Beauty Insider

Filippa Berg: ”Skönhet är det som gör livet härligt”

Rodeo_Filippa-Berg_0210

När stylisten, bohemen och vintageexperten Filippa Bergs skrivbord hade svämmat över av gratisprodukter en gång för mycket väcktes hennes intresse för naturlig hudvård. I dag lägger hon helst en make som nästan inte syns, och känner sig som allra vackrast ute i naturen.

När Filippa Berg var sex år när hon upptäckte sin mammas Paloma Picasso-läppstift. Klarrött och fantastiskt vackert, som ett föremål från en annan värld.
– Min mamma använde det aldrig och jag kan inte tänka mig att hon hade köpt det till sig själv. Hon hade förmodligen fått det av pappa. Det var det mest glamorösa jag någonsin hade sett. Jag vågade inte använda det, absolut inte – jag förstod helt klart att det var don’t touch. Men jag var tvungen att öppna och titta på det. Naturligtvis förstod jag inte att man måste skruva ner läppstiftet igen innan man sätter på locket. Det tog rätt lång tid innan det upptäcktes, men då blev det ett jävla liv.

Rodeo_Filippa-Berg_0087_duo-web

När började du själv att sminka dig?
– På mellanstadiet, men då var intresset ganska litet. Det var först när jag blev modell i yngre tonåren som jag fick en annan insyn i smink och skönhetsprodukter. I dag sminkar jag mig bara om jag ska göra något speciellt, annars låter jag huden vila. Min relation till smink och skönhetsprodukter är lite motsägelsefull – efter att ha jobbat först som modell och sedan som skönhetsredaktör på Cosmopolitan så kan jag väldigt mycket om ämnet, men att jag har ett stort intresse betyder inte att jag praktiserar det.

Hur ser din skönhetsrutin ut?
– Jag använder en skonsam rengöring från till exempel Dr Hauschka eller ett australiensiskt märke som heter Jurlique. Sedan använder jag ett ansiktsvatten för att återställa ph-balansen. En favorit kommer från svenska Mette Picaut, det är helt ekologiskt, gjort av aloe vera och trollhassel och stänger porerna litegrann så att hyn känns balanserad. Sedan använder jag lite fuktkräm från Iris-serien från Weleda. En vanlig dag så borstar jag igenom håret med en borste och sedan är jag redo, men om jag ska in till stan eller göra något speciellt brukar jag jämna ut huden med en tonad dagkräm från australiensiska Inika. Den är helt mineralbaserad och smälter samman med huden. Och så tar jag lite brunrosa mineralpuder över kindbenen och ögonlocken, och en brunrosa läppenna över hela läppen med lite, lite läppbalsam över. Det är en nästan osynlig sminkning som jag tycker funkar perfekt för mig. Jag är inte så förtjust i att känna mig sminkad, särskilt inte i den här utseendefixerade världen, jag vill bara känna mig lite fräsch.

Rodeo_Filippa-Berg_0053duoweb

Du är inne på naturlig hudvård, vad är det egentligen?
– Därom tvistar de lärde… Sedan det blev trendigt finns det ju naturliga serier hos alla märken, även hos de stora jättarna. Alla vill profitera på trenden, och plötsligt är allt naturligt – och det har ju en utvattnande effekt på begreppet. Men huvudsaken är att försöka välja sånt som har mindre dålig påverkan på omgivningen. Det är så mycket härligare att använda en produkt som är gjord av blommor än av konstiga kemikalier som är framtagna i ett laboratorium.
– En produkt som är svår att hitta i bra, naturlig form är schampo. Den stora miljöboven är nämligen skumämnena, som spolas ner i avloppet och ut i naturen varje gång vi tvättar håret, och det gör ju många varje dag. Nu gör jag en inpackning en gång i veckan, då jag smörjer in mitt smutsiga och torra hår i en olja och sover med den över natten. På morgonen masserar jag in schampo i det torra håret och sköljer sedan ut det som vanligt. Det är ett typiskt specialknep som jag lärde mig under min tid som redaktör. Jag försökte få in det tänket i tidningen så mycket jag bara kunde, men jag blev ganska motarbetad. Allt innehåll baseras ju på annonsförsäljning för de stora märkena.

