Gabriella Håkansson och Lord Byron

3 ÄMNEN IDAG:

1. GABRIELLA HÅKANSSON

2. KONSERVATIVA KULTURKRAFTER

3. LORD BYRON

 

1.

Jag satt som trollbunden och lyssnade på P1 radioessä där en kvinna pratade om hur det konservativa Storbritannien är skitsura över att litteratureleverna inte gillar den gamla brittiska poeten Lord Byron. Jag tyckte det var fantastiskt intressant.

Man kan både höra och läsa hela essän “Byron Bores Me” här.

När det var slut inser jag att det var en av mina största idoler – nämligen en av Sveriges bästa nu levande författare – GABRIELLA HÅKANSSON som pratade om Byron. Min reaktion:

I FUCKIN KNEW IT!

(Sa även detta högt vilket höll på att skrämma ihjäl mitt sällskap.. men men)

Hon är så himla bra, allt hon rör vid blir guld!!!

Om ni inte har läst henne MÅSTE ni läsa – tex Operation B – en perfekt, kort, introduktion – en kortroman med 100% kafkaesk vibe… så himla bra bok… har läst den typ 4-5 ggr… *autist*

Hennes andra bok, maffiga Fallet Sandemann har jag också läst några gånger. Den passar perfekt att läsa på sommaren, när man är ledig… MUMS.. En deckarpastisch som känns som Mörkrets Hjärta och har lite Kafka i sig men som samtidigt handlar om vad det innebär att vara kvinna…

Loves it!

Gillar också att hon skriver helt eget, hon skriver som en man (om det nu finns något som typiskt kvinnligt skrivande… vilket de lärde ständigt tvistar om…) men ändå inte- hon är ändå en kvinna, men hon vågar vara något annat -

Jag vet inte hur jag bättre ska förklara, säger bara: läs! Det får gärna vara lite svettigt ute för bästa effekt, rekommenderar juli eller augusti, en kvav dag i en liten småstad, eller på semester, gärna i Marocko (där Fallet Sandemann till stora delar utspelar sig)-

Allt hon skriver är så långt ifrån tråkiga barndomsskildringar och typ ”jag växte upp i en småstad… bla bla… den här boken handlar inte om mig… säger vi…. men handlar bara om mig för jag har 0% fantasi…och skiter i allt som inte handlar om min egen navel” = dvs 99% av alla böcker som ges ut i Sverige nu för tida… Säger inte att jag själv är bättre men… däremot är Gabriella Håkansson det! Hon är så himla cool!

Minns en bild på henne i en intervju i BLM (tror det var sista numret!) för en massa år sen. Det var kanske Sveriges bästa tidning där en annan fantastiskt cool kvinna – Aase Berg – var redaktör. På bilden hade Gabriella Håkansson en t-shirt med ett tryck som handlade om hennes fitta. Jag hittar inte bilden, men såhär såg omslaget ut. Gabriella till vänster om Mara Lee – det är hon som är VÄSTER:

Jag gick på gymnasiet och ba OMG!!!  Tyckte hon var världens coolaste då. Och nu! Även om hon inte alls är på långt avstånd utan faktiskt är på semester med min bff Staffan L just när jag skriver detta.. Har dock aldrig träffat henne men har skrivit brev till henne och berättat hur bra hon är.  - för jag tycker bara att man ska hylla de som är bra! Det finns för många som ägnar tid åt att klaga, man får inte glömma att ge beröm också. Det finns inget bättre än när man får fina mail från läsare.. mums mums…

Min favvo-tidnings-sommar var när GabHåk var sommarvikarie (eller dyl) på DN Kultur. Jag slukade varenda text hon skrev, alltid sjukt spot on och SÅ BRA!

2.

I radion pratade Håkansson om Facebookgruppen ”Byron bores me” som har en miljon medlemmar. Konservativa britter blir skitsura och började säga att allt var bättre på Thatchers tid… Nu har folk på sig knappar där det står att de läser Byron – som för att försvara att man fortsätter läsa gamla poeter trots att ingen av eleverna egentligen tycker det är särskilt kul..

Ibland kan jag verkligen sakna en konservativ kulturkraft i Sverige… Okej det finns Axess, men that’s about it. Hade det funnits hade jag såklart varit 100% emot allt de sa – men det behövs ändå. Den svenska överklassen har ju noll koll på kultur. Fatta vad fett om tex kronprinsessan älskade konst? Eftersom hon är hela överklassens it-girl hade det ju påverkat hela de rika skikten, och plötsligt hade det blivit trendigt att börja köpa konst, gå på teater.. osv… Nu… känns det som att överklassens uppfattning om kultur är… ja.. platt-tv?

Den enda kulturkraften som inte är vänster-ig i Sverige är ju (tyvärr) SD, som tycker man ska dansa hambo eller nåt. Högern verkar ju för länge sedan rationaliserat bort allt kulturellt.

* suck *

 

3.

