COOLA: PATRICK CROTTY OM SERIEMÄSSAN

Förra året skrev jag om A Comic Monthly, en gratis-serietidning som görs av tre grymma Stockholmare. Nu är en av dem, Patrick Crotty, aktuell med en fantastisk kulturgärning. Han har nämligen tagit in en av USA’s bästa serieförläggare, Anne Koyama, till seriemässan Stockholms Internationella Seriefestival som hålls på Kulturhuset i Stockholm i helgen (28-29 april). Han har också tagit in det bästa från engelska Nobrow Press. Ingen av dem har varit i Sverige tidigare.

Jag passade på att ställa några frågor till Patrick för att fatta vad det hela handlar om!

VEM ÄR DU?

Jag heter Patrick Crotty. Jobbar på en illustrationsbyrå som heter PEOW! Studio, men jag tecknar serier som hobby och vill göra de bästa science-fantasy serierna eller kärlekshistoria-serier. Men sen är jag också en stor serie-enthusiast och har tagit in några av indiescenens mest spännande böcker till seriemässan nu på helgen.

Ken Orvidas : Nobrow 4

 

VAD ÄR SERIEMÄSSAN?

Seriemässan är Sveriges enda stora seriefestival. Tidigare har den hetat SPX, alltså small press expo, men i år bytte den namn till Stockholms Internationella Seriefestival för att det låter bättre. Men den äger rum nu i helgen, den 28e och 29e i Kulturhuset. Det är ett liten serie-konvent och ingen klär ut sig till superhjältar, men det är bra och viktigt ändå!

 

BORD PÅ SERIMÄSSAN

VEM ÄR ANNE KOYAMA?

Anne Koyama är en irl superhjälte som har ett förlag. Hon hittar duktiga serietecknare som behöver en liten knuff i rätt riktning och hjälper dem trycka upp och distribuera böcker och motiverar folk att fortsätta göra serier.

Tydligen så jobbade hon inom filmproduktion eller något liknande tidigare, men blev sjukskriven under en längre period. Under den tiden gjorde hon ett antal aktieklipp, lyckades få ihop en bra mängd pengar och bestämde sig för att göra något bra med allt. Så nu trycker hon serier, och skaparna får alla intäkter.

Hon är en kultur-hjälte som ser till att bra saker kommer i tryck och hon är helt fantastiskt på twitter och skriver “hej! såg du mailet som jag skickade till dig!” när man inte svarar på mail tillräckligt snabbt!

Hennes förlag släpper underbart skrivna indieserier som kan handla om allt från folk som bor på fängelseöar till sexserier och saker med monster. Good stuff!

Luke Pearson: Everything We Miss


VAD ÄR NOBROW PRESS?

Nobrow press gör sjukt fina böcker som luktar otroligt gott. Men utöver serier gör de en hel del art-comics eller stum-serier, utan text, med bara bilder.  De gör böcker för vuxna men också till barn.

VARFÖR GILLAR DU DEM?

För att allt är snyggt, men också att allt känns positivt. Man kan bli pumped up och igång av att läsa bra serier eller se bra bilder, och allt de släpper får mig att känna så. Det är serier som man läser och själv blir inspirerad att göra eget! Allt är så färgglatt och upplyftande!

De trycker sina böcker med en speciell teknik, så allt har en lustig typ retro känsla fast det är nytt. Det är alltid snyggt och genomarbetat från omslag till baksidan. Nuförtiden verkar allt vara antingen hemtryckt budget eller massproducerat och själlöst, så att se böcker som är så kärleksfullt gjorda är underbart. Allt är helt perfekt, tror inte det går att hitta bättre art-books.

 

Luke Pearson: Hilda & The Midnight Giant

HUR SKILJER SIG DERAS SERIER FRÅN TYPISKA SVENSKA SERIER?

Största skillnaden är att dessa serier är mer feelgood. Jag tycker svenska serier saknar det.

Jag antar att massa folk kommer bli sura på mig och säga “Nej det är inte alls så”, men jag tycker att en stor del av svenska serier är svartvita med deppiga teman och långsamma och egoistiska. Jag blir inte glad av att läsa dem, och man blir ledsen när man känner igen sig i dessa grejer. “Misery loves company” är ett gammalt ordspråk från USA på 1800 talet. Det handlar om att deprimerade personer gillar att umgås med andra deppiga eller nått. Jag vet inte, men hur som helst. Det är bra ibland, men det är inte alltid bra att läsa samma typ av sak, och i Sverige är det som dyker upp oftast dessa serier, eller manga. Önskar att det fanns mer variation.

 

Sarah Young : Nobrow 5

VARFÖR GILLAR DU SERIER SÅ MYCKET?

För att jag blir imponerad så himla lätt. Det är jättekul att bara se saker som jag tycker om. Serier är kanske enda konstformen som har gett mig ont i magen av ren “snygghet” och en känsla av “hur kan de göra så fint”, och den kulturen kring det. Och att det är en otacksamt jobb som genererar nästan inga pengar alls men som är uppbyggt på så himla mycket kärlek och arbetstid och passion. Just go for it och never stop being cool.

 

Rob Hunter : Nobrow 5

TYCKER DU SERIER ÄR EN UNDERSKATTAD KONSTFORM? VARFÖR?

Nej! Jag tycker inte att serier är en underskattad konstform, men det beror faktiskt på vilket land man bor i. Jag tycker att inte att Sverige är så bra med serier. Eller, seriekulturen är inte så stark och i och med detta blir serier mindre uppskattad som konst. De serier som många växer upp med här i Sverige är typ Kalle Anka, och den är så dålig så att de är tvungna att ha med en leksak för att barn ens ska vilja ha den. Jag är avis på de länder med stark seriekultur, som USA, Japan, Frankrike, Belgien mm, där det finns skitmycket roligt för barn att välja att läsa, och även för vuxna. För att folk borde förstå att serier är för alla och inte bara kids och dorks. Det finns sjukt mycket som jag tror att folk som inte har koll på serier verkligen skulle älska om de bara exponerades till rätt sak. Men man måste anstränga sig och ta sig ut ibland. Man vet inte, men ibland hittar man magi när man tittar på nya saker.

Så jag tror inte riktigt att serier är underskattade i Sverige, men mer att personer knappt tänker på serier överhuvudtaget, kanske väljer andra saker, som coola kläder eller filmer.

Pietari Posti : Nobrow 4

 

Chris Elipoulos :  Monster Party & Michael Deforge : Lose #3

 

MISSA INTE SERIEMÄSSAN I HELGEN!

Och här kan du följa Patrick på tumblr

champagne

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
CONST
Ida Therén är 29 år, bor för tillfället i Brooklyn och jobbar som frilansskribent för olika tidningar. För Rodeo.net skriver hon sedan januari 2011 bloggen CONST, om kultur och vad den ska vara bra för. Hon driver litteraturtidskriften CONST Literary (P)review. Hon gillar att läsa böcker och att kolla på konst.
Kontakt
Kärlek, tips eller frågor? Maila const@rodeo.net