ALTSTADTGATE OCH VÅR INFANTILA SAMTID

En debatt har just blossat upp efter Ann Charlott Altstadts text i Aftonbladet om den ”blåsta generationen” (21/5). Hon pratar om min egen generation och de lite yngre än mig – hur vi är ”den minst samhällskritiska generationen någonsin”. Hur vi är både blåsta – som i lurade – och blåsta, som i lite dumma.

Om hur våra ”inköp och yta bygger människovärdet”.

Efter påtryckningar från vänner och tom med några läsare av bloggen, kommer jag nu skriva några rader om det här. Här kommer alltså en RANT.

Jag är född 1985, och befinner mig alltså i epicentret av dessa 80- och 90-talisterna som Altstadt kritiserar. De yngsta 90-talisterna är knappt byxmyndiga och bör inte förväntas ha helt blommat ut ännu…

Jag vill börja med att säga att ja, jag förstår grundtanken. Hur kritiken Altstadt ger i sin text  inte handlar inte om unga tjejer i första hand (som träffad skulle det vara lätt, allt för lätt, att fastna där), utan om vår avpolitiserade tid. Det handlar om hur inget är politik längre. Bara yta, individualism, ”jag tycker”, ”vi tycker olika”.

Jag går alltså egentligen inte i polemik med Altstadt. Hon gör många viktiga poänger om bristen om politisering av samtidsdebatten 80- och 90-talisterna ”den minst politiska generationen någonsin” (inte) deltar i.

Själv brukar jag prata om som vår infantila samtid – där inget tycks värderas lika högt som ungdom och tonåringens solipsistiska (alltså: det enda som finns i ens idévärd är JAG) narcissim – som borde stannat i puberteten och lämnat oss vuxna ifred från dess outsinliga bekräftelsebehov.

Där barnets ”vill ha det, vill ha det” förvandlas till “journalistik” och rent av upphöjs till ideologi i sann jag-älskar-att-äga-anda.

Men ok.

Nu kommer en jobbig grej :

Vi lever mitt i en tid av ett sönderfall av den västerländska hegemonin.

Det är inte bara den svenska välfärden som håller på att rasa, det nyliberala insteget i Sverige är lika mycket uttryck för en internationell rörelse.

För det är inte min generations fel att sverige har blivit en del av ett globalt drev mot att styras av banker och frimarknadsförespråkare. Det är ingen specifik persons fel – det är globaliseringen det beror på. Vi lever inte längre i Skyddade Nationalstaten Sverige.

Newsflash: Nationalstaten är (snart) DÖD.

De som styr över oss är inte längre regeringar, utan de 1% med mest pengar i världen. Många filosofer och politiskt kunniga pratar om nationalstatens och demokratins död.

På ett sätt – trots att jag hatar att säga det – kvittar det lite grand vad vi röstar på. Det är inte längre bara Reinfeldt eller Juholt som bestämmer över Sverige – det är lika mycket – jag skulle vilja påstå, mycket mer – storföretagen som står långt bortom statlig, nationell kontroll (något som inte direkt blir bättre av att vi säljer ut nationella resurser till just dessa företag, och därför ger dem ännu mer makt över oss.. men men…)

Det är naivt och farligt – att beskylla min egen generation för världsläget. De unga vuxna kan – precis som tidsandan – verka nihilistiska och ytliga, men annat vore konstigt med tanke på vår uppväxt under lågkonjunkturer (som kom samtidigt som vi gick i skolan, och sedan igen, när vi kom ut i arbetslivet – något som Gustav Fridolin skrivit om i sin bok Blåsta!… som ingen i debatten verkar ha läst…) med dess försämring av skolan, insteg av internet med dess inbyggda osäkerhet och snabbhet och en inbyggd känsla av att det ändå kommer att gå ÅT HELVETE.

Även den mest 100%iga optimisten som jag själv har oerhört svårt att tänka mig en framtid där gemene man i Sverige kommer att få det bättre än mina far- och farföräldrar.

Jag tvivlar på att jag ens kommer att få någon pension över huvud taget efter det raserade pensionssystemet – ja knappt ett jobb.

Att då komma och anklaga en generation som redan tvingas stå ut med 25% arbetslöshet och för att vara ytlig, oengagerad… det vi känner, tror jag, är snarare maktlöshet, uppgivenhet som leder till ja… narcisissm och nihilism.

