Kultur

CONST TIPSAR: CHESS PÅ GÖTEBORGSOPERAN

Nu sätter snart Göteborgsoperans uppsättning av CHESS på svenska igång! Den visas till mars 2013.

Ett av mina första musikminnen är just Chess – fast på engelska. Jag (läs: pappa, som jag snodde) hade musikalen på ett kassettband som jag brukade lyssna på. Minns att jag lärde mig texterna fast jag inte kunde engelska, blir rätt kul när jag hör dem idag… Kortfattat handlar Chess om en schackturnering, men såklart mycket mer än så. Det slår mig nu att jag faktiskt aldrig sett musikalen, trots att jag kan nästan alla låtar utantill…

ORIGINALINSPELNINGEN FRÅN 1988, SÅ OTROLIGT BRA

EN AV ORIGINALVERSIONERNA AV CHESS-LÅTEN “ANTHEM”  MED DAVID CARROLL PÅ BROADWAY

Okej, lyssnade nu på låten ovan som jag inte hört på hundra år. Fick tårar i ögonen… bara så otroligt vackert, HANS RÖST!!!!!

Är nyfiken/har högt ställda förväntningar på hur den här föreställningen med Björn&Benny-musikalsuccén på svenska kommer se ut. Nu är den uppdaterad och satt in i ett sammanhang med internets inflytande. Funderar på att köpa en biljett till pappa i födelsedagspresent…

Visst, man kan tycka att det här är populistiskt, allting Björn och Benny drar ju mer folk än typ nån obskyr opera. Är det bra eller dåligt? You tell me… Vet bara att Mira Bartov är duktig regissör och tidigare gjort väldigt spännande uppsättningar på Folkoperan i Stockholm. Nu gör hon  debut på Göteborgsoperan, ska bli spännande att se vad hon hittar på!

MIRA BARTOV

Så här skriver operan själva:

GöteborgsOperans uppsättning av Chess på svenska är en storslagen samhällssatir över dagens medieövervakade samhälle, med handlingen förlagd kring en påkostad tv-show.

Musikalen Chess av Benny Andersson, Tim Rice och Björn Ulvaeus gjorde succé vid urpremiären i London. År 2002 kom Chess på svenska i bearbetning av Lars Rudolfsson och nu får vi äntligen se den på GöteborgsOperan.

Regissör Mira Bartov gör en uppsättning fylld av starka karaktärer och koreografi. Serietidningsvärldens grafiska stil och bisarra figurer genomsyrar scenografi och kostym och originalets kalla kriget är utbytt mot dagens medieövervakade samhälle. “

Det blir alltså övervakning, internet, media och TV – låter lite som Hunger Games?. Låt oss bara hoppa att moderniseringen blev bättre än alla krystade Romeo och Julia-versioner jag sett i mina dar..

Förresten, hörde en cool grej på min favvokanal P2 häromdagen! Björn (eller var det Benny..åh nej nu glömmer jag) kan inte skriva noter, och förlitar sig på andra. Så när tex musikalen Kristina från Duvemåla sattes upp sprang han runt och sa åt musikerna “så ska det inte låta, utan såhär”, och de fick ändra i noterna. Det var bara att lyssna på chefen. Sen blev det ju fett bra också..

Får helt enkelt försöka se det här, och återkomma!

champagne

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
CONST
Ida Therén är 29 år, bor för tillfället i Brooklyn och jobbar som frilansskribent för olika tidningar. För Rodeo.net skriver hon sedan januari 2011 bloggen CONST, om kultur och vad den ska vara bra för. Hon driver litteraturtidskriften CONST Literary (P)review. Hon gillar att läsa böcker och att kolla på konst.
Kontakt
Kärlek, tips eller frågor? Maila const@rodeo.net