Beauty Insider, Samarbeten, Skönhet

ELIN UNNES: ”JAG ÄR SOM VACKRAST NÄR SINNET ÄR SVAGT”

Journalisten Elin Unnes väntade till 35-årsåldern innan hon började fylla badrumsskåpet med hudvård och smink. Nu står burkarna där, fulla av franska livsstilskrämer och egengjorda hårsköljmedel, som symboler för självrespekt.

Kring högstadiet börjar många att sminka sig av två anledningar: nyfikenhet och grupptryck. Journalisten Elin Unnes, som växte upp i lilla hälsingska Edsbyn, missade båda två.
– Så här i efterhand har jag fattat att vi var ganska skyddade i vår lilla pytteby.  Jag minns att jag tyckte att det var jävligt fränt när det kom lypsyl med smak. Min mamma var grönavågare och sminkade sig inte, och jag tror att det i alla fall delvis gjorde att jag aldrig lärde mig det här med smink. Det fanns liksom inget att experimentera med.

Var det aldrig ett problem att strunta i de oskrivna tonårstjejsreglerna?
– Nej, faktiskt inte. När var 14-15 rakade jag huvudet och gick runt i min morfars gamla lodenrock. Jag tror liksom att jag var så långt utanför hur saker skulle vara att ingen ens kom på tanken att försöka grupptrycka mig. En gång hälsade jag på min killes kusin. Jag satt väl och surade i något hörn och kusinen tittade länge på mig och sedan sa han ”Hon ser ut lite som om hon kommit från ett fångläger, eller hur?” Jag minns att jag blev hemligt jätteglad.
– När jag fyllde 16 drog jag till Östersund och började hänga med gother, och jämfört med dem var jag redan så långt efter i sminkracet att jag bara lade ner hela grejen. Plus att de typ rånade sminkaffärer för att ha råd eftersom ingen hade några pengar, och jag tyckte alltid att hela smash and grab-grejen verkade så himla meckig.

Hur blev det när du blev vuxen?
– Det känns ju helt ovärdigt att vara en vuxen kvinna och inte kunna sminka sig. Och eftersom jag har missat de där experimentåren när det är okej att gå runt med brun kajal som läppenna, känns det som om tröskeln bara blir högre och högre. Nu har jag precis köpt en mascara och en BB Cream. Mascara bara för att det verkar vanligast att börja med, och BB Cream eftersom jag är en lättlurad konsument som gillar klatschiga namn. Det jag hört är att den ska vara mer täckande än en färgad moisturizer och ge en daggig yta till skillnad från en primer. Men observera att jag inte vet vad det här betyder, jag har bara läst om det i tidningar!

Nu har du helt plötsligt börjat köpa hudvårdsprodukter – hur kommer det sig?
– Jag får eksem och utslag av allt från luft och vatten till hög puls och dåliga tv-serier. När jag blev gammal nog att fatta att livet inte behöver vara en ständig kamp började jag smörja in mig. Men eftersom jag har hippiepåbrå blir jag stressad över att det är så jävla mycket mysko grejer i krämerna. Och så var det intresset igång.
– Franska Aesop är min senaste besatthet. Ibland får jag plastfobi och måste rensa ut all plast ur vårt hem. Eftersom Aesop har glasburkar är de helt ångestfria. Dessutom låter de bli en massa ingredienser som jag inte vill ha i mina produkter. Jag och min man tillbringar vintrarna i Paris, och då brukar jag stryka omkring utanför Aesops butik i Marais och vänta på att butikschefen ska börja jobba. Sedan snattrar jag med henne, dricker örtte, får händerna tvättade och insmorda och väskan full med prover. Jag är så klart helt snärjd i deras livsstilsnät, men samtidigt kan jag känna att det är okej eftersom de verkligen anstränger sig för att skapa något som ger mervärde. Till och med deras nyhetsbrev är intressanta.

