Beauty Insider, Samarbeten, Skönhet

TOMMIE X: SMINKET ÄR MITT KAMOUFLAGE

Det sista stylisten Tommie X vill är att framstå som en metrosexuell bloggsnubbe som sminkar sig naturligt. Istället brassar han på framför spegeln, med puderkakor, peruker och putande läppar.

Vi rotar i det förflutna igen: Tommie X mamma har en lesbisk kusin, som alltid fick smink i present från höger och vänster. Hon själv använde aldrig produkterna, men varje gång hon var barnvakt plockade hon fram dem och sminkade lilla Tommie. Där föddes ett intresse som snart skulle bli en del av hans personlighet.
– Vi körde lite hbt-bonding framför spegeln. Hon fattade väl redan då att jag var bögbarn, och det gjorde väl jag också på någon nivå. Det var roligt. Jag har alltid tyckt om fint smink i filmer, den glamourösa grejen. Att bry sig om smink blir som ett extra lager i livet.

När började du sminka dig mer regelbundet?
– Jag hade en ganska extravagant stil redan i mellanstadiet, en punklook utan smink. Sommaren till sjuan försökte jag lansera en normal stil för att slippa bli mobbad även på den nya skolan. Det höll i två månader, sedan sket jag i allt och blev queerpunkare och hade kajal och läppstift varje dag. Sedan dess har sminket varit en del av mitt utseende.

Hur ser din relation till smink ut idag?
– Jag har en fem-minuters-krislösning som jag kör till vardags. Jag tvättar och rakar mig, återfuktar huden, lägger på ett serum och brassar på Max Studio Fix Powder Plus Foundation med en borste från Dior. Det är en concealer, underlagskräm och puder i ett som är mjuk utan att vara smetig. Sedan ritar jag dit ögonbryn, tar på lite mascara, snabbrougear kindbenen, ögonlocken och hakan, sätter på lite lipplumper och sedan är jag klar.
– Den sminkningen är så nära en naturlig make jag kommer. Jag tycker ju att jag ser naturlig ut, men jag har märkt att jag har ett slags Instagramfilter i hjärnan som gör att jag bryr mig mer om hur det ska bli snyggt på bild. Sedan skiter jag faktiskt i om folk tycker att det ser ut som en kaka i verkligheten. En gång kom det fram en lätt överförfriskad tant på ett event och sa att ”Du skulle vara så himla fin om du inte hade den där puderkakan i ansiktet.” Det är väl fan det som är poängen med smink, att det ska synas? Det sista jag vill är att framstå som någon metrosexuell bloggsnubbe som vill få beröm för att han använder fuktkräm och döljer mörka ringar under ögonen ibland. Sminket är mitt kamouflage, och jag ser hellre pudrad och sminkad ut än helt naken och neutral. Dessutom blev jag lite kränkt när jag insåg att hon trodde att jag hade satsat stenhårt på att få det att se naturligt ut – och att jag sedan hade failat skithårt också.

Vad har du under peruken?
– Just nu är det ganska långt och brunt, men jag ska snart sätta i längre hår med svart utväxt. Jag använder nästan alltid löshår eller peruker. Jag vet inte om man får kalla mitt hår för afro, men det är åtminstone någon form av jewfro som är väldigt svårhanterligt, så sedan jag var ungefär 14 använder jag nästan alltid löshår eller peruker. Jag älskar Rapunzel of Swedens produkter för löshår. Tidigare har jag rusat omkring i olika afroaffärer och aldrig kunnat räkna med ett jämnt sortiment, så nu känns det nästan som att ha hittat ett Kicks för löshår.

Varför stirrar Britney ut från badrumsskåpet?
– Jag gillar Britney, och tyckte att det var så jävla punkigt när hon rakade huvudet. Hon var säkert helt down and out då, men jag förstår inte varför det där med håret skulle ha något med hennes psykiska tillstånd att göra. Hon var väl trött på sitt hår helt enkelt. Den där incidenten blev som en brytningspunkt för hela vår samtidskultur på något sätt, att den perfekta popprinsessan rakade av sig sitt långa, vackra hår. Jag tycker om den bilden.

Vad är skönhet?
– Det är väldigt många olika saker, men när det kommer till smink så tycker jag att det är snyggt med mycket smink. Min favoritlook på tjejer är dödssotade ögon och skitröda läppar, och samma för killar men med beiga läppar. Modelltjejerna som låtsasspelar instrument i videon till Addicted to love med Robert Palmer är mitt stilideal. More is less, eller vad det heter.

När känner du dig som vackrast?
– När jag har ett fresh weave, kläder jag gillar och jag ska gå ut senare på kvällen. Det är en tunn linje här, men jag känner mig som snyggast när jag sminkar mig på förfesten och lyckas tajma allt. När jag har druckit lite utan att få den där champagneblicken som gör att jag inte ser de små felen som kan bli när man målar.

 

Tommie X är Rebecca & Fionas stylist. Just nu sitter han i en studio och klipper färdigt duons nästa video Union som har premiär imorgon. Han jobbar också med scenografin och kläderna till den kommande sommarturnén, samt med att planera Stockholmsklubben Trädgårdens koncept Daytime Sessions där han står som värd tillsammans med Festa Mysa Maila och Emma Veronica Johansson.

 

Tommie X fem favoritprodukter:
• Rapunzel of Sweden, europeiskt clip-on-löshår
• Chanel Les Beiges Healthy Glow Sheer Powder
• Aussie Dual Personality Anti-Frizz + Conditioning Milk
• Bull Dog Original Shave Gel
• Too Faced Lip Injection Extreme

 

Text: Maija Mårtensgård
Foto: Christian Gustavsson

 

 

Rodeo
  1. viktor writes

    HOT STUFF

    Reply

  2. ebba writes

    den här bloggen är så bra!

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Beauty Insider
Beauty Insider kikar in i badrumsskåp och snackar skönhetsrutiner och favoritprodukter med en ny person varje vecka. Bloggen presenteras i samarbete med Absolut Torr.
Categories