Mode

ETT LITET PS TILL FÖREGÅENDE

Beyoncé HBO Documentary special teaser

 

Det är lätt att reagera som jag inför det därGQs senaste omslag och listning av kvinnor efter sexighet. Och bli besviken på världen. På männen. Bli besviken på Beyoncé.

MEN – och det här mennet är viktigt – vi ska inte glömma vad Bey har gjort för kvinnor. Hon är en feminist in all her right. Låtar som Independent Woman eller hela album som Survivor räcker som exempel på det. Bara där har vi två enorma feministiska gärningar. Hon är dessutom alltid sin egen chef. Hon styr allt som rör sin karriär enligt de villkor hon sätter upp.

Jag längtar till 16:e februari när Beyoncés självbiografiska dagboksfilm har premiär. Jag längtar till Beys nya album, som kommer under 2013. Jag sitter redan nu och älskar låten Destiny’s Child just återförenats för att släppa (!), Nuclear:

 Destiny’s Child new single – Nuclear.

Men vad jag aldrig längtar till är ett av Terry Richardsons nya “alster”. (= bilder med övergreppet som verktyg genom kameran).

Eller att få se det nya numret av GQ, m fl.

Min förhoppning är att tidningar som GQ och dess likar blir nästa att gå Slitz öde till mötes. Vi behöver bara vänta på det. Snart kommer även de anses så pass “stenålders” att tjejer som Bey vägrar ställa upp. Och då får de lägga ner. Who run the world? Girls. Vi behöver bara höra det oftare.

Agnes Grefberg Braunerhielm
 1. Karin writes

  Om “Who run the world?” och “Independent woman” är två enorma feministiska gärningar, vilken kategori skulle du säga att “Nasty girl” tillhör?

  OBS! Försöker inte alls vara smarty pants här, vill helt ärligt veta.

  Reply

  • Agnes Braunerhielm writes to Karin

   Karin, du har rätt, men det finns mängder med tolkningar av Nasty Girl (t ex att det skulle vara en mammas röst). Och jag tror faktiskt att den i sig inspirerat många att ta av sig kläderna. Om man lyssnar och dansar till den är det vad man vill göra… Den är en kampsång för alla oss nasty grils där ute. Sedan är det ett evighetsprojekt att mäta vem som är “bäst feminist” i alla situationer…

   Reply

 2. Clara writes

  Så vitt jag vet är Nasty Girl en ironisk låt, Beyonce har ju fått ganska mycket skit för att hon klär sig utmanande och den är ett svar på det. Vet inte om det stämmer men jag tycker att det är en lika rimlig förklaring som att den skulle handla om att hon tycker att tjejer i hotpants är slampiga.

  Reply

 3. Cathrine writes

  “Hon styr allt som rör sin karriär enligt de villkor hon sätter upp.”

  Är du säker på det? Är inte GQ bilden beviset på att hon egentligen är mega-styrd???

  Vrid huvudet mot Lauryn Hill istället… där kan man snacka om att sätta ner foten.

  Reply

 4. Annahita writes

  Jag har också för mig att Nasty girl var ett svar på att hon kritiserades för sitt sätt att klä sig… fan såg det i en intervju för ett tag sen, har glömt bort var dock. :C

  Reply

 5. Fluff-Anna writes

  Jag har inte läst den själv men jag har hört att artikeln i GQ i princip genomgående handlar om vilken hårt arbetande business woman Beyonce är, om hur hon styr med järnhand, alltså om saker som har mer med hennes hjärna än hennes rumpa att göra. man kan ju hoppas att det är så. Nästan som en feminismens trojanska häst – lure them in with T&A, sen sitter vi och snackar riktiga ämnen. Så man kan ju hoppas att åtminstone några av GQ:s läsare faktiskt läser och inte bara tittar på bilderna…

  Reply

 6. Anna writes

  OM B nu gjort nåt för kvinnor, vilket jag kan tycka är tveksamt, raserade skittexten till “If I were a boy” hela klabbet.

  Reply

 7. aneditingeye writes

  [...] century” och well, startade en slags debatt som bland annat Rodeos kloka Agnes B skrev om här. Hon kritiserade givetvis hela grejen men tyckte att vi inte får glömma vad Beyoncé faktiskt [...]

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Agnes B

Agnes Grefberg Braunerhielm bloggar på rodeo.net om mode och är tillsammans med Elin Unnes chefredaktör för magasinet Rodeo.

Kontakta Agnes på: agnes@rodeo.net.

Editor-in-chief at Rodeo magazine. Contact: agnes@rodeo.net

Kalenderarkiv
January 2013
M T W T F S S
« Dec   Feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031