Mode

Raf Simons Dior in action

Det blev enorma skriverier om Raf Simons haute couture- och Dior-debut förra månaden. (Men all rätt får man väl säga.) Hans ambition (lite blygsamt sådär) var att vända på begreppet haute couture (men utan att vända det upp och ner) och skapa en nytt syfte för den klädkonsten. Hitta en ny kund, kasta nytt ljus på gamla grunder och skapa ett nytt intresse hos allmänheten.

Så, tänker man då. Hur ser kläderna ut på?? Det här är inga plagg vi kommer se i butiker eller på gatan direkt. Men det är först när någon bär dem vi kan se vilken omedelbar inverkan de har.

Och rätt snabbt gick det ändå, innan någon bar kläderna. Kändisar, det vill säga. Marion Cotillard, Rachel Weisz och Jessica Biel, på olika premiärer.

I kommentarsfält på sådana här kändis-bär-en-outfit-sajter verkar läsarna vara extremt besvikna på sina kändisars val. Att de ser tantiga ut. Jag tycker nog att Cotillard och Weisz ser moderna ut, särskilt Weisz. (Bra val av naken-skor.) Om Cotillard kör den där ungdomligt propra looken, är ju Weisz faktiskt het. Och sedan finns det kanske inte så mer att säga än så. Men det vi måste prata om, det är Biel och den rosa klänningen. I ullcrepe och infälld bustier.

Kanske är det som när Prada lanserade sin Mad men-kollektion för några säsonger sedan: ögat behöver vänja sig.

Men hur mycket modetönten i mig än vill gilla allt som är Dior av Raf, så ser i mina ögon Jessica Biel utklädd ut, snarare än uppklädd. Nästan som en retroblogg som klätt upp (ut) sig till en Hitchcock-rulle. Eller nåt.

(smyckena ska vi inte nämna.)

Å andra sidan: när det handlar om att ögat ska vänja sig, betyder det ofta att här har någon tagit en risk. Och ett risktagande är alltid bättre än en självklar hit. Visst?

Det återstår att se vilken inverkan Raf Simons på Dior får. Nog ser vi hela bilden först när han lanserat sin första Dior ready-to-wear i oktober. Men ett är säkert: någonting händer just nu. I alla fall har Cathy Horyn redan förkunnat: “Mr Simons har sopat undan det mesta av modehistorien från de senaste 15 till 20 åren, inte minst postmodern ironi.” Är detvad vi ser här?

Rachel Weisz i en svart cocktailklänning i tweed, med en infälld strukturerad bustier i ullcrepe.

Marion Cotillard i en flerfärgad bustierklänning skiktad i mesh.


Rachel Biel i den där rosa bustierklänningen, som tydligen inte anpassades efter längden på catwalken. Modernt eller kostymlåda?

Hon hade i alla fall pimpade naglar. Och ringen, ja den är signerad JUSTIN.


Agnes Grefberg Braunerhielm

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Agnes B

Agnes Grefberg Braunerhielm bloggar på rodeo.net om mode och är tillsammans med Elin Unnes chefredaktör för magasinet Rodeo.

Kontakta Agnes på: agnes@rodeo.net.

Editor-in-chief at Rodeo magazine. Contact: agnes@rodeo.net

Kalenderarkiv
August 2012
M T W T F S S
« Jul   Sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031