Hur startade ditt intresse för naturlig hudvård?
– Jag tror inte på att vara superortodox, jag känner bara att om jag nu ska köpa skönhetsprodukter och smink, så betalar jag hellre för något som förstör vår planet lite mindre. Det här blev så tydligt när jag var skönhetsredaktör. Varje dag svämmade mitt skrivbord över av lådor och förpackningar. Alla dessa krämer som görs… Det finns så många produkter som tillverkas bara för att säljas, för att trigga ett behov som oftast är grundat på osäkerhet. Marknaden är så övermättad med grejer som inte är så himla bra när man tänker efter. Samtidigt är det förstås fantastiskt att få prova och uppleva all den lyxen helt gratis – det är ju sånt som folk bara drömmer om. Men för mig fick det motsatt effekt, jag blev äcklad av allt till slut.

Rodeo_Filippa-Berg_0222

Rodeo_Filippa-Berg_0081duoweb2

Vad är skönhet för dig?
– Härliga produkter kan ge lite omtanke och en känsla av att man sköter om sig själv, men det är inte skönhet för mig. Skönhet är liksom den största inspirationen som jag försöker hitta i allting. Skönhet är det som gör livet härligt. Och den största skönhetsupplevelsen av alla finns i naturen, i känslan av att allting stämmer.

När känner du dig som allra vackrast?
– När det känns som att det finns en balans mellan det yttre och det inre. Oftast händer det när jag är ute i naturen. Jag kom nyligen tillbaka efter två månaders väldigt enkelt leverne i en dalgång på södra Kreta. Att ligga på en öde strand, gyllenbrun och under ett solskydd gjort av en sarong och några bambupinnar var en fantastisk känsla. Då kände jag mig väldigt vacker och levande och lycklig. En annan stund då jag känner mig extra vacker är efter ett kundaliniyogapass, när kropp och själ är i balans, blodcirkulationen är i topp och huden är full av syre och strålar av lyster. Det är en väldigt skön känsla.

Rodeo_Filippa-Berg_0014

Filippas fem favoritprodukter:
• Inika Liquid Mineral Foundation
• Inika Mineral Blush
• Jurlique Fruit Enzyme Exfoliator
• Weleda Sea Buckthorn Body Oil
• Rahua Shampoo & Rahua Conditioner

Filippa Berg är stylist, skribent och Rodeobloggare. Inom kort öppnar hon en vintagebutike på nätet med fynd från sina resor samt märkesvintage från 60-, 70-, 80- och 90-talen.

Text: Maija Mårtensgård
Foto: Christian Gustavsson

Rodeo
Promotion

Beauty Insider, Intervju, Skönhet

Emma Sundh: ”Det finns ett kreativt tänk bakom vintagestilen”

Rodeo_Emma-Sundh_0298klarweb

Bleka pasteller, vackra klänningar, fyrtiotalsfrisyrer och svart eyeliner. Vintageexperten Emma Sundh drömmer sig bort till svunna tider och använder sminket som en väg dit.

Frilansjournalisten och vintagebloggaren Emma Sundhs första kontakt med sminklådan såg ut som många andras – som en del av en lek. I Emmas fall blev ögonskuggan pricken över i:et när hon och systern lekte Dallas-kontor som vampiga damer med låtsascigaretter och åttiotalsmake. Sedan följde det sedvanliga tonårsexperimenterandet (”Det ingår att man ska se förjävlig ut ett tag”) och sökandet efter en stil som känns hemma. Emma hittade sin bland vackra vintageprylar.

