnes@rodeo.net.

Editor-in-chief at Rodeo magazine. Contact: agnes@rodeo.net

Kalenderarkiv
August 2012
M T W T F S S
« Jul   Sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031