Inspiration, Intervju, Mode

CONST möter: Minna Palmqvist

Ni har mött fantastiska designers Minna Palmqvist flera gånger tidigare här i bloggen! Nu tänkte jag fråga henne lite mer saker, i samband med att hon satt igång en fundraiser på nätet för att samla in pengar till sin modeveckan-visning (hjälp till!).

minna

Foto: Emilia Bergmark-Jiménez

Minna är 34 år och uppväxt på Åland. Hon har en kandidatexamen i beklädnad från YH Novia i Åbo och en magisterexamen från Konstfack textil. Efter Konstfack, som hon gick ut 2007, har hon jobbat som designassistent, frilansdesigner, som servitör och konsult, men alltid alltid, på deltid, drivit sitt klädmärke under eget namn.

Photo Anna Rönnqvist

Photo Anna Rönnqvist

BERÄTTA MER OM DITT NUVARANDE PROJEKT!

Konceptet jag jobbar med kallar jag för Intimately Social, vilket var namnet på mitt magisterarbete. Namnet kommer från en idé av sociologen Mary Douglas om att alla människor har två kroppar; en intim, privat, ”verklig” kropp som vi inte visar för så många , och en social kropp som är den vi visar upp genom kläder, utsmyckning, träning etc. Utgångspunkten för konceptet har för mig alltid varit att genom form diskutera och kommentera hur verkligheten ständigt krockar med de sociala förväntningarna och normerna, och i synnerhet med modevärldens ideal. Då jag jobbar med både kollektioner, show pieces och konstinstallationer så har jag behållit Intimately Social som ett samlingsnamn för allt jag gör på detta tema, för att visa att allt hänger ihop. Det är samma diskussion, bara olika uttrycksformer. Sedan 2012 har jag börjat fokusera mer på ready-to-wear, det vill säga kläder ”färdiga-att-bära”, som jag säljer via min egen webshop. Trots att jag ser diskussionerna och processen som det allra viktigaste i mitt arbete så vill jag ju få ut de tankarna genom att folk bär kläderna. Det är superviktigt.

 

Photo Anna Rönnqvist

Photo Anna Rönnqvist

Foto Märta Thisner

Foto Märta Thisner

Foto Märta Thisner

Foto Märta Thisner

VAD GÖR DU JUST NU?
Just nu har jag precis avslutat mitt första kostymuppdrag för nyskrivna queer-operan Magnus-Maria – En Opera Om Rätt Kön. Ett helt magiskt projekt drivet och utfört av enbart kvinnor, och en manlig pianorepetitör. Det handlar om könsidentitet, frihet, musik, erotik you name it, och är regisserad av Suzanne Osten. Det har varit en underbar resa! Nu är det snart dags för Stockholm Fashion Week igen, i slutet av augusti visar jag på Bukowskis. Jag jobbar i vanlig ordning med en mix nya och gamla plagg och jobbar mycket på presentationen i samarbete med stylist Nicole Walker, en riktig pärla.

 

Foto Märta Thisner

Foto Märta Thisner

Foto Petter Cohen

Foto Petter Cohen

Foto Petter Cohen

Foto Petter Cohen

VAD ÄR TANKEN BAKOM?

Åh jag har så mycket tankar! Jag tänker på det kollektiva berättandet, på vem som får berätta en historia, på att en kvinna värderas efter sin kropp, att folk ser hennes kropp som allmän egendom fri att kommentera och hata på. Jag tänker på att jag är du och du är jag och vi har alla ett ansvar för hur världen ser ut. Och så tänker jag på att mode är kul

1238773_624790534220070_55008548_n Foto Märta Thisner3

VAD ÄR DIN VISION?

Min vision är en mer human, transparent modebransch med större öppenhet och frihet för vad vi kallar mode.

SER DU DIG SOM KONSTNÄR ELLER DESIGNER?
Det är olika från dag till dag. Jag tänker att en kanske inte måste välja?

Foto Märta Thisner

Foto Märta Thisner

Foto Märta Thisner

Foto Märta Thisner

Foto Frida Marklund

Foto Frida Marklund

HUR KAN KONSTKLIMATET I SVERIGE BLI BÄTTRE?

Vi måste bli mer inkluderande. Stiga åt sidan och lämna plats åt röster som inte automatiskt har tillträde till konstens språk och rum. Konsten måste bli mer obekväm!

MODEKLIMATET DÅ?

Samma som med konsten i princip. Här måste vi verkligen våga bli mer obekväma, och avsäga oss ”rätten” att shoppa partytoppar like there was no tomorrow. Vi måste också kunna se att mode lika mycket är något du kan skapa själv, att det är en känsla, en vision, som något du shoppar dig till.

Foto Frida Marklund

Foto Frida Marklund

Photo Anna Rönnqvist

Photo Anna Rönnqvist

HAR DU NÅGRA FAVORITKONSTNÄRER?

Nicole Walker (ja jag tycker hon är konstnär!), Louise Bourgeoise och Hannah Wilke.

DESIGNERS?

Alice Fine är ett finfint märke med finfina värderingar, och så klassiker som Rei Kawakubo och tidig Margiela förstås. Så förutsägbart.

VAD INSPIRERAR DIG?

Kvinnor, vin och sång. Och av motsägelser. Det går jag igång på!

Photo Anna Rönnqvist

Photo Anna Rönnqvist

VAD DRÖMMER DU OM?

Att sluta jobba ensam och för inga pengar haha. Att fortsätta jobba feministiskt med mode, att bara bli bättre och bättre, hitta nya grymma samarbeten och att a.s.a.p kunna börja jobba med cradle-to-cradle, dvs. göra kläder i en produktionsloop som inte skapar något nytt avfall. Kläder att lägga på komposten eller återvinna till nytt material.

parisa_amiri._0

Till höger: jag är full i Minnas shorts (lånade). Bild från Nöjesguidenpriset 2013

VAD HAR DU FÖR PLANER FÖR FRAMTIDEN?

Massor! I höst påbörjar jag ett nytt konstprojekt, ”Intimately Social – No Body”, som finansieras med hjälp från Konstnärsnämnden. Det blir en samling skräddarbyster i okonventionell tappning. Skräddarbysten är en modeskapares canvas, och detta är ett försök att ta mig längre från de invanda normerna och mönstren. I oktober gör jag mitt andra kostymuppdrag för dansuppsättningen ”Before I Change My Mind” av koreograf Helena FranzénDansens Hus i Stockholm. Jag åker också ner till Rotterdam och bygger min rosa ballonginstallation från 2009 på Museum Boijmans som en del av utställningen ”The Future Of Fashion Is Now”. Bland andra medverkande syns Rei Kawakubo, Margiela, Viktor&Rolf, Hussein Chalayan osv. Så jag är RÄTT nöjd! Sen har jag också en spännande utställning inbokad på Kulturhuset våren 2015, kurerad av Karina Ericsson-Wärn. ”Asylum” heter den. Där hänger jag lite med Margiela igen, samt Ann-Sofie Back, Anna-Sara Dåvik och andra modehjältar. Det blir ett bra år detta tror jag!

LÄS MER PÅ  www.minnapalmqvist.com

KÖP KLÄDER PÅ minnapalmqvist.tictail.com

HJÄLP MINNA TA SIG TILL MODEVECKAN GENOM ATT STÖTTA HÄR!

*

TIDIGARE INLÄGG OM MINNA I CONST HÄR (OBS! Jag har numera cellulittajtsen på bild i min ägo! *cool*)

champagne
Promotion

Herr, Herrmode, Kultur, Mode, Mode/man

CONST tipsar! Le Personage, silversmycken om maskulinitet

I helgen visar Galleri Bon i Stockholm utställningen ”Le Personage” där de visas silversmycken som diskuterar maskulinitet. Passande i Pride-tider! Spännande tycker jag… Läs mer här.

OBS! Visas bara i helgen!

unnamed (2) unnamed (1) unnamed

LE PERSONAGE
Silversmycken om maskulinitet av 
Jacob Erixson, Filip Palmén och Murky

Galleri Bon

Högbergsgatan 18, Stockholm


Vernissage idag onsdag den 30 juli, kl. 18-21 (man måste OSA, tror jag!)
Utställningen pågår 2–3 augusti

champagne

Kultur

CONST sommarläsning 2014 del 2: Aldermanns arvinge

Förra årets i särklass mest underskattade bok är ingen mindre än Aldermanns arvinge, av min favoritförfattare Gabriella Håkansson. Tilläggas bör här att jag först skrev ”Fallet Aldermann”, jag slant på tangenterna efter att ha läst hennes andra bok ”Fallet Sandemann” typ 3 ggr,  men så heter den alltså inte…

aldermanns

Aldermanns arvinge är excentrisk pojkspoling som lever i London för ett par hundra år sedan. Hans farsa är snuskigt rik och dör när han är pytteliten. Han växer upp i ett enormt hus, med många mystiska historier. Männen som tar hand om honom visar sig allt mer skumma, och snart nystas detaljerna om en hemlig sekt fram…

Läs den här boken om du älskar:

1)välskrivna böcker av geniförfattare

2)historiska romaner

3)sekter, hemliga dörrar, koder och s/m-snusk

4)allt ovanstående

Aldermanns (1)

Jag satt på Barcelonas uteserveringar och läste några sidor i taget, medan min bebis sov. Som tur är sover bebisar sjukt mkt de första månaderna (den var 3-6 mån när vi var där), för boken är typ 900 sidor. Jag läste en inbunden variant (nu finns storpocket och e-bok), vilket skapade många kommentarer från gamla spanska tanter som tyckte det såg roligt (trevligt?) ut att jag läste en bok som var lika stor som mitt barn. Brukar mest bära barnet, men vagnen kom till stor nytta när jag hade 3kg bok att släpa runt på…

Här finns en mer utförlig recension från SR:s Kulturnytt!

Faktum att jag fortfarande går runt och tänker på den här boken trots att jag läste den i höstas, talar ju till dens fördel. Okej den är tjock, men livet är för kort för att kasta bort på att låta sig skrämmas av storleken! Jag har läst alla hennes böcker (om ni har ont om tid/twitter-adhd: plocka upp hennes debut Operation B, den är bara 100 sidor!) och den här skulle jag säga är den i särklass mest lättlästa och ”bredaste”. Passar alla!

Köp och läs, NU! Och missa inte heller Sandemann, älskar att läsa den på sommaren:

fallet s

 

MER SOMMARLÄSNING I CONST

PS Har ni några bra sommarläsningsboktips? Skriv gärna i kommentarerna!

champagne

Inspiration, Kultur

Flanna kommer till stan!

Skärmavbild 2014-07-03 kl. 10.25.56

 

I augusti har jag äran att presentera en god vän och fantastisk musiker, som kommer förbi Stockholm på europaturné. Det är Flanna Sheridan, som tillsammans med sitt band Ocean Versus Daughter kommer hit hela vägen från Richmond, Virginia, för att spela live på Bar Brooklyn i Stockholm.
Tänk mysig stämning och fin sång, amerikansk indie med europeiska influenser.
De beskriver sig själva som ett ”chamber-pop indie band”, med keyboard, elbas, cello och trummor.

Kom och njut! Mer info om DJ strax.
Fri entré!

Skärmavbild 2014-07-02 kl. 11.24.30Se videos och lyssna på låtar här:

Såhär kan det se ut när de spelar live:

Och läs och hör mer här:

www.facebook.com/oceanversusdaughter
www.sonicbids.com/oceanversusaughter
www.reverbnation.com/oceanversusdaughter

Skärmavbild 2014-07-02 kl. 11.24.47Missa inte! 18 augusti på Bar Brooklyn i Stockholm. 18 år och gratis inträde.

Attenda på fb och få mer info här!

champagne

Kultur

Richardson, Lady Gaga & R Kelly = inte sant?

Ett axplock av vinterns rapportering gav en mörk bild av vilken sorts män som blir populärkulturella kändisar:

Skärmavbild 2014-06-25 kl. 10.31.25Amerikansk media fylldes av anklagelser mot kultiga mode- och musikfotografen Terry Richardson, aktuell med nya musikvideos till Miley Cyrus och Beyoncé – som ironiskt nog snackar feminism på nysläppta skivan. Flera unga tjejer påstår att Richardson utnyttjat dem, och tvingat dem till sex i utbyte mot att om inte förbättra, så i alla fall inte förstöra, deras karriär. Här finns en bra sammanfattning av anklagelserna. En av de som gått ut med anklagelser är för övrigt en tjej jag har bott ihop med i New York, kan intyga att hon inte är nåt nut case…

Skärmavbild 2014-06-25 kl. 10.38.47

Musikpressen diskuterar också rnblegenden R Kellys decennielånga historia av sexuella övergrepp. De har kommit upp på den mediala tapeten igen, efter en intervju med Kelly-experten Jim DeRogatis, i amerikanska tidningen Village Voice. Bland annat har han filmat när han haft sex med underåriga. Flera andra fall har tystats med överenskommelser utanför domstolen. När Kellys övergrepp visas upp i samlad form kan inte ens det mest hängivna fanet bortförklara hans beteende.

I samma veva snackades det om en ny Lady Gaga-video ihop med R Kelly regisserad av…. *taraa* Terry Richardson!

Låtens namn? ”Do what U want”. (Ironin…) Den släpptes i vintras, men videon dröjde…

Jag letade och letade men videon kom aldrig. Nu har ett klipp av videon, ett halvår efter att den skulle ha kommit ut, läckt, till skvallersajten TMZ. Trodde aldrig jag skulle länka till dem, men nu har jag inget val…

Hur ska vi tolka faktum att Lady Gaga kasserade videon? Är det ett tecken på att Richardson är på väg ut ur coola klubben, eller är hon bara nojig över R Kelly-ryktena? Hur som helst, jag är glad att hon slängde skiten. Det är inte första gången Richardson och Gaga jobbar ihop. Men kan det vara den sista?

Hoppas hon och alla andra vettiga människor slutar jobba med svin. Det är på tiden.

champagne