Beauty Insider, Samarbeten, Skönhet

ANNAHITA YAZDI: ”DE MÅLADE NAGLARNA GER MIG KONTROLL”

När Annahita Yazdi blev tonåring kom hennes feministiska uppvaknande, och med det rök alla kvinnliga attribut som smink och nagellack. Ett drygt decennium senare är intresset starkare än någonsin – både för politiken och för nagelkonsten.

Den 13-åriga Annahita Yazdi hade just upptäckt feminismen, och i hennes nyfrälsta ögon kunde en feminist absolut inte se ut som en tjej.
– Jag tänkte att det här med att vara feminist innebar att jag måste avsäga mig allt som ses som traditionellt kvinnligt. Så jag klippte av mig allt hår och använde oftast skjorta och slips. I samband med det gav jag också bort alla mina nagellack. Idag vet jag att det ena inte utesluter det andra. Nagelintresset är inte ett uttryck för min kvinnlighet, utan snarare för det lilla frö av kreativitet som finns inom mig. Jag hade lika gärna kunnat måla akvareller eller snida trä om jag hade tyckt att det var roligt.

 

Varför har du fastnat för just nagellack?
– Nagellack är ren glädje för mig. Jag har alltid haft väldigt mycket finnar, och därför har smink blivit förknippat med att dölja eller förbättra. Makeup kan vara lite ångestfyllt nästan, medan nagellack inte är beroende av hudtyp. Det handlar mer om att att leka med färger än om att dölja skavanker. Jag har alltid nagellack och känner mig naken och inkomplett utan det. Så länge jag har nagellack känner jag att jag har kontroll över situationen, hur sunkig jag än är i övrigt.
– En annan grej med nagellack är den terapeutiska effekten, den som kommer med all typ av handarbete. När jag jobbar med mina naglar glömmer jag bort mina sorger och börjar fundera i mer kreativa banor. Jag börjar kläcka idéer, och om jag gör det tillsammans med någon annan skapas ett tryggt rum där vi kan prata om ganska allvarliga saker, nästan som i ett biktbås. Det är en fin och viktig stund för mig.

Var hittar du inspiration till dina nagelverk?
– Jag läser väldigt mycket nagelbloggar och kollar runt i olika forum. På Instagram finns massor av sjukt inspirerande nagelkonstkonton. Vissa av dem gör avancerade installationer av olika plastbitar. Sådana skulle jag i och för sig aldrig kunna ha, för mitt i allt det här är jag ändå ganska bekväm av mig, och att ha en stor plastrosett på nageln är inte så funktionellt. Det är därför jag håller mina naglar ganska korta också.
– Mitt nagelintresse balanserar mellan tre olika idéer: det ska vara funktionellt, kreativt och feministiskt. För mig är nagellack och nagelkonst som vilket kreativt uttryck som helst – dessutom ett synnerligen demokratiskt sådant eftersom de flesta som inte har råd med akvarellduk, färger och penslar ändå har råd med ett par roliga flaskor nagellack. Jag blir förbannad över att vissa – framför allt män – ser nagelkonst som något billigt och oseriöst. Fördomarna gör mig bara starkare och mer sugen på att hitta nya tekniker och nya idéer. Håll käften, liksom, jag håller på med det här om jag vill.

Är det bara nagellack som gäller, eller har du ett intresse för andra skönhetsprodukter också?
– Jag har väldigt, väldigt många läppstift. Nästan bara i olika röda toner. Jag har experimenterat med olika nude-toner också, men känner inte någon tillfredsställelse av att bära saker som inte märks tydligt – om man ska ha något på läpparna så ska det synas! Eftersom jag som sagt har problemhy lägger jag dessutom ner en del tid på hudvårdsprodukter, och så har jag börjat intressera mig för parfym. När man väl upptäcker någonting nytt finns det ingen hejd på hur mycket man kan ta in. Det är som att öppna en ny dörr.

Vad är skönhet för dig?
– Skönhet för mig är stolthet. Att känna mig stolt, bekväm och nöjd. Eller att hänföras av något. Det är så jag känner med vissa nagellack. Jag kan titta på dem och bara vilja äta upp dem. Det är en djupare känsla än att bara bli visuellt tillfredsställd, på samma sätt som ett fantastiskt konstverk kan vara oerhört vackert, eller en morgondaggig skogsdunge i juni. Skönhet är alla de saker som får mig att stanna upp lite.

När känner du dig som vackrast?
– När jag är nyduschad och inte har något som hindrar eller skaver. När jag känner mig helt ny.
Annahita Yazdi pluggar juridik och bloggar på Whinar.se och samlar nagelinspiration på Sweetnailannie.tumblr.com. Hon är också en av personerna bakom den politiska podcasten Vreden.
Annahitas fem favoritprodukter:
• Poshé Superfast Drying Top Coat
• Depend Dip-in nagellacksremover
• The Body Shop Almond Nail & Cuticle Oil
• Paulas Choice Skin Perfecting 2% BHA Lotion
• Lime Crime Velvetines i färgen Red velvet

 

Text: Maija Mårtensgård
Foto: Christian Gustavsson

Rodeo
  1. A writes

    Yes! Vilken inspirerande person!

    Reply

  2. Intervju i Rodeo | *whinar* writes

    [...] badrumsskåp och prata om nagellack. Älskar att få prata om nagellack med folk som lyssnar! Läs här! Dela: 0 [...]

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Beauty Insider
Beauty Insider kikar in i badrumsskåp och snackar skönhetsrutiner och favoritprodukter med en ny person varje vecka. Bloggen presenteras i samarbete med Absolut Torr.
Categories