– Jag kommer från en familj som alltid har pratat mycket om svunna tider. Min mamma är intresserad av antikviteter, och återbrukstänket har alltid funnits där. Sedan ska det tilläggas att jag är otroligt historieintresserad. Jag läser mycket och älskar att lära mig mer om gamla tider. Som att man på fyrtiotalet bara hade råd att köpa två outfits per år och i stället använde håret som en rågrym accessoar. Att leka med frisyrer är det enklaste sättet att förändra en look. Det finns ett kreativt tänk bakom vintagestilen som jag kittlas väldigt mycket av. I dag snackar man mest om trendiga looks i stället för att berätta om vad man kan framhäva med sminket och håret. Med små medel kan man skapa stil, som att skulptera ansiktet med rouge eller att bygga en look kring frisyren.

Rodeo_Emma-Sundh_0320klarweb

Rodeo_Emma-Sundh_0313web

– Sedan har intresset förstås vuxit med åren. Jag var mer ängslig när jag var tonåring. Då var sminket ett sätt att dölja specifika karaktärsdrag. Håret var en sköld att gömma sig bakom. Samma sak med kläderna – jag har alltid haft mycket former, men försökte ändå knöggla ner dem i ett par skinny jeans för att det var hett. Nu har jag i stället lärt mig att framhäva det som är karaktäristiskt för mig. Den här stilen är uttrycksfull på ett sätt som jag tycker om, och som passar mig som är blek och har naturligt råttfärgat hår. Naturligt ser jag ut som en grå mus, men med hjälp av penslarna har jag hittat ett sätt att uttrycka mig. De blir ett hjälpmedel att uttrycka det tivoli som pågår inom mig.

Hur har du lärt dig att skapa dina frisyrer?
– Jag testar mig fram. Övning ger färdighet. Första gången tog det hur lång tid som helst, men nuförtiden skulle jag ha svårare att få en lugg att se snygg ut än att sätta upp håret i pincurls eller loopar. Det är det som är häftigt med det gamla sättet att göra frisyrer – det ser jävligt avancerat ut, men det är ganska enkelt. Det är alltid kul när någon tror att man har stått framför spegeln i fyra timmar, när det egentligen handlar om fem minuter.

Rodeo_Emma-Sundh_0204klarwe

Finns det speciella produkter som passar bra för vintagelooken?
– För andra stilar kan det vara snyggt att använda lite glow eller någon form av ton i ansiktet, men när man ser ut som jag – en blek skandinav – och har den här stilen så passar det bäst med en väldigt ljus foundation. Och de små eyelinerpenslarna som ska ge en naturlig look funkar inte så bra för vintagestilen, då lämpar sig feta tuschpennor bättre. Dessutom är ett par av produkterna jag använder riktiga klassiker, som Elnett hårspray och Pointfix frisyrkräm, som är superbra på de spröda hårtopparna som man kan få när man lockar blonderat hår.

Hur sminkar du dig till vardags?
– Jag ser alltid ut så här! Min look förändrar sig nästan inte alls när jag går på fest. Visst, jag kanske tar lite mindre makeup vissa dagar, men det är fortfarande eyeliner och fyrtiotalsfrisyrer.

Rodeo_Emma-Sundh_0127klarweb

Rodeo_Emma-Sundh_0259web

Berätta om din skönhetsrutin!
– Jag tvättar ansiktet och smörjer in mig. Jag har blandhy som är både torr och oljig, så det är svårt att hitta riktigt bra hudprodukter. Biotherm är en favorit, men jag känner att jag fortfarande är på jakt där. Sedan använder jag en ljus och lätt foundation från Make Up Store. Vissa dagar kan jag behöva lite transparent puder på t-zonen. Sedan har jag en väldigt rosa rouge från Bare Minerals mitt på kinden. Mina ögonbryn är ganska fjäsiga, så jag fyller i dem med en favoritpenna från Dior. Sedan lägger jag en vit ögonskugga från Make Up Store, en matt favorit – jag gillar inte skimrande smink alls, det ser alltid too much ut på mig. Efter det lägger jag en vit Lumene-kajal på underfransarna, svart eyeliner från Artdeco och svart mascara från Eyeko. Och så avslutar jag med läppstift, också det från Artdeco.
– Jag hatar att tvätta håret, det tar så jävla lång tid. Men en sak som är bra med den här stilen är att man faktiskt inte behöver tvätta det så ofta. När jag väl gör det, en eller två gånger i veckan, så tvättar jag det med ett silverschampo och lägger i en lila hårmask från Revlon – så fort jag får en gul ton i håret ser jag ut som en gris i ansiktet eftersom det tar fram de röda tonerna. Därför använder jag mycket silverpigment. Efter tvätten handdukstorkar jag det och har i hårolja från Moroccan Oil och värmeskydd från XL Creative, det är superbra för mitt spröda hår. Efter det torkar jag håret med hårtork och snurrar upp det i pincurls eller lockar det med locktång. Det håller i en vecka ungefär, allt jag behöver göra är att spreja bort lite babyhår ibland.