I ditt badrumsskåp står många hemmagjorda produkter, berätta mer om dem!
– De kom med mitt odlingsintresse. Jag ogillar blommor, men när de ändå dyker upp skördar jag dem. Sedan upptäckte jag att de har en massa medicinska egenskaper som går att utnyttja. Jag gör till exempel ett hårskölj på ett avkok bestående av vatten, vinäger, nässlor och lavendel. Håret blir strävt och starkt av det. Jag har aldrig vetat varför det funkar, tills jag läste på Filippa Bergs blogg helt nyligen att hår och kranvatten har olika ph-värde  – vinägersköljet rättar till det. Det gör också att man inte behöver tvätta håret lika ofta – yay för att slippa gnugga in sulfat i hjärnan varje dag!
– Jag gör också ett kroppssmörj med olja och örter. Jag köper mandelolja på apoteket och låter den stå med olika blommor och örter i ett par månader. Lavendel, johannesört och ringblomma är stora favoriter. Jag droppar oljan i ansiktskrämen på vintern för att få extra boost, på solbrända axlar på sommaren för att stilla brännan och så använder jag den som supervårdande rakkräm på varm, fuktig hud. Då och då gör jag ett ansiktsvatten på lavendel och trollhassel. Den är som ett te fast för ansiktet. Perfekt på vintern när kranvattnet känns som att tvätta sig med knappnålar.

Över till de större frågorna: är skönhet viktigt?
– Jag tycker att det är väldigt snyggt med folk som ser lite bänga ut. Så jag antar att det är som man brukar säga, att det handlar om någon form av stil och grace, ett sätt att föra sig. För mig är skönhet viktigt för att jag har insett att det är ett sätt att visa att man tar sig själv på allvar. Jag har alltid skitit i hur jag ser ut. Det har liksom känts bra, som om jag gjort rätt. Men nu känner jag tvärtom att omtanken om det yttre är ett sätt att visa respekt, både inför sig själv och för personerna som är tvungna att titta på en. Att säga att man inte bryr sig är att gömma sig.

När känner du dig som vackrast?
– När jag är nyvaken eller när jag är full. När sinnet är svagt och läpparna svullna.

 

Elin Unnes är journalist som främst skriver om musik och odling. Just nu skriver hon på en bok, och bloggar på SVT:s musiksajt PSL.

 

Elin Unnes fem favoritprodukter:
• Aesop Parsley Seed Anti-Oxidant Eye Cream
• Weleda Skin Food – det enda som biter på mina händer när jag har varit i trädgården
• Mandelolja med ringblomma och johannesört
• Savon Noir Arga Argany – en svart tvål som säljs på turkiska bad
• Kroppsborsten – denna märkliga 90-talsprodukt funkar 100 gånger bättre än skrubb på vintern

 

Text: Maija Mårtensgård
Foto: Christian Gustavsson

Rodeo
 1. Ulla-Marie writes

  Schjuh! Född, uppvuxen och bosatt i Edsbyn – 42 år och sminkar mig som om jag var nio år och gått lös i mammas (icke-uppdaterade) sminklåda, så vi har kanske inte fattat grejen här. Jag kan dessvärre inte instämma i Elins upplevelse av att vara som vackrast när “sinnet är svagt och läpparna svullna”, även om det låter både sensuellt och urflott!

  Reply

 2. Sara writes

  väldigt inspirerande! Hon får gärna ge ut en alternativ skönhetsbok

  Reply

 3. Cookie writes

  Heja Elin

  Reply

 4. Niklas writes

  Hon behöver inget smink helt enkelt. Natural beauty! Kram!

  Reply

 5. A writes

  Nä nu måste jag ge Rodeo en massa beröm. Att ni, tan att det blir det minsta tillgjort utan bara såhär helt sjävklart, stoppar in en kille, feminism och naturlig hudvård… i en serie med artiklar som är sponsrade av Absolut torr. Alltså, HUR är det möjligt? Den här bloggen är det mest intressanta jag läst om skönhet (ok då, Fifty Cents är också väldigt grym) på sjukt länge. Och då är jag ändå väldigt intresserad av ämnet. Fan vad bra ni är! Jag kommer inte köpa Absoulut torr ändå, eftersom jag personligen inte vill köra in för mkt almunium och cancereogena ämnen i min hud. Men skitsamma, för de flesta vill ju det och NI ÄR BÄST på sånt här. Väldigt många får nog en bättre bild av Absolut torr också, tack vare ert journalistiska hantverk. Win-Win antar jag. Mvh impad och inspirerad läsare

  Reply

 6. Moa writes

  Aesop är ett Australienskt märke, om vi nu är noga med att ge cred till rätt land :)
  I övrigt håller jag med signaturen “A” ovan. Vilken fantastisk blogg!

  Reply

 7. Maija writes

  Tack för rättelsen Moa, jag ändrar på en gång!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Beauty Insider
Beauty Insider kikar in i badrumsskåp och snackar skönhetsrutiner och favoritprodukter med en ny person varje vecka. Bloggen presenteras i samarbete med Absolut Torr.
Categories