COOLA: MARIA GRUDEMO EL HAYEK

Hur funkar det egentligen att driva en friteatergrupp? Jag bestämde mig att ställa några frågor till underbara Maria Grudemo El Hayek, som nyligen flyttat till Stockholm från Göteborg. Hon är bland annat en del av teatergruppen Kaiserin. Vi snackade om villkoren för unga konstnärer, och hur de kanske kan bli bättre. (Har du själv tankar i ämnet, skriv gärna i kommentarsfältet!)

VEM ÄR DU?

En person som heter Maria.

MARIA OCH DE ANDRA I TEATER KAISERIN

VAD HÅLLER DU PÅ MED?

Frilansar som skådis, teaterpedagog. Driver egna projekt och en egen frigrupp som pysslar med fysisk teater och numera lite radio. Alltså det innebär i stort sett att jag både skriver manus och regisserar, producerar och gör allt möjligt inom kultursfären.

(Vill gärna vara inblandad i projekt som är medvetna om och vill ändra på flera av de rådande normer som finns angående klass, genus, kön, etnicitet. Helst bara obemärkt…Alltså det ska inte vara i fokus, utan bara vara där.)

 

HUR FUNKAR DET RENT PRAKTISKT ATT DRIVA EN FRITEATERGRUPP?

Just i min teatergrupp, Teater Kaiserin, kom vi fram till att vi vill arbeta helt demokratiskt. Vi har ingen utvald projektledare, regissör eller manusförfattare utan vi jobbar fram vårt material tillsammans, bestämmer gemensamt vem som ska spela vilken roll och turas om att regissera varann. Vi startade gruppen 2006 så efter hand har vi märkt och tagit vara mer på våra enskilda talanger och luckrat upp lite på våra regler om att “alla göra allt lika mycket”.

 

VAD ÄR DET BÄSTA MED DET?

Det faktum att vi har kunnat utveckla ett samarbete och en förståelse för varandras individuella egenskaper i just vårt sammanhang och vår gruppkonstellation.

För egen del har det varit oerhört lärorikt att starta en grupp från noll och göra allt själv. Har både lärt mig mer om mig själv och kunnat ta vara på min kreativitet, kvaliteter, kunskaper och samtidigt tvingats lära mig saker som jag inte kunnat tidigare: spela in radio, sätta ljus, mm mm.  Har drivit flera andra teater/dans-projekt och det är alltid lärorikt och utvecklande + en enorm egoboost när folk uppskattar det “lilla jag” gör.

SÄMSTA?

Att vi inte har några pengar. Vi är fortfarande en liten “oetablerad” frigrupp om en jämför med många andra fria teatergrupper. Våran chans att få pengar till löner är nästa intill obefintlig. Det blir väldigt mycket slit och väldigt lite fritid och vi har alla varit utarbetade och sönderstressade i olika perioder. Min årliga  “hjärtklappning, magknip och näsblods-period” brukar vara ett tecken på att jag måste ta det lugnt en stund. Det där tror jag många inom kulturbranschen känner igen sig i.  Det finns alltid en stress att samla ihop pengar för en vet inte hur länge en måste klara sig på de pengarna. Så i perioder är en sönderstressad för att en inte har jobb och i nästa period jobbar en utan paus och bara går mellan jobb, morgonjobbet, eftermiddagsjobbet till helggjobbet till nästa grej i den staden och så bara puhhh

KAISERIN GÖR JULSHOWER FOTO: TEATER KAISERIN

VAD ÄR DET SOM FÅR DIG ATT FORTSÄTTA ARBETA?

1. jag tycker jag är kul och hittar på bra saker

2. jag har vettiga åsikter som jag gärna tvingar på andra

3. jag tycker att det är kul

4. andra har oxå vettiga åsikter, kunskaper och ideer och ibland vill de ha med mig i deras grejer och då blir jag glad o bekräftad.

 

VAD ÄR NÄSTA PROJEKT DU KOMMER JOBBA MED?

Jag håller på att utveckla att projekt där jag vill sammanföra olika slags

konstnärer för att jobba tillsammans utan hierarkier, där inblandade ska

kunna få utlopp för sin fulla potential inom sitt område tillsammans med

andra kreativa människor.  Jag tror det kan bli en härligt bubblande

kreativ verkstad där vi kan öppna nya sätt att tänka för varandra och även

kunna utnyttja varandras kontaktnät, erfarenheter mm. ( Vill du vara med? )

 

Som pilotprojekt inför detta så jag ska filma en dokumentär tillsammans med

Anders Jacobsen som har har “lagombra” och radikal slöjd i härjedalen.

Fluxshop trycker upp blanketter där en ska kunna beställa sin egen föreställning. Då är det alltså jag som ska skriva och framföra den föreställningen.För mig blir det också som en pilotdel som jag hoppas kunna utveckla i det stora projektet senare.

Fortsätter även med Teater Kaiserin och humorhimlen lab så får vi se när gruppen sätter upp nästa scenshow.

 

FLUXUS DOLLAR (KÄLLA: FLUXSHOP.SE)

HUR TYCKER DU ATT MAN SKULLE KUNNA FÖRBÄTTRA SITUATIONEN FÖR KULTUREN I SVERIGE?

Svårt svårt. Jag har själv lite svårt för det faktum att institutionsteatrar sitter säkert, trist att säkra kort som en strindbergpjäs och ett känt skådisnamn alltid lockar folk. Men är det det allmänheten vill ha?

Kulturen i allmänhet är ju på väg att förändras i och med sociala medier och enkel användning av teknik, detta gör  ju att det blir billigare för yrkesutövare att producera och nå ut utan på eget bevåg. Men frågan är vart pengarna ska komma i från?

De flesta teatrar lever ju på stipendier och bidrag och det är grymt bra att det finns sånt, men en kan ju ifrågasätta hur det kommer sig. Jag vill gärna spåna vidare på denna fråga för det är så viktigt.

champagne
  1. Jeanette Gustafsson writes

    Hej, tack Const för en mycket intressant och bra artikel om hur det är att vara en kulturarbetare i Sverige i dag.

    Vi är många med olika ämnen – mitt ämne är Konst – fotografi, måleri, skulptur, rörlig bild, konsthantverk. Jag är konstkommunikatör och har haft olika uppdrag inom konstvärlden sedan 1998, så jag visst har det varit bra. Men den ständiga frågan om pengar, som om det är något nytt varje gång, får mig att tänka nytt.

    Lycka till MARIA GRUDEMO EL HAYEK med allt du tar dig för!

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
CONST
Ida Therén är 29 år, bor för tillfället i Brooklyn och jobbar som frilansskribent för olika tidningar. För Rodeo.net skriver hon sedan januari 2011 bloggen CONST, om kultur och vad den ska vara bra för. Hon driver litteraturtidskriften CONST Literary (P)review. Hon gillar att läsa böcker och att kolla på konst.
Kontakt
Kärlek, tips eller frågor? Maila const@rodeo.net