CONST MÖTER: ELIN CULLHED OM “VÅR + PROVOKATION”

fredag 19-02 kör tidskriften 10-tal en grej igen. De kallar det “Vår + provokation”. Man kan bland annat höra skribenten Birgitta Holm prata om fantastiska författaren Rut Hillarp (jag har läst hennes biografi om Hillarp och den är grym, så missa inte!). Jag ställde några frågor till arrangören Elin Cullhed, som  är redaktör på 10-tal.


1: Dan Jönsson (foto Johan Karlström Andebratt)

2: Intermorior av Simon Mullan

3: Joanna Rytel, The Seal

VAD ÄR “VÅR + PROVOKATION”?

En fet konstkväll och releasefest för boken Estetisk rensning – bildstrider i 2000-talets Sverige, skriven av konstkritikern Dan Jönsson. Boken handlar om konst som provocerat i samhället, och om varför folk blir så provocerade av konst. Om vid vilken punkt bilder blir farliga, och varför.

VAD ÄR IDÉN BAKOM KVÄLLEN?
Som alltid med 10TAL: väcka debatt, tankar, skapa möten och formulera kulturkritik. Vi vill visa provocerande konst och diskutera provokationen som samhällsfenomen och konstnärlig metod. Syftet är också att prata om konstdebatterna boken tar upp: de kring t. ex Pål Hollenders “Buy Bye Beauty”, Dror Feiler och Gunilla Sköld Feilers “Snövit och sanningens vansinne”, Lars Vilks Muhammedhund, Anna Odells iscensättning på Liljeholmsbron; NUG:s graffiti som fick kulturministern att spy… Idén är att knyta ihop dessa strider med Sveriges senaste konstskandal, tårtan på Moderna. För hur kunde det vara helt okej för samma kulturminister att skära en bit ur Lindes tårta, och försvara det med att konsten måste få provocera? Vissa provokationer är tydligen rumsrena, det intressanta är när konsten bryter sig in i dessa samhällsparadoxer och visar på samhällets strukturella vansinne.

VAD SER DU SJÄLV MEST FRAM EMOT?
Att träffa Dan Jönsson som jag samarbetat så bra med om hans text, höra samtalet mellan honom, Magnus Bärtås, Gunilla Sköld Feiler och Pål Hollender, se Birgitta Holm om Rut Hillarp, plus performancen av kollektivet TIR.

 

VARFÖR TYCKER DU ATT FOLK BORDE KOMMA?
För att vi som inte är kulturministrar eller KRO:are måste ses och prata om konst och uppleva den, känna den inifrån, inte bara bakom våra skärmar.

Fredag 19-02, i Marabouparken.

LÄS MER OM KVÄLLEN PÅ FB

champagne

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
CONST
Ida Therén är 29 år, bor för tillfället i Brooklyn och jobbar som frilansskribent för olika tidningar. För Rodeo.net skriver hon sedan januari 2011 bloggen CONST, om kultur och vad den ska vara bra för. Hon driver litteraturtidskriften CONST Literary (P)review. Hon gillar att läsa böcker och att kolla på konst.
Kontakt
Kärlek, tips eller frågor? Maila const@rodeo.net