Beauty Insider, Samarbeten, Skönhet

HANNA JOHANSSON: ”ANSIKTSMASKERNA ÄR HUDVÅRDENS UNDERHÅLLNINGSVÅLD”

För krönikören Hanna Johansson handlar hudvårdsintresset inte om skönhet eller ens utseende – det handlar om tid, mer specifikt om att få den att gå.

Har ni läst boken Om en pojke? Där är huvudrollen en urban snubbe som lever på sin pappas gamla royaltypengar. För att han inte ska bli självmordsbenägen av all tid han har att fylla när andra jobbar delar han in sitt liv i halvtimmesenheter. Ett bad kan ta två enheter, en lunch tre. Det här är något skribenten Hanna Johansson kan relatera till, framför allt när det gäller hennes skönhetsrutiner.
– Jag lägger en mask efter frukost, tar bort den och lägger en ny mask. De senaste åren har jag haft väldigt mycket fritid, och för mig handlar intresset för hudvård mycket om att få tiden att gå. Varför just masker? För att det är kul. Det är lyxigt, och ofta ser man rolig ut när man använder dem. Ansiktsmaskerna är hudvårdens underhållningsvåld eller sitcom. Det är jätteeffektivt och man märker resultat väldigt fort, till skillnad från till exempel ögonkräm som jag inte tror ett dugg på.

Du lägger alltså flera masker varje dag?
– Absolut. Att jag gör två i stöten är nog det allra vanligaste. Det är skönt, mysigt helt enkelt. Från början handlade intresset förmodligen om ett komplex. Jag har börjat tänka att ett intresse för hudvård eller smink är ett bra sätt att ta tag i det man tyckte var jobbigt när man växte upp. Jag har nystat i mitt utseende väldigt mycket, och nu har jag en ganska odramatisk relation till hur jag ser ut. På samma sätt kan jag se upp till folk som sminkar sig mycket, för att de verkar ha en så respektlös inställning till sitt eget utseende.

När startade ditt intresse för hudvård och smink?
– När jag var liten ville jag bli bonde. Jag var väldigt nedlåtande mot utseendefixering och tyckte att snygga personer i allmänhet och skönhetsprodukter i synnerhet var lite dumt. Korkat liksom. Det var innan det gick upp för mig att det kunde vara ganska mäktigt att ta ställning till hur man ser ut.
– På högstadiet började jag lära känna folk utanför den Djursholmsbubbla jag hade växt upp i. Det var poppare, människor med lite roligare utseenden, och det fick mig att känna att jag också ville se ut så. Jag skaffade rött läppstift och målade ögonen. Det var väldigt roligt, men jag var aldrig särskilt duktig. Det är jag inte nu heller, trots att jag sminkar mig varje dag. Istället har jag fastnat för hudvård och nagellack. De hänger ihop för mig. Det jag gillar är det rutinmässiga, det rituella i att byta nagellack eller göra en hudvårdsrutin.

Hur ser en vanlig skönhetsrutin ut för dig?
– Jag börjar med en ansiktsrengöringsmjölk. Sedan lägger jag på någon djuprengörande lermask eller en hemmagjord aspirinmask som fräser lite. Den gör jag genom att ta tre eller fyra tabletter som innehåller aspririn och lösa upp dem i lite vatten, honung eller kanske yoghurt. Sedan låter jag den sitta i en halvtimme innan jag tvättar av den och istället lägger på en fuktmask, en som går in i huden ordentligt. Sedan tvättar jag av den, smörjer in ett serum och tar på solskyddsfaktor om det är morgon. Om jag gör rutinen på kvällen använder jag istället ett hemmagjort ansiktsvatten efter maskerna. Jag snöade också in på kosttillskott under en period. Nattljusolja, rosenrot, zink… Det hjälper mot lite allt möjligt: PMS, torr hy, risiga naglar och så vidare.

Vad är skönhet i dina ögon?
– Jag tror inte att skönhet är något särskilt relativt. Det finns något väldigt rörande med att vår samtid, som ofta ifrågasätter skönhetsideal, ändå längtar efter en skönhet som inte har sett så himla olika ut genom olika kulturer och tider. Alla har alltid tyckt att solnedgångar är vackra.

När känner du dig som vackrast?
– Ett klyschigt svar, men när jag precis har haft sex. Eller när jag är på fest och fotar mig själv inne på toan.

 

Hanna Johansson är skribent och skriver bland annat litteraturkritik för Expressen och krönikor för Rodeo. Du kan läsa dem här.

 

Hannas fem favoritprodukter:
• Kiehl’s Gently Foaming Facial Cleanser
• Essie i färgen Sand Tropez
• Andrea Maack Sharp Perfume
• Dermalogica Multivitamin Power Recovery Masque
• Décleor Aromessence Rose d’Orient

 

Text: Maija Mårtensgård
Foto: Christian Gustavsson

Rodeo
 1. A writes

  Hon är toksnygg och verkar ascool. Men en reminder: Iiiih inte aspirinmask varje dag! (det menar hon nog inte men kan tolkas så av texten). Den som gör aspirinmasken varje dag sliter väldigt mkt på sin hud, den blir tunnare och skörare.

  Reply

 2. Sara writes

  Hanna, måste säga att du är en fantastisk vacker kvinna. Din skönhet strålar verkligen innifrån. Ta hand om dig.

  Reply

 3. Hanna kollar in naturlig hudvård del 1: Pumpa | Rodeo: Just nu writes

  [...] ut en mask för det gillar ju jag, och dessutom en årstidskorrekt sådan: på pumpa. Detta kan du passa på att göra om du vill [...]

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Beauty Insider
Beauty Insider kikar in i badrumsskåp och snackar skönhetsrutiner och favoritprodukter med en ny person varje vecka. Bloggen presenteras i samarbete med Absolut Torr.
Categories