Rodeo_Emma-Sundh_0013webduo

Vad är skönhet för dig?
– Det är inte den polerade skönheten, utan den riktiga. Jag har världens snyggaste grannar, småbarnsmorsor som är helt naturliga med håret på ända. De blir säkert skitstressade när de ser mig komma ut igenom porten, jag kan riktigt se paniken i deras ögon över hur fixad jag ser ut, men för mig är det precis tvärtom. Jag älskar den där oförställda skönheten som de har.

När känner du dig som allra vackrast?
– Kanske när jag ska gå på fest och verkligen går in för att göra något lite extra med min look. Eller på sommaren när jag känner att jag skiter i allt och låter håret stå på ända och jag märker att det blev ganska bra ändå.

Rodeo_Emma-Sundh_0186web

Emmas fem favoritprodukter:
• Make Up Store Liquid Foundation i nyansen Milk
• High Precision Liquid Liner, eyeliner från Artdeco
• Läppstift från Artdeco i nyansen Pink Cabaret
• Revlon Nutri Color Creme 1002 White Platinum, hårinpackning
• Maroccon Oil

Emma Sundh är frilansjournalist och driver den egna bloggen Emmas Vintage (www.emmasvintage.se). Hon är också en del av Vintagefabriken (www.vintagefabriken.se) i Stockholm. Våren 2014 kommer hennes andra bok Vintagefrisyrer.

Text: Maija Mårtensgård
Foto: Christian Gustavsson

Rodeo

Beauty Insider, Skönhet

Sandra Beijer: ”Jag byggde upp en ny version av mig själv”

Rodeo_Sandra-Beijer_0361klarweb

Att börja högstadiet kan vara läskigt, men för bloggaren och författaren Sandra Beijer blev första dagen i sjuan en chans att bli en helt ny person. Hennes vapen: sminket och kläderna.

Den som följer den här artikelserien vet att smink är så mycket mer än bara färg som appliceras i ansiktet med borstar och svampar. Smink är minnen, styrka och identitet. För Sandra Beijer, som driver en av Sveriges största bloggar här på Rodeo, blev sminket ett verktyg för att återuppfinna sig själv.
– Jag hade en storslagen plan att kliva in på högstadiet och vara en helt ny person. I mellanstadiet var jag blyg och ointresserad av kläder. Min mamma lade varje morgon ut det jag skulle ha på mig, och jag var inte direkt med i det populära gänget. När sjuan började slogs vår skola ihop med två andra och jag tänkte att det här var min chans att bygga upp en ny version av mig själv. Jag kom till högstadiets första dag i platåskor, hotpants, en ljusrosa Nina P-t-shirt och kladdig mascara med blå ögonskugga. Jag kände mig oövervinnerlig och som den sjätte medlemmen i Spice Girls. Jag var livrädd som tonåring men kunde kliva in i en annan personlighet med plastiga rejvklänningar och hårt smink. Att skapa nya alter egos gjorde att jag vågade mer. Sedan dess har kläder och smink alltid haft en stor del i hur jag uttrycker mig tror jag.