Jag gillar Byron – fattar inte varför de tycker han är tråkig? Eller så är det bara så att jag gillar personen Byron mer än själva dikterna… han var tidiga 1800-talets svar på en rockstar och levde det goda/vilda livet med tex Mary Shelley (som skrev Frankenstein). Ball kille! Bara en sån sak som att hans pappa hette “Mad Jack”…!

Byron själv sa att han var “mad, bad and dangerous to know”.

haha alltså… !

Här kommer en soft line från Byron som funkar än idag:

“A celebrity is one who is known to many persons he is glad he doesn’t know.”

Han sa också detta… vet inte om jag håller med men…..

“A woman should never be seen eating or drinking, unless it be lobster salad and Champagne, the only true feminine and becoming viands.”

Följande skriver jag dock under till 1000% på:

“Always laugh when you can. It is cheap medicine.”

 

BYRON – HIPSTER, PLAYER, HUSTLER

 

Avslutningsvis:

Allt jag vet om Byron kommer i grund och botten (förruom Sigrid Combüchens ägiga bok om honom som jag läste för 3 miljoner år sen) från min fd lärare numera bff/livsmentor BERNUR. Han har skrivit om Byron i sin eminenta blogg tex

här

här

här

här

*

UPDATE 14 APRIL: Tack vare Agnes kommentar (nedan) inser jag nu att Byron-texten var ett APRILSKÄMT!!! Det fattade ju _inte_ jag kan jag lova… haahaha

champagne
 1. lisa writes

  i gymnasiet hade jag en paranoid period där jag trodde mig vara förföljd av byrons spöke. på fullaste allvar. hybris eller vad?

 2. champagne writes to lisa

  haha, alltså lol! dock att megalomani är något av en folksjukdom these days, så i så fall är du i gott sällskap : )

 3. anna writes

  var/vad pluggade du nånstans? har lite panik inför hela sök-grejjen så tänkte jag på dig som har grym koll! varifrån kommer den eller det kanske bara har kommit naturligt för dig?

 4. champagne writes to anna

  jag har läst lite blandade kurser, bland annat historia, medvetandefilosofi, lite socialantropologi och 60poäng psykologi. men allra mest lärde jag mig av att läsa mycket böcker i tonåren, ha en fantastiskt svensklärare på gymnasiet (bernur) och 5-6 år på resande fot. så mitt *champagne-recept* är en kombo av seriös kunskapsnötning, smarta kompisar man kan ha intressanta konversationer med, lite renlevnad, lite droger och många böcker och KULTUR : )

 5. Agnes B writes

  OBS! Du vet att den där Byron bores-me essän bara var ett aprilskämt väl? Helt påhittat, he-he, men roligt, typiskt OBShumor att driva med britter så. Men en mycket bra essä! :))))

 6. champagne writes to Agnes B

  NÄ ÄR DET SANT!!!!!!! hahaha jag dör, jag är så sjukt lättlurad!!! tyckte väl det var lite väl mycket info som var svårgooglad, hahah *blåst blondin*

 7. kristina writes

  alltså det där med överklassen och deras brist på stil och klass! ska man nu ha ett klassamhälle så tycker jag iaf att det ska vara en poäng med det och att överklassen ska vara nåt sofistikerat att se upp till. *besviken*

 8. champagne writes to kristina

  haha, skriver under till 1 miljon % på detta!!!!

 9. Agnes B writes

  haha jaaaaa jag fattade det också först när jag försökte googla…SÅNT avancerat skämt! Och som sagt…mycket OBSig humor….

 10. Diana writes

  Jag har inte läst bloggar på ganska länge, mest på grund av tidsbrist. Vill bara säga att jag älskar din blogg. Helt fantastisk, men framförallt rolig!!

 11. champagne writes to Diana

  VAd roligt, TACK diana!

 12. Janne writes

  Haha vad grymt! Jag är också besatt av Gabriella Håkansson, hon gillar allt jag gillar. Varje gång jag köper en ny bok av någon författare jag nyss fått reda på så är det alltid hon som har skrivit förordet eller efterordet. Borges, Gombrowicz osv. Sen började jag läsa Elias Canetti, tro på fan att inte hon också gillar Canetti. Köpte Bolaños “De vilda detektiverna” – Gabriella Håkanssoncitat på framsidan. Hon är tung. Peace out!

 13. champagne writes to Janne

  Wow, ska spana in Canetti! Har inte läst så mkt Bolaño heller, borde kolla upp mer. Tack för tips!

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
CONST
Ida Therén är 29 år, bor för tillfället i Brooklyn och jobbar som frilansskribent för olika tidningar. För Rodeo.net skriver hon sedan januari 2011 bloggen CONST, om kultur och vad den ska vara bra för. Hon driver litteraturtidskriften CONST Literary (P)review. Hon gillar att läsa böcker och att kolla på konst.
Kontakt
Kärlek, tips eller frågor? Maila const@rodeo.net