CONST TIPSAR: STOCKHOLMS FILMFESTIVAL

Nu är det dags igen! Stockholms filmfestival är på gång (9-22 nov), och det kryllar av bra filmer, och Isabelle Huppert (omg!!!) kommer till stan!

Eftersom jag inte själv är nån expert på filmer (däremot för tillfället addicted to bio, var på bio 3 ggr förra veckan….?) tänkte jag tipsa om min goda vän Mashas filmschemaSkruttig Tant planning – se det som CONST-certified.

Här är några andra tips:

Miss Representation om antalet (inte många) kvinnor som har makt att påverka i media och tv som jag tidigare tipsat om i bloggen här. Mer om filmen och visningarna här på festivalens hemsida.

A Dangerous Method som jag såg pressvisning av häromdagen, den är av coola regissören David Cronenburg och handlar om Jung, Freud och en intressant tjej, Sabina Speilrein som jag inte visste mycket om innan. SPOILER ALERT: Hon spelas av en jättebra Keira Kneightly, och är en ung “hysterisk” kvinna som kommer till Jung för psykoanalys… snart mår hon bättre -när hon får något att göra med sitt liv och blir intellektuellt stimulerad- och hon blir snart själv psykoanalalytiker. Hon är också väldigt sexuellt öppen för den här tiden, och för att själv få det hon vill ha – vilket i hennes fall är nästan sadistisk behandling. Det är soft att hon – trots att det utspelar sig typ 1905 – behandlas som en människa, inte som en mindre vetande som kvinnor ofta gjorde då. Jung säger: “ok, vill du bli läkare? Klart du ska bli det!” Inte det här jobbiga “åh vi plågar den stackars kvinnan på det hemska mentalsjukhuset och sen ska hon inte få som hon vill för att hon är kvinna och dö olycklig blääää”.

Se den! Allmänbildande och väldigt bra skådisar.

http://www.youtube.com/watch?v=uZ7JKmcLTsI

Har också fått tips om filmen Hysteria, om vibratorns uppfinnare, där regissören Tanya Wexler också kommer vara på plats. Lär ju bli grymt! Mer info här

Glöm inte köpa biljetter snart, de tar ofta slut!

champagne
  1. Linda writes

    Men herregud! Du var ju med på Project Runway i morse! Parisavsnittet! HUR var det egentligen? Deltagarna verkar ju fett osofta allehopa.

  2. champagne writes to Linda

    ha ha, får berätta om det någon gång!

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
CONST
Ida Therén är 29 år, bor för tillfället i Brooklyn och jobbar som frilansskribent för olika tidningar. För Rodeo.net skriver hon sedan januari 2011 bloggen CONST, om kultur och vad den ska vara bra för. Hon driver litteraturtidskriften CONST Literary (P)review. Hon gillar att läsa böcker och att kolla på konst.
Kontakt
Kärlek, tips eller frågor? Maila const@rodeo.net