Rodeo_Sandra-Beijer_0309duoklarweb

Rodeo_Sandra-Beijer_0035web

Du var ju ett superstort Spice Girls-fan. Var sminket en stor del av den fanatismen?
– Absolut. Jag var helt besatt av Geri Halliwell och ville ha allt det som hon hade. Var hennes ögonbryn knappt synbara skulle mina också vara så. Hade hon hård läppenna till ljust läppstift skulle jag ha det. Jag föll huvudstupa för att de överhuvudtaget inte brydde sig om vad någon tyckte, less is more var ett icke-existerande motto och det gjorde att jag och mina kompisar alltid gick lite för långt sminkmässigt. Som att vi lekte seriefigurer nästan. Jag hade två bästa kompisar i högstadiet och vi synkade vårt smink varje dag så att vi skulle matcha. Jag hade rött hår och blå ögonskugga, den ena var blond med rosa ögonskugga och den andra brunhårig med grön ögonskugga. Vi såg ut som en armé powerpuffpinglor.

Har du några stilmissar att bekänna?
– Det tog ju ett tag innan jag fick ordning på hur man egentligen sminkade sig. Mascaran hade en tendens att klumpa ihop sig till spindeltrådar och jag hade inga problem med att matcha lila läppstift, blå ögonskugga och rött rouge. Men jag tror att i och med att jag brände på så mycket i högstadiet var det enklare att tona ner sin make up senare. Den bas jag använder i dag har jag haft sedan jag var sjutton i princip.

Rodeo_Sandra-Beijer_0127klarweb

Rodeo_Sandra-Beijer_0094duo_web

Berätta om din skönhetsrutin!
– Jag börjar med en primer från Clarins. Den har grönt pigment som gör att det röda i min hudton tonas ner. Sedan har jag en foundation från Chanel med inbyggt fuktskydd eftersom det är så sjukt torrt ute. Efter det har jag concealer under ögonen, på näsvingar, nästopp och kind. Jag har en från Chanel som heter Correcteur Perfection Concealer nr 31. Efter det är det dags att pudra på löspuder med en stor fluffig borste – jag älskar känslan på huden när man precis har pudrat sig, att vara totalt matt i ansiktet är mitt bästa. Mitt puder kommer från Laura Mecier och är transparent eftersom allt jag har under redan har färg. Sedan tar jag rouge på kinderna, ett från Lily Lolo i färgen Candy Girl. Jag fyller i ögonbrynen med en penna från Sephora i färgen Blond och sedan har jag vit ögonskugga under ögonbrynen så att de lyfts lite. På ögonlocken har jag en ljusrosa ögonskugga från & Other Stories och en mörkare ögonskugga i bronsbrunt med lite glitter i ut med kanterna av ögonlocket. Den är från Chanel och heter Ébloui nr 86. Dessutom har jag alltid vit ögonpenna runt ögat, det är fint och sextio- och nittiotaligt på samma gång. Min är från H&M. Och så ögonfransböjare innan det är dags för mascara. Min mascara är Saint Laurents klassiska, den är kladdig så att det kommer en himla massa på en gång. Jag gillar mycket mascara.

Du får ofta frågor på bloggen om hur du gör olika saker – hur du lockar ditt hår, hur du lägger din eyeliner och så vidare. Hur känns det att vara en stilförebild på det sättet?
– Det känns knäppt men roligt förstås! Jag har hittat min sminkstil genom att öva en himla massa. Och så brukade jag och mina kompisar tillbringa väldigt mycket helgtid i högstadiet med att sminka och klä ut varandra och ha så kallade ”photo shoots”. I brist på annat var det det roligaste vi visste.

Rodeo_Sandra-Beijer_0309klarweb

Vad är skönhet för dig?
– Det är inget jag förknippar med smink utan snarare charm, glimten i ögat och ett stort leende.

Är skönhet viktigt?
– Att må bra i sig själv är viktigt, men jag vet inte om skönhet är rätt ord för det. Men absolut, jag mår bra när jag känner mig fin – i mina favoritkläder och med en frisyr jag trivs i.

När känner du dig som allra vackrast?
– På fredagskvällen, när natten precis ska börja och man har på sig den där kjolen man älskar och har tillbringat lite extra tid framför spegeln för att man har haft tid och alla kompisar är runt omkring en och man skrattar åt något så att man får kramp i magen.

