HÄLSNINGAR FRÅN ETT LAND I UPPLÖSNING

Sedan några veckor befinner jag mig i New York. Jag tänkte vara här så länge mitt visum tillåter, dvs 3 månader (tack till författarfondens resestipendium….). Ända sedan jag kom hit har Occupy Wall street varit på agendan. Jag hade egentligen inte tänkt skriva om det här, dels för att den här bloggen inte handlar om mig utan om CONST och dels för att så många andra har skrivit om det, jag vet inte vad jag kan tillägga.. Men jag tänkte ändra skriva några rader om saker jag funderat på senaste tiden, om den här staden – och det här landet – som befinner sig i upplösning… eller en känsla av att något stort kommer “go down”…

Första gången jag hörde talas om Occupy Wall street var jag på Moderna, och mitt sällskap kollade twitter, där en amerikansk vänsteraktivist han följde började prata om OWS-rörelsen, och hur ingen skrev om det. Då hade det bara hållt på knappt en vecka, och vi pratade lite om det på vägen ut från Moderna ner mot Kungsträdgården, och spånade lite kring vad som skulle hända. Lite anade vi då att det skulle bli så stort.

FLER BRA OWS-SKYLTAR HÄR

I veckan kördes de protesterande ut från Zuccotti Park. Några dagar innan var jag nere i parken och kollade, och blev imponerad av hur det var som ett eget litet samhälle mitt en pytteliten park, med matstånd, gratis cigarettrullning och ett eget bibliotek. Det var en blandning av crazies och vettiga människor. Jag pratade med en ung tjej, hon måste varit knappt 20, vars föräldrar hade förlorat jobbet, och det fick henne att inse att vad som pågår i bankvärlden påverkar även henne. Typiskt att det är först när medelklassen drabbas som reaktionerna uppstår, kan tyckas, men oavsett vilket var det intressant att höra hennes – och andras – historier och motivering varför de valt att engagera sig i frågan. En fråga som i grund och botten vill ifrågasätta ojämlikheten som blivit allt mer tydlig i USA efter lågkonjunkturen, där massor av jobb har försvunnit, och flera områden håller på att förvandlas till total slum där jobben försvinner >> kriminaliteten ökar samtidigt som pengar till offentliga resurser dras ner >> polisen måste skära ner. Resultatet är totalt kaos, och vissa områden håller helt på att spåra ur. (Läs gärna mer i den här artikeln)

ANNE HATHAWAY ÄR OCKSÅ TRÖTT PÅ BANKER (CONST <3 her)

Igår kväll satt jag på ett cafe och jobbade sent. Under en paus kollade jag på de här klippen och blev förskräckt

POLISEN TRYCKER UPP BATONGER MOT FREDLIGA DEMONSTRANTER

http://www.youtube.com/watch?v=BjnR7xET7Uo

POLISEN PEPPARSPRAYAR NÅGRA STUDENTER SOM UTÖVER “PEACEFUL PROTEST”

Det intressanta är att protesterna sker på mark som betalts av skattepengar, och polisen får sin lön från skattepengar. Ändå får folk inte protestera fritt.

Samtidigt menar fler och fler att polisen är “köpt” av storföretagen.

Jag kände mig handfallen och frustrerad efter att ha sett filmerna – det är inte direkt som att jag kan gå med i protesterna eftersom jag antagligen skulle bli kickad från landet och jag åkte fast…. Jag ringde en kompis och vi bestämde oss för att gå ut. Han hade med sig en kompis som ville gå till “The Box” där han är stammis, eftersom hans kompis jobbar i baren och kunde ge oss gratis drinkar. The Box är ett burleskställe som är väldigt “downtown”.. vad det nu innebär i dagens New York (artsy, dekadent, något i den stilen—-). Stället har funnits i flera år och med trendiga klubb-logiken, som inte är olik alla idéer kring gentrifiering, är det “dött” så fort det blir populärt. The Box är definitivt dött. Vi kom dit och Wall Street-typerna som köper drinkbord (kostar kring 5000 dollar/bord) som sitter längst fram ser på showen, som bestod av exempelvis en transsexuell person (tänk: bröst och kuk) FARMOR LÄS INTE DETTA som låtsades sniffa kokain, tryckte upp en dildo i röven, tryckte upp kokainet i röven, smetade ut fejkblod över kuken och tände sedan eld på den. Del två av showen tejpade samma person fast en slicead pizza med silvertejp över hela kroppen, avslutat med att den bajsade på en pizzaslice.

Jag skulle knappast kalla mig kulturkonservativ och har inga problem med showen i sig. Men det sammanhanget den visades i – ja.

EN BILD FRÅN THE BOX – SÅ HÄR TREVLIGT SÅG DET INTE UT NÄR JAG VAR DÄR…..

Hade det hela utspelat sig på en nattklubb full av artsy typer och gays hade jag varit fine med det, det hade varit ett uttryck för något rebelliskt, något edgy, NÅGOT. Nu blev det hela en uppvisning av en subversiv samtidskultur för rika människor som ville försöka känna något, bli chockade, och det hela blev på något vis sjukt och äckligt eftersom det blev tomt, på något vis. För ja, kontext är allt. Det var inte längre ett uttryck för en motkultur, det var en kommersialiserad, ihålig, motkultur á la Che Guevara-tshirts på HM.