”Klara dig själv, ingen kommer hjälpa dig”.

För ATT ingen hjälper oss.

 

Men om vi går med på argumentet om att de ytliga och konsumtionsfixerade unga tjejerna blivit representanter för 80 och 90-talisterna, vad kan det då bero på?

Du har en otroligt svår arbetsmarknad, där du förväntas arbeta gratis, praktisera osv för att få minsta lilla anställning. Vill du arbeta med något inom media eller kultur förväntas du arbeta gratis – det är tacksamhetsjobb.

Ingen vill läsa den deppiga bloggen arbetslös_tonåring_85. I en svår tid vill alla höra om det vackra, enkla, problemfria. Den amerikanska drömmen har blivit vår, i takt med ökade klassklyftor.

Det är det modebloggarna har fått stå för. Den amerikanska drömmen som nått det nya – och här kommer en viktigt poäng – nyliberala Sverige.

Ett Sverige som inte längre handlar om VI, utan om JAG.

För som sagt, i en osäker tid längtar alla efter det perfekta, förenklade.

Köper förklaringarna SD ger – om att det är någon annans fel.

Vill läsa om Blondinbellas perfekta tillvaro, där allt ordnar sig till slut.

Våra moderna sagor.

 

Faktum att 25% av mina jämnåriga är arbetslösa är något som inte gör det lättare att begära kollektivavtalsenlig lön. Alternativen som blir kvar, när det inte finns fasta jobb: frilansa, starta eget. Och nej, det är inte särskilt glamoröst.

Klyftan växer bland mina egna vänner – de som lyckats norpa till sig ett jobb har det jättebra – med minskade skatter á la allians kan de få uppåt 20 000 i månaden efter skatt – trots att de inte har några barn att försörja. De andra – som är arbetslösa, pluggar eller har ”eget företag” – hankar sig fram på några tusenlappar efter skatt. Det skapar en konstig dynamik, när vi går på fest – några av oss har 4 kr på kontot, andra 14 000 efter räkningarna är betalda.

Jag slår upp tidningen. Först: spanska ungdomar protesterar – 40% är arbetslösa. Nästa uppslag: Tusentals människor protesterar i Syrien. Nästa: I Kina kokar vreden bland unga över nätcensuren och de allt fler fängslande.

Det är över huvud taget lite märkligt att skylla en ny, globaliserad ekonomi med osäker arbetsmarknad, entreprenader och bemanningsföretag på offren – det vill säga mina jämnåriga. Vi unga vuxna som lever i en annan verklighet än våra föräldrars fasta anställningar. Förlåt för en grov metafor men Altstadts ”ni är lurade” låter förvillande likt våldtäktsdebattens ”hon fick skylla sig själv”.

Kan för övrigt upplysa alla om att hipstern är död, och den nya coola grejen är att vara politiskt aktiv. Säger vem? Säger JAG .

Så ta ett chill pill och njut av den västerländska hegemonin är på väg att dö ut, för att uppstå igen i nya civilisationer, istället för att klänga fast vid ett välfärdssverige som var separerat från resten av världen.

Det kommer inte komma tillbaka, åtminstone inte i mitt liv.

Sen att jag personligen hoppas att det som tar över inte är ett totalt äta-eller-ätas-samhälle, utan en plats där vi bryr oss om och tar hand om varandra, är en annan sak.

 

ANTIKA GREKLAND – ETT ANNAT STÄLLE SOM VAR FRITÄNKANDE, DEMOKRATISKT – INNAN DET RASADE….

MAYA-FOLKEN VAR NYTÄNKANDE, SMARTA….. JAPP, DE DOG UT.

DET MODERNA FOLKET PÅ PÅSKÖN… OM DE DOG UT? JAJEMEN!!

champagne
 1. kristina writes

  åh champagne kloka människa! jag önskar att du blir partiledare i FI. då skulle det kunna hända grejer tror jag.

 2. 07/06/11 - Rodeo Magazine writes

  [...] om “den blåsta generationen” fortsätter här på Rodeo, mycket läsvärt bland annat här och här! Spara / dela med [...]

 3. Anna writes

  Mycket bra rant!

 4. Sara writes

  Well said! Agree with you 100%.

 5. Sofia writes

  åh vad bra! typ bästa texten i ämnet imo

 6. kristina writes

  har inte så jättemycket att göra med texten men från en klok människa till en annan!
  http://www.youtube.com/watch?v=MRkcy-z0n2g

 7. lillen writes

  Tjoho detta var typ det bästa jag läst på Rodeo!

