Kultur, Politik/samhälle

FREE PUSSY RIOT – DEL 2

I våras skrev jag om ryska feminist-punk-gruppen PUSSY RIOT som blivit fängslade efter framträdanden som varit kritiska mot ortodoxa kyrkan och dess tajta relation med Putin. Putin, som inte precis älskar yttrandefrihet har alltså satt dem i fängelse….

Nu verkar det som att tjejerna måste sitta häktade ända till nästa år - eller längre – efter sina (fredliga) protester. Vad har de gjort som är så farligt? Mycket oklart, men något verkar luta åt “stört allmänna ordningen”, alla förtryckarregimers favorit-slasktratt för att sätta dit folk de tycker är jobbiga och ifrågasätter makten. Hälften av alla Moskvabor uppges vara emot fängslandet (och bara ca 30% för), enligt Guardian.

Enligt SR:

Sedan de tre unga punktjejerna greps i mars har de tidvis hungerstrejkat i protest mot hur de behandlas. Amnesty har adopterat dem som samvetsfångar och för många här i Ryssland är fallet politiskt. Men ryskortodoxa kyrkans inställning har varit hårdnackad, de har vanhelgat och skändat den religiösa tron. Utanför domstolen fanns dock också några som tillhör ryskortodoxa kyrkan, men tycker att punkgruppen bör benådas.


PUSSY RIOTS PROTEST MOT PUTIN 21 FEBRUARI – I EN ORTODOX KYRKA I MOSKVA – DÄR DE GÖR EN BÖN TILL “HOLY MOTHER, BLESSED VIRGIN” FÖR ATT “JAGA UT PUTIN”. 3 MARS ARRESTERADES NÅGRA AV MEDLEMMARNA OCH ANKLAGADES FÖR “HULIGANISM”. OM JAG FATTAT DET RÄTT: ENLIGT RYSK LAG ÄR ARRESTERINGEN AV MINST EN AV MEDLEMMARNA OLAGLIG.

En liten tanke: när jag var i Aten för någon vecka sedan (skrev ett reportage som ska komma i en tidning nära dig denna vecka, säger till när den är uppe!) var just Ortodoxa kyrkan något som kom upp gång på gång bland de som beklagade sig över den spirande fascismen. Flera av dem jag pratade med sa att prästerna var nära kopplade med konservativa och näst intill högerextrema partier. Alltså, vad är grejen med konservativa religiösa och deras hat mot kvinnor och minoriteter? Jag fattar ingenting, trodde hela Jesus-grejen handlade om kärlek, men men… Mycket man inte begriper här i världen. Eller vad säger ni?

Hur som helst: FREE PUSSY RIOT!

Här kan man skriva på Amnesty Internationals kampanj. Och om ni inte redan är det säger jag bara: gå med i Amnesty! Jag har varit med i 10 år nu, är stolt över det varje dag. Om det är en sån grej du tänkt ta tag i men som inte blivit av: bara gör det, nu!

FIGHT THE POWER!!!

Från april: Nadezhda Tolokonnikova, en av medlemmarna i Pussy Riot, berätta om villkoren för hennes häktning

Text till låten som fick droppen att rinna över för Putin:

(Chorus)

St. Maria, Virgin, Drive away Putin
Drive away! Drive away Putin!
(end chorus)

Black robe, golden epaulettes
All parishioners are crawling and bowing
The ghost of freedom is in heaven
Gay pride sent to Siberia in chains

The head of the KGB is their chief saint
Leads protesters to prison under escort
In order not to offend the Holy
Women have to give birth and to love

Holy shit, shit, Lord’s shit!
Holy shit, shit, Lord’s shit!

(Chorus)
St. Maria, Virgin, become a feminist
Become a feminist, Become a feminist
(end chorus)

Church praises the rotten dictators
The cross-bearer procession of black limousines
In school you are going to meet with a teacher-preacher
Go to class – bring him money!

Patriarch Gundyaev believes in Putin
Bitch, you better believed in God
Belt of the Virgin is no substitute for mass-meetings
In protest of our Ever-Virgin Mary!

(Chorus)
St. Maria, Virgin, Drive away Putin
Drive away! Drive away Putin!
(end chorus)

champagne

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
CONST
Ida Therén är 29 år, bor för tillfället i Brooklyn och jobbar som frilansskribent för olika tidningar. För Rodeo.net skriver hon sedan januari 2011 bloggen CONST, om kultur och vad den ska vara bra för. Hon driver litteraturtidskriften CONST Literary (P)review. Hon gillar att läsa böcker och att kolla på konst.
Kontakt
Kärlek, tips eller frågor? Maila const@rodeo.net