Kultur

CONST TIPSAR: CONST PÅ WAY OUT WEST 2012!

Nu drar jag till Way Out West! Är extremt peppad, hade superkul förra året (trots att jag egentligen var ganska motvilligt inställd blev jag mycket positivt överraskad. Här kan man läsa mer om varför jag är lite skeptisk till stadsfestivaler). Inte bara kommer festivalen bara servera vegetarisk mat (!!!) utan de har också en hel del kul experimentella grejer som jag tycker verkar fett coola. Här kommer några favoriter:

1. PHIL COLLINS PÅ RÖDA STEN

PHIL COLLINS – “

Street Level #2 – Phil Collins, We Can’t Hear You When You Talk at the Same Time”

Det här är en ljudinstallation av konstnären Phil Collins (inte musikern alltså), och han brukar göra coola grejer. Installationen visas under hans första soloutställning i Gbg som snart är slut – jag ska försöka hinna mellan alla band. Utställningen heterDen mest sällskapliga ensamvarg jag någonsin mött” och visas på Röda Sten konsthall 16 juni-19 augusti.

Men man måste inte lämna festivalområdet för att få lite CONST:

En ny ljudinstallation visas i samband med festivalen, på  festivalområdet om jag fattat det rätt.

Såhär låter beskrivningen:

“Till det nyproducerade verket We Can’t Hear You When You Talk at the Same Time har Phil Collins bjudit in såväl gamla vänner som allmänheten i Göteborg för att dela med sig av sina privata konversationer via en gratis telefonlinje. Alla samtal har spelats in för att utgöra grunden för ett växande musikalbum av svenska och internationella musiker.”

“Verket innehåller musik av det brittiska konstrockbandet OSKAR och visas som en ljudinstallation på Way Out West under 9-11 augusti. Musiken For Evelina är specialskriven av artisten Sibille Attar, som också gästar festivalen. Ytterligare ny musik av den walesiska singer-songwritern Cate Le Bon ingår också i denna tillfälliga ljudinstallation inne på festivalområdet.”

Musiken presenteras tillsammans med en 35 mm filmprojektion “som undersöker vår komplexa kärleksrelation till telefonen”.

Utställningen har finissage under Stay Out West, alltså utom-festivalområdet-grejerna på WOW.

Ordnat av Mobile Art Production, läs mer om utställningen hos dem

Röda Stens hemsida

PHIL COLLINS <3 TELEFONEN

2. GATUKONST, “Art of the Streets”

Jag copy pastar från pressutskicket så får ni all info:

“Den 9-11 augusti kommer Riksteaterns omtalade gatukonstkonvent Art of the Streets till Göteborg och Way Out West. I samarbete med Luger erbjuder Art of the Streets en 2 x 10 m lång uppvisningsvägg där internationella och lokala konstnärer kommer att måla livegraffiti under festivalens tre dagar. Från utlandet gästar konstnärerna Bates (Köpenhamn), Pose (Chicago) och Ashes57 (London)”

Äntligen lite utrymme för streetart efter tvångströja-nolltoleransen i Stockholm!!! YES!

KONST AV BATES

3. LITTERATUR: “MOTSKRIFTER”

Kortfattat är det alltså ett gäng författare som ska hitta en “kollektiv röst”. Typ. Medverkar i projektet gör många bra svenska författare, tex: Meira Ahmemulic, Ida Börjel, Johan Jönson, Aleksander Motturi, Mara Lee, Pär Thörn, Andrzej Tichý och Jenny Tunedal. Spännande att se vad det ska bli av detta!

Det här är så krångligt att återberätta (som det alltid verkar va när det ska vara “djup” litteratur? Är jag puckad som tror att man kan använda enkla ord för att förklara komplicerade saker? Aja..) så jag stjäl också här från pressutskicket.

“Instruktion till litterär flash mob. Ladda ner Motskrifter – Variation Perec. När du hör någon börja läsa texten Jag minns, så ställer du dig på ca 2-5 meters avstånd från den personen och från andra som börjat läsa. Läs högt och tydligt rad 1-30 (kl 17 på torsdag 9 augusti), rad 31-60 (kl 17 på fredag 10 augusti) och rad 61-90 (kl 17 på lördag 11 augusti).

In å osa på Facebookeventet

Tordag 9 aug – kl 16-18 – Way Out Art
Motskrifter med bland andra Johan Jönson, Pär Thörn, Meira Ahmemulic, Aleksander Motturi, flash mob & drönaren

Fredag 10 aug – kl 16-18 – Way Out Art
Motskrifter med Pär Thörn, Meira Ahmemulic, Mara Lee, Aleksander Motturi , flash mob & drönaren

Lördag 11 aug – kl 16-18 – Way Out Art
Traditionella läsningar Andrzej Tichý, Pär Thörn, Meira Ahmemulic, Mara Lee, Aleksander Motturi, flash mob & drönaren

Detta litterära experimentet får sitt uruppförande på årets Way Out West

Kan ett kollektiv göra sin röst hörd? En unik litterär flash mob bestående av åtta svenska författare sluter sig samman framför ett ordbehan­dlingsprogram. Detta verktyg möjliggör ett gemensamt skrivande i ett och samma dokument. Syftet är att frammana en platsspecifik textmassa där frågan om motskriftens möjlighet i samtida litteratur ställs.”

PS. I samband med WOW arrangerar jag och Damon en fet fest på lördag natt. Mer info om den finns här, maila mig så kan jag försöka fixa lista!


champagne

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
CONST
Ida Therén är 29 år, bor för tillfället i Brooklyn och jobbar som frilansskribent för olika tidningar. För Rodeo.net skriver hon sedan januari 2011 bloggen CONST, om kultur och vad den ska vara bra för. Hon driver litteraturtidskriften CONST Literary (P)review. Hon gillar att läsa böcker och att kolla på konst.
Kontakt
Kärlek, tips eller frågor? Maila const@rodeo.net