 8. Lenita writes

  Bra, jättebra!

 9. Medelklassneuros writes

  Bra tänkt! Bra skrivet! Men jag skulle byta ut solipsistisk narcissism mot vanlig egocentrism, vilket är en småsak i sammanhanget.

  och såklart säga att om SD skyller allt på andra så gör du, socialdemokraterna, borgarna, feministerna och Ann Charlott Ahlstedt samma sak.

 10. Girls on top (en liten men lång text om varför kvinnor väljer att modeblogga) « Linna Johansson writes

  [...] (Ja det var en förklaring till varför unga kvinnor modebloggar. Det finns naturligtvis flera. I all hast tipsar jag om det här inlägget.) [...]

 11. champagne writes

  Vilken otrolig ära att ha så intelligenta och snälla läsare!

 12. Jacob writes

  Jättebra!

  Håller med om detta:

  “Kan för övrigt upplysa alla om att hipstern är död, och den nya coola grejen är att vara politiskt aktiv. Säger vem? Säger JAG .”

  Men sedan detta?

  “Så ta ett chill pill och njut av den västerländska hegemonin är på väg att dö ut, för att uppstå igen i nya civilisationer, istället för att klänga fast vid ett välfärdssverige som var separerat från resten av världen.”

  Det är väl ändå nämnda chill pill – motsatsen till politisk aktivitet? – som har berett vägen för nyliberalismens globala utbredning de senaste 30 åren? Exakt vad är det vi ska njuta av? =(

 13. Agnes B writes

  Vilken fantastiskt bra text. Bästa du!!!

  pz Jag har också skrivit om att ta ställning, dock kontra MODE (ofc….) nyligen! här http://www.dn.se/blogg/modebloggen/2011/06/05/dazed-confused-vs-vogue/

 14. champagne writes

  Kristina: Vilket bra tips!! Kände inte till dem innan!

  Medelklassneuros: Jag anser inte att jag, “feministerna” eller de flesta av de andra grupperna du nämner skyller på “alla andra”. Jag gör det inte, jag anser att jag har lika stort ansvar som alla andra att försöka göra världen lite bättre. De flesta ur grupperna du rabblar upp granskar sig själva, och pratar om hur med privilegier kommer ansvar, och att man vill dela med sig om man tilldelats mer privilegier av samhället. Som vit utbildad person vill jag därför göra mitt bästa för att etniska minoriteter ska ha ha samma fördelar i samhället som jag själv har. Det anser jag brister hos populistiska xenofoba grupper, som jag anser är mindre benägna att önska alla andra samma rättigheter i samhället som de själva.

  Aggy: Så intressant text!!!! Ska genast läsa

  Jacob: Kan inte säga mer än att jag tycker att du har helt rätt. Chill pill är också bedövning, jag önskar vi inte behövde det. Låt oss byta ut det mot lite UPPÅTTJACK (obs *metafor*) !!!

 15. Ester writes

  Bra text, schysst dissektion. Tack!

 16. champagne writes to Ester

  Har sagt det förr men säger det igen: fan vilken lyx det är att ha så schyssta och smarta läsare….!

 17. Karin writes

  Bra och nyanserat jämtemot Alstadt!

 18. Martin Senter writes

  Mycket bra skrivet.
  Däremot tycker jag att det är viktigt att särskilja på globalisering och ekonomisk globalisering vilket inte riktigt är samma sak.
  globalisering är inget nytt fenomen. idéer har utbytts och människor mötts över landgränser och kontinenter sedan urminnes tider.
  Skillnaden idag är möjligheterna att på bara några få sekunder kunna utbyta idéer.
  Det är ju helt fantastiskt.
  Men att tyrannier i form av storföretag suger ut nation på nation och berövar dom på deras naturresurser med hjälp av att “öppna de ekonomiska dörrarna” är en helt annan sak.

  Jag är dock medveten om att när folk talar om globaliseringen är det just den ekonomiska som det syftas på.

  Men utöver den här lilla petitessen var det en mycket mycket bra skriven rant!!