Rodeo_Sandra-Beijer_0065web

Sandras fem favoritprodukter:

• Mandelolja. Kostar drygt en hundralapp i hälsokostbutiker och är bra mot torr hy. Man smörjer in med ett par droppar innan man går och lägger sig i stället för hudkräm.
• Saint Laurents klassiska mascara. För sextiotalsfransar.
• Japanska lösögonfransar från märket Dolly Wink
• Läppstiftet Heat Wave från NARS i perfekta röd-orange färgen
* Proffs hårspray. Håller håret stilla trots snöstormar.

Sandra Beijer bloggar under namnet Niotillfem här på Rodeo. Till våren kommer hennes debutroman Det handlar om dig.

Text: Maija Mårtensgård
Foto: Christian Gustavsson

Rodeo

Beauty Insider, Intervju, Mode, Skönhet

Al-Wadood Suberu: “Om jag inte smörjer in mig ser jag ut som den torraste människan på jorden.”

Rodeo_BeautyI_Al-Wadood_0143

Känslan för stil och kläder startade hos de äldre kusinerna i Tumba, men trots en trogen skönhetsrutin och en garderob som kan mixas till de mest fantastiska outfits, känner sig Rodeomedarbetaren Al-Wadood Suberu sällan snygg. I stället handlar intresset om att uttrycka kreativitet.

Under förkortningen WWIWT – What Wadood is wearing today – visar Rodeos egen Al-Wadood Suberu upp den ena stiliga outfiten efter den andra. Han är utan konkurrens redaktionens mest välklädda medlem. Intresset startade med två coola förebilder – de äldre kusinerna Daniel och Stephen i Tumba.
– Jag tyckte att de var fett fresh och fick alltid ärva deras kläder. Det starkaste minnet har jag av en gammal Dallas Cowboys-jacka. Jag var tretton, det var maj och alldeles för varmt för den där jackan, men jag tjatade på Stephen och till slut fick jag den. Jag höll på att svettas ihjäl, men det spelade ingen roll. Jag har fortfarande kvar jackan därhemma, jag kommer aldrig att slänga den.

Rodeo_BeautyI_Al-Wadood_0270

Det är uppenbart att du har ett intresse för kläder och stil, men hur är det med skönhetsrutinerna?
– Jag har några favoritprodukter, som en rad olika krämer från Kiehl’s och ett afrikanskt sheasmör. Det är ärligt talat en slump att jag använder just de här produkterna. Kiehl’s-produkterna köpte jag när jag skulle flyga till Spanien. Jag testade dem och fastnade helt enkelt. Sheasmöret får jag från Ghana när mina föräldrar har varit där. Det är inte sådan Kalle Anka-kräm som man kan hitta här i Sverige, utan the real deal. Om jag inte smörjer in mig ser jag ut som den torraste människan på jorden. Vi syskon har alltid blivit insmorda därhemma, mamma sade alltid att ”Du måste smörja in dig Al-Wadood, tvätta händerna när du kommer hem och smörj in dig!” Och så använder jag en black soap, som är gjord på extrakt från blommor och bara innehåller naturliga råvaror.

Rodeo_BeautyI_Al-Wadood_0284web

– På morgonen ligger jag i sängen lite för länge, käkar frukost och ställer mig i duschen. Där borstar jag tänderna med en eltandborste. Sedan tvättar jag mig med min black soap och skrubbar hela kroppen med en handske som ser ut lite som ett fisknät. Sedan smäller jag på mig först lite skäggbalsam och sedan en ansiktsscrub och en ansiktstvätt innan jag torkar mig och smörjer in hela kroppen med sheasmör från Ghana. Och sist använder jag en ögonkräm som ska ta bort puffy eyes, vilket jag tror att jag har. Sedan går jag till garderoben och väljer de plagg som jag ska ha på mig.

Vilka frisyrer har du haft genom åren?
– Nästan alla. Stort afro, blonderad, rakpermanentat, cornrows i olika varianter. De senaste åren kör jag snaggat. Jag går till salongen Afro Söder ungefär varannan vecka.