Inte så långt från när vräkningskonsulter klädde ut sig till vräkta och hemlösa….

ROLIG HALLOWEEENKOSTYM VA…..

CHICAGO BOARD OF TRADE………

Rika människor som betalar tiotusentals kronor för att se en “hen” bajsa på en pizza… Allt jag kunde tänka på var hur allt kändes som ett uttryck för de snuskigt rikas självförakt, ett självhat som är en helt naturlig reaktion på ett samhälle som allt mer går mot en total alienering, där de rika och fattiga aldrig möts förutom i transaktioner där pengar dricksas för att någon hållt ens dörr…..

Jag har pratat med flera tjejer i min egen ålder, och många “känner nån” som tjänar bra pengar på att kissa på bankirer, eller trampa på rika män, eller får cash för att nån slickar på deras fötter.

Alltså no offense mot S/M-kulturen, men i kombinationen med viben jag känt i New York under tiden jag varit här (som skiljer sig drastiskt från de upp emot 1,5 åren jag tillbringat i USA innan finanskrisen) talar om att något stort håller på att hända. Allt är i upplösning. Allt det trasiga och ruttna som under många år doldes i lån och löften om att huspriserna skulle stiga i oändlighet har på riktigt börjat krypa fram, och resultatet är inte vackert. Hela landet håller på att förvandlas till undergivna och dominerande, på ett obehagligt vis.

http://www.youtube.com/watch?v=vAWv9gV8Cxo

WALL STREET EXECS DRICKER CHAMPAGNE OCH KOLLAR PÅ PROTESTERNA…

Idag när jag var på väg till det underbara biblioteket där jag brukar sitta och jobba var flera stationer på Grand Central avstängda – mycket troligt eftersom Occupy Wallstreet-människorna har börjat söka sig till tunnelbanestationer, efter Zuccotti Park. På min plattform stod några människor i min egen ålder och delade ut nyaste numret av Occupy Wallstreet journal. På väg till biblioteket såg jag 7 människor som tiggde pengar (en av dem var en kille med skylten “27 years old and laid off”) och jag såg inte en enda människor med shoppingpåsar, trots att det var en söndag mitt i New Yorks shoppingområde, inte långt innan Thanksgiving och jul.

Skiten kryper fram, hoppas bara inte det exploderar. Cause shit’s gonna fly……….

PS Här är några rader om vad som händer i Kina…

1 av 15 amerikaner är fattiga och 1 av 4 amerikanska barn får “näringshjälp”, alltså food stamps

champagne
 1. lg writes

  Varför tror du inte rika människor kan vara subversiva eller arty? De om några har ju råd och tid. Jämför Michail Chodorkovskij om du vill se hur subversiva rika kan vara.

 2. champagne writes

  Jag tror absolut att rika kan vara subversiva eller arty, men i det här fallet uppfattar jag att det mer handlar om att “köpa in” i en subkultur, mer än ett deltagande. Tex alla i publiken var klädda i kostym, medan den som uppträde var naken. Men kanske är de alla konstnärer, vad vet jag. Här finns ett annat exempel på “artsy” superrik: http://www.inquisitr.com/29199/nyc-hipsterartist-dash-snow-dies-of-heroin-overdose/

 3. Henrik writes

  Kul att du dömmer folk efter deras kläder…
  Jag älskar att du tar Dash som exempel på “artsy”, så hipster, haha.

 4. champagne writes to Henrik

  dash är i alla fall “artsy” nog för att sälja konst för stora summor. http://www.saatchi-gallery.co.uk/artists/dash_snow.htm – sedan hur mycket det har att göra med att hans familj äger halva stan eller inte är en annan fråga. valet av honom som representant för superrika konstnärstyper var lite ironiskt menat, eftersom han är ett bra exempel på hur ointressant konst kan bli när den kommer från en allt för “bekväm” plats. kanske får skriva ett inlägg om det nångång.
  jag påstår alltså inte att det finns en dikotomi mellan rik och subversiv. jag menar bara att situationen gav intrycket av att majoriteten av publiken på klubben ifråga var “besökare” i en värld de inte normalt tillhörde, där de ville ta del av något spektakulärt.
  givetvis tror jag inte att det är valet av kläder som avgör folks intressen, men efter många år på nattklubbar har jag tränat upp ett ganska bra öga för att koda av beteenden såväl som val av plagg i såna situationer och tror mig ganska bra kunna läsa av stämningen på platsen.

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
CONST
Ida Therén är 29 år, bor för tillfället i Brooklyn och jobbar som frilansskribent för olika tidningar. För Rodeo.net skriver hon sedan januari 2011 bloggen CONST, om kultur och vad den ska vara bra för. Hon driver litteraturtidskriften CONST Literary (P)review. Hon gillar att läsa böcker och att kolla på konst.
Kontakt
Kärlek, tips eller frågor? Maila const@rodeo.net