  MVH // Martin Senter

 19. champagne writes

  Martin: Bra poäng! Du har nog rätt i att det kan vara bra att vara mer tydlig med skillnaden ekonomisk/idémässig globalisering. Jag har funderat mycket på det där också – skrev en artikel om det där för typ 10 år sen (när det var inne med Attac och allt det där) när jag försökte fatta vad fan det där med globalisering egentligen var. När jag frågade folk svarade alla olika sak, haha. Men jag syftar precis som du säger i det här sammanhanget främst på ekonomiskt globalisering. PEACE <3

 20. S writes

  åh så bra!!

 21. Linnea writes

  Det värsta med att vara 90-talist är att bilden av oss är helt fel. På grund av exempelvis Kissie och glorifierandet av till exempel överkonsumtion av kläder etc. Jag vill spy. Blir lite arg när jag läser det Alstadt skriver. Det hon beskriver är såklart ett problem, men vems fel är det egentligen? Vilka trycker tidningar? Gör reklamkampanjer? Äger bloggportaler? Vilka vill tjäna pengar på oss unga och fortsätter därför uppmuntra detta beteende? Jag tycker att vi borde prata mer om det här, bra att du tar upp det.

 22. etvomir writes

  Oerhört intelligent text.
  Genomtänkt och så sann.
  Bravo!

 23. etvomir writes

  Så skönt att ha läst denna rant.
  När man läser inlägg på denna nivå: http://rodeo.net/hotspot/2011/05/roddracet/, behöver man försäkra sig om att det finns någon kvar på Rodeo som känns vettig.

 24. etvomir writes

  Här förstår jag dock inte riktigt vad du menar: ”Så ta ett chill pill och njut av den västerländska hegemonin är på väg att dö ut, för att uppstå igen i nya civilisationer, istället för att klänga fast vid ett välfärdssverige som var separerat från resten av världen.”

 25. Maja writes

  Fan vad vad du är fet (i benämningen bra) champagne!!

 26. champagne writes to etvomir

  Etvomir: du har helt rätt – det jag skrev var obegripligt! hehe. Men jag antar att det jag försöker kommunicera helt enkelt är nånslags………mindfulness……… alltså att inte köra något blame game utan att försöka se på nuet.

 27. ruppertt writes

  Inte bara hipstern är död utan även konsumism är svart sjuk. systemet har blivit för grotesk, folk går inte på det mycket längre. även om det ser ut som de går på det mer än någonsin är det nog bara dödsryckningar eller hellre mainstreameseringen. De distinktionens kvarterar har färdiggentrificerats och blivit tråkiga. Att varje gest, vad man äter, vad som sägs, vad man läser (även sjukdomar har sina modesäsonger nu) har “livsstiliserat” är bra nyheter för då blir det synligt, att det enda att sträva efter är att ha råd med livstilen man valde och det kommer nog förhoppningsvis vara för genomsynlig, för tröttsamt för att bygga ett liv på, om det inte redan är det.
  Franska filosofen Philippe Lacoue-Labarthe sammanfattade hela dramat rätt bra: i”Today, everywhere … remaining reality is disappearing in the mire of a “globalised” world. Nothing, not even the most obvious phenomena, not even the purest, most wrenching love, can escape this era’s shadow: a cancer of the subject”. lippe Lacoue-Labarthehilippe Lacoue-Labarthe
  Begreppen måste återerövras och befrias av marknadens krakarmar. Det behövs en ny mysticism, likt romantiska motstånden till nyrationalistiska kvävandet på 18-hundra-talet. någonting som inte är greppbart och säljbart för marknaden. Ett slags omfamning av det oförnuftiga. Och det just nu oförnuftiga kan i bästa fall vara motsatsen till individualism., Altruism, omhändertagandet, hållbarhet.

 28. Modeåret 2011 – April, maj, juni | Rodeo Magazine writes

  [...] Aftonbladets Ann Charlott Altstadt går till attack mot den modebloggande 80- och 90-talistgenerationen och beskriver dem som korkade, särskilt jämfört med 70-talets proggare. Men så resonerar bara den som missat samhällsutvecklingen de senaste tio åren, löd gensvar på Rodeo. [...]

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
CONST
Ida Therén är 29 år, bor för tillfället i Brooklyn och jobbar som frilansskribent för olika tidningar. För Rodeo.net skriver hon sedan januari 2011 bloggen CONST, om kultur och vad den ska vara bra för. Hon driver litteraturtidskriften CONST Literary (P)review. Hon gillar att läsa böcker och att kolla på konst.
Kontakt
Kärlek, tips eller frågor? Maila const@rodeo.net