Rodeo_BeautyI_Al-Wadood_0068_web

Rodeo_BeautyI_Al-Wadood_0045

Berätta mer om när du blonderade håret!
– Åh, det var katastrof. Jag gick i åttan, det var sjukt inne att blondera håret och jag ville förändra något. Jag gjorde det i omgångar. Först testade jag sprejblondering, men det hände inget alls. Sedan testade jag någon annan variant, men den funkade inte heller. Så till slut gick jag till affären och köpte den starkaste blonderingen som fanns. Tjejen i kassan varnade mig för att jag skulle förstöra håret totalt, men jag ville ändå testa. Det såg ut som skit. Jag kommer ihåg farsans blick när jag kom ut ur badrummet. Det finns ett foto på mig från min morfars begravningsceremoni där håret har börjat växa ut och jag har en synlig svart afrorand under det pissgula håret. Det var riktigt illa.

Rodeo_BeautyI_Al-Wadood_0084

Rodeo_BeautyI_Al-Wadood_0029

Är skönhet viktigt?
– Definitivt inte. Vad som är vackert är så jävla subjektivt. För mig är skönhet karisma och energi. Karaktär. Och empati! Det finns ju snyggsnygga människor förstås. Ingen kan säga att Beyoncé inte är skitsnygg, men för mig är personligheten viktigare. Om du utstrålar positiv energi och har bra värderingar blir du hundra gånger snyggare.

När känner du dig som allra vackrast?
– Jag känner mig aldrig så snygg faktiskt. Jag har mycket närmare till känslan av att känna mig ful, att kliva upp på morgonen och känna mig oinspirerad över hur jag ser ut. För mig är stil, skönhet och kläder mer ett sätt att uttrycka mig. Jag ser upp till alla konstnärer och musiker, alla som är konstnärligt lagda. Alla som kan skriva, som berör människor. Det tycker jag är så jävla ballt! Men jag är inte riktigt så kreativ själv, och kläderna och stilen har blivit min plattform för att vara konstnärlig. Det är klart att det finns en aspekt av att se bra ut, det är alltid nice att se fresh ut. Men framförallt handlar det om lekfullhet. Kläderna en förlängning av mig själv, mitt humör och min egen kreativitet, även om det inte är jämförbar med de riktigt stora kreatörerna.

Rodeo_BeautyI_Al-Wadood_0159

– Men när känner jag mig vacker? Kanske när jag är i Ghana, där jag slipper smörja in mig. Eller när jag precis har vaknat på morgonen och känner mig helt ren. Under ett kort ögonblick är jag fri från all yttre påverkan, alla intryck som kommer från andra människor och från media och så vidare. Kanske är det då jag känner mig som allra fräschast.

Al-Wadoods fem favoritprodukter:
• Kiehl’s ansiktspeeling och ansiktstvätt
• Black soap från Anago Samla
• Sheasmör från Ghana
• Eltandborste från Oral B
• Tandtråd från Jordan

Text: Maija Mårtensgård
Foto: Christian Gustavsson

Rodeo

Beauty Insider, Intervju, Skönhet

Emilia de Poret: ”Resorna är hudens största fiende”

_MG_0194duo_2

I Japan hittade sångerskan och modeexperten Emilia de Poret ett nytt intresse: gelpolish. I dag ser hon sina naglar som en accessoar och pryder dem gärna med grafiska mönster som matchar hennes outfit. Men de blåa fjäderlösögonfransarna som kändes så coola i Tokyo funkar inte riktigt lika bra på hemmaplan.

I dag är Emilia de Poret kanske mer känd som modeexpert och bloggare, men hennes grund finns i musiken – och som svensk artist hamnar man ofta i det förtrollade och knasiga Tokyo någon gång under karriären. Det var när Emilia var där för att spela in musik tillsammans med den japanske hiphoparen Verbal som hon först kom i kontakt med det som nu får hennes största skönhetsfokus: nagelkonsten.
– Jag hängde med en massa coola Tokyopersonligheter. Där finns det inga gränser, man tar allt ett steg längre. Japanernas naglar är prydda med smycken och tokiga förlängningar, och just det är kanske inte min grej, men jag tyckte att det var roligt att se naglarna som ett komplement till ens stil. De blir som en accessoar. Så länge jag var kvar i Japan testade jag allt – massa olika färger, gärna neon och ju galnare desto bättre. Jag köpte också med mig en hel samling fjäderlösögonfransar. De kändes så himla rätt i Tokyo, men jag har aldrig använt dem här hemma.

