Mika Modiggård

Mika flyttade från Stockholm till Berlin 2007 för hon ville se om det gick att försörja sig som designer utan behöva ta ströjobb. Efter lite olika projekt släppte hon i höstas sin första kollektion under eget namn. Märkets fokus är sustainable street fashion, och kollektionen är helt ekologisk. Jag mötte upp henne en åskdimmig vårdag på the Soho House i Mitte för att prata om att jobba i Berlin, att inte kunna ett språk och om en hård stadsdel.

Berätta om din första kollektion.
- Jag flyttade helt själv till Berlin, och hamnade i en stadsdel som är ganska hård. Jag tänkte mycket på hur stämningen här är. Det var en ny atmosfär som jag var tvungen att anpassa mig till. Det provocerade mig att jag inte kände mig trygg när jag gick själv på gatan om nätterna. Att folk anser sig ha rätt till mig som tjej. Så jag tänkte mycket på integritet, och skydd.
Jag tittade på olika skyddselement. På hur militärer klär sig och olika uniformer. Men också på hur olika djur skyddar sig som igelkottar och eremitkräftor. Jag kände ett behov av kläder som jag kände mig trygg i. Samtidigt vill jag kunna känna mig snygg och uppklädd.

Hur var det att anpassa sig, rent språkmässigt?
- Det tog tid att lära sig, och jag är tacksam över att så många hade så mycket tålamod och lyssnade. I början sänker man ju konversationsnivån till en femårings ungefär. Det är ju inte direkt intressanta samtal man för när man lär sig ett nytt språk.

Hur är det att jobba med mode i Berlin?

- Rent kreativt är det en väldigt dynamisk stad att vara i. Jag inspireras mycket av kontrasterna här, det finns så många olika typer av liv i den här staden. Jag ser att det kommer mycket bra mode, som kanske inte är så känt ännu. Rent stilmässigt är det lite mer avantgardistiskt, och inte så chickt.
Sen är det en stor fördel att jag kan producera allt lokalt. Det finns en liten produktionsfirma som några unga tjejer startade och vi har all vår produktion där. Vi cyklar liksom dit och hämtar upp grejerna själva. Produktionen är fortfarande ganska liten, och jag försöker ibland samarbeta med andra designers och köpa in tyg tillsammans. Det känns schysst att hjälpa varandra med sånt när man är i samma bransch.

Ser du att du får fördelar som svensk designer?

- Absolut! Många vet att det finns mycket bra skandinaviskt mode och det hjälper såklart att kopplas ihop med det. Sen gillar tyskar svenskar av någon anledning.

När kommer nästa kollektion?

- Jag satsar på att presentera den till hösten. Jag jobbar inte säsongsbundet eftersom jag inte riktigt ser poängen med det. Allt går så himla snabbt och jag vill kunna sakta ner tiden lite. Jag menar, plaggen jag har gjort nu kommer att vara precis lika snygga om ett halvår eller ett år och jag vill att mina kollektioner ska kunna leva bredvid varandra och utvecklas med varandra.
Har du några förebilder rent designmässigt?

- Jag gillar Margiela men också Jean de Castelbaljac, de är ju designers som gör vitt skilda saker och det säger kanske ganska mycket om mig som person.

Hur kommer nästa kollektion att se ut?

- Nästa kollektion kommer att spegla rytm och hur fort saker och ting går. Lite som en bergochdalbana. Det kommer inte att vara lika svart och hårt. Nästa kollektion kommer att vara en positiv kollektion!

Kolla in Mikas design på www.mikamodiggard.com

/Lisa

aplace

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion