MARIA MÅRSELL + FRIDA STÉENHOFF = SANT

_

HEJ ALLA CONSTÄLSKARE OCH NI SOM FORTFARANDE INTE HAR FATTAT ATT NI ÄLSKAR CONST MEN JOBBAR PÅ DET!!!

Nu ska det handla lite om en av mina BFFs: Maria Mårsell.

Maria är inte bara ball, härlig och brukar ge mig rätt god mat när jag kommer hem till henne, hon är också en av Sveriges Främsta Experter På Kvinnliga Radikaler Runt Sekelskiftet.

Fattar ni? Hon _kan_ verkligen saker, dvs inte bara “jag tycker blah blahbla”

*Den samlade mediaeliten skakar på huvudet och svettas i chock*

Kort om BFF Maria:

Hon gillar att dricka wine, clubba och läsa böcker. Hon har ett sjukt soft självförtroende och har i motsats mot _extremt_ många tjejer en mkt bra och rimlig självkänsla *and she can back it up*. LOVE HER.

Maria är bara in her mid-20′s men har magisterexamen i både estetik och litteraturvetenskap. Nu håller hon på och söker tjänster för att forska. Det är inte lätt, för forskningsanslagen till humaniora är ca 1kr/år.

: (

Just nu syns Maria all over the media.

Det har nämligen kommit ut en ny biografi om Frida Stéenhoff – kvinnan i Sverige som myntade begreppet feminism - och Maria råkar vara en av de enda personerna i världen som kan någonting om den här Frida-personen.

Därför är det Maria som får recensera boken, och hon har också passat på att skriva en Understreckare i SvD om Stéenhoff.

Helst vill Maria forska om Anne-Charlotte Leffler eller om just denna mystiska Frida Stéenhoff.

Frida-WHAT?? säger ni nu. Det sa jag också. Därför tänkte jag be henne förklara lite “så att folk förstår”.

(Lena A-L det här gillar du va???!)

OK, VEM ÄR DEN HÄR FRIDAPERSONEN?

En av kvinnorna i mitt liv. Jag tänker på henne som Frida Stenhård, haha… Hon var en av sin tids främsta kulturradikaler. Hon krävde att kvinnor skulle få bli präster, rätt till abort vid våldtäkt, att både män och kvinnor skulle ha rätt att vara precis som de ville och inte begränsas av nån förlegad könsmoral.

Det här sa hon redan runt 1910, folk gick ju i taket, kallade henne anarkist.

VARFÖR ÄR HON INTRESSANT?

Hon var före sin tid och pekade fram emot den feministiska rörelse vi ser i Sverige idag. Hon introducerade feminismen som begrepp i svensk debatt och hade ett omfattande politiskt program. Jag tänker på henne som en stor politisk filosof. För stor för Sverige på den tiden. Vi måste söka oss till Frankrike, Tyskland och England för att sätta henne i sitt radikala sammanhang.

DU HAR PRATAT OM ATT STÉENHOFF ÄR RELEVANT IDAG. KAN DU FÖRKLARA LITE?

1903 sa hon att kvinnorörelsen stått och stampat i hundra år. Idag säger institutet för framtidsstudier att vi i Sverige kommer ha en jämställd arbetsmarknad först om hundra år om vi fortsätter i den här takten.

Mycket av det Frida propagerade för har ännu inte förverkligats: lika lön, lika rättigheter för personer i gifta som ogifta förhållanden, antinationalism etc. Det finns hur mycket som helst.


OK SISTA FRÅGAN: VAD TROR DU ATT DEN NUVARANDE KULTURPOLITIKEN KOMMER ATT FÅ FÖR EFFEKTER PÅ SVERIGE OM SÄG, 10 ÅR?

Att trycka på att kulturarbetare måste bli entreprenörer och egna företagare är lika med att säga att vi inte ska göra ngt av/åt/för kulturen (massor av kulturarbetare är ju redan egna företagare). Att ge den bilden innebär också att kulturen och humanioran betraktas som något samhällsbelastande istället för främjande.

Att slänga ut alla filosofer ur Athén 300 e.Kr var bevisligen ingen bra idé, att spotta på dagens kulturarbetare är det heller inte. För mig är kultur folkbildning och bejakande av alla människors inneboende kreativitet. Utan den är vi ingenting. Kulturen som sådan är inte hotad, det allvarliga är snarare de styrande politikernas (icke)syn på kulturens roll för samhällsutvecklingen.

====~~

Mer om Frida kan ni läsa i biografin med det fantastiska namnet “Bara ett öfverskott af lif” av Christina Carlsson Wetterberg som nyss kommit ut på Atlantis förlag .


====~~

BONUSINFO Från: Göteborgs Universitetsbibliotek:

Frida (Frideborg) Stéenhoff växte upp i en pietistisk miljö, som hon senare tog avstånd ifrån. Hon ägnade sig först åt att måleri men gick mer och mer över till att bli samhällsdebattör och författare, ofta under pseudonymen Harold Gote. Med föredraget Feminismens moral (1903) introducerade hon begreppet feminism i Sverige. I sina verk bekämpade hon gammaldags moral och pläderade för äktenskap byggda på kärlek och inte på ekonomiskt beroende. Hon arbetade även för en förbättring av ogifta mödrars ställning. 1911 blev hon styrelseledamot i Internationale Vereinigung für Mutterschutz und Sexualreform i Berlin och grundade dess svenska avdelning, Föreningen för moderskydd och sexualreform, (1911-1916).

champagne
  1. Frida Stéenhoff införde begreppet feminism i Sverige « Stockholm läser writes

    [...] Const skriver om dramatikern Frida Stéenhoff, en samtida till Elin Wägner, ännu en kvinna som man hade [...]

  2. Mads' writes

    Fläskigt! Och där blev att-läsa-listan, underrubrik Feminism ett steg längre. Phu!

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
CONST
Ida Therén är 29 år, bor för tillfället i Brooklyn och jobbar som frilansskribent för olika tidningar. För Rodeo.net skriver hon sedan januari 2011 bloggen CONST, om kultur och vad den ska vara bra för. Hon driver litteraturtidskriften CONST Literary (P)review. Hon gillar att läsa böcker och att kolla på konst.
Kontakt
Kärlek, tips eller frågor? Maila const@rodeo.net