Rodeo-emilia_MG_0250duo_3

Men nagelintresset har hållit i sig – berätta!
– Japanerna var som sagt lite väl crazy, men de fick mig att upptäcka gelpolishen. Sedan dess har jag alltid fixade naglar. Jag har hittat en fantastisk tjej som heter Frida Selkirk som jag går till varannan vecka. Jag känner mig naken utan nagellack, och med gelpolishen behöver jag inte tänka på att lacka dem mellan gångerna. Jag använder gärna mönster i kontrasterande färger. Under modeveckan i höstas plockade jag till exempel upp färgen från en Céline-outfit som jag skulle bära, vita byxor med orange revärer och en topp i samma färger. Då bad jag Frida att använda just de färgerna på naglarna också, så att de skulle matcha kläderna. Min farmor som är en väldigt klassisk och konservativ fransyska var inte lika exalterad över mitt val…

Rodeo_Emilia-De-Poret_MG_0437_duo

_MG_0152

Hur ser dina sminkrutiner ut?
– Jag har en snabb femminutersrutin som jag kör till vardags, med en fantastisk krämögonskugga från Max Factor i brunt. Den applicerar jag med pensel för att ge ett djup i ögat. Sedan använder jag kajal, mascara, lite rouge och lite läppglans. Och ögonfransböjare, den är väldigt, väldigt viktig.
Var tredje vecka går jag till en salong och plockar och färgar ögonbrynen.
– Håret är väldigt viktigt för mig. Om jag inte får en tid hos frisören när jag vill klippa mig känns det jobbigt. Hemma lägger jag mycket tid på styling, och försöker att inte tvätta det så ofta – torrschampo är världens bästa uppfinning!
– Jag är dålig på skönhetsbehandlingar och sådant, jag ger inte mig själv den tiden, men jag försöker ta hand om huden så gott det går. Jag är noga med att återfukta den, och tvättar av sminket noga varje kväll. Dessutom reser jag skitmycket, och det är verkligen hudens största fiende. Därför tar jag alltid på en ansiktsmask på långa flygningar. Jag har en favoritmask från Dermalogica som jag brukar använda. Det är kanske inte så snyggt att sitta där med en gul och kladdig hinna i ansiktet, men det är det värt.

_MG_0419

_MG_0356

Är skönhet viktigt?
– Om man tänker på skönhet som i att ta hand om sig själv så är det viktigt. Om mitt hår är torrt och huden är fnasig vet jag att det är ett tecken på att jag stressar för mycket. Då gäller det att skärpa till sig och vila.

När känner du dig som allra vackrast?
– När jag känner att jag både gör det jag tycker är väldigt kul och får vara mycket med min familj. När jag har tid att ta hand om mig själv och hittar den där perfekta balansen. Efter en semester full av vila och kvalitetstid med familjen, då känner jag mig på topp.

_MG_0054ton

Emilias fem favoritprodukter:
• Max Factor Masterpiece i färgen Coffee (krämskugga)
• Klorane (torrschampo)
• Glamglow Supermud och Youthmud (ansiktsmasker)
• Molecule 01, Escentric Molecules (parfym)
• Björk & Berries, White Forest Body Oil (kroppsolja)

Emilia de Poret är artist och modeexpert som regelbundet syns i morgonsoffan på TV4. Hon har även en ny blogg, besök den här!

Text: Maija Mårtensgård
Foto: Christian Gustavsson

Rodeo
Beauty Insider
Beauty Insider kikar in i badrumsskåp och snackar skönhetsrutiner och favoritprodukter med en ny person varje vecka. Bloggen presenteras i samarbete med Absolut Torr.
Categories