Kultur

JUST NU PÅ TANKEVERKET / SÖDRA TEATERN

image

Går det att ha mänskliga relationer i ett samhälle där vi förväntas vara “on call ” för arbete under dygnets alla timmar? Italienska filosofen Franco “Bifo” Berardi pratar under samtalsserien Tankeverket i samband med släppet av hans nya bok på Tankekraft förlag.

Här kommer några av mina lösa anteckningar från samtalet:

“EU är ett försök att gå bortom krig och nationer, så det var viktigt. Men de dåliga nyheterna är att EU är dött, tack vare finans(världens) agressivitet.” “Fienden är inte längre bourgeouisin och territoriell kapitalism. Man kan bränna någons hus eller slott, men att bränna banker ger ingen nytta. Det är därför (occupy)-rörelserna inte fått vad de vill ha.” “Vi ser en slags balkanisering, mot inbördeskrig på kontinenten. Europas framtid är mörk, full av fascism och rasism”.

“Vi har levt genom slutet av en värld de senaste 30 åren, då den gamla produktionen har ersatts av en ny, men också där vi har gått genom en föröndrad syn på oss själva. Vi har ändrat till en ny närvaro. Personen existerar inte längre, bara en oändlig mängd tid, fraktaler där alla kan pusslas ihop. Vi är som celler som kan samlas och kombineras, i dagens produktionsmodell. Vi träffar aldrig samma människor och kan inte organisera oss”.

“Vi måste ta oss ur det finansiella strypgreppet. Det enda sättet är solidaritet, det vi saknar mest idag. Vi har förlorat det på grund av prekariteten, som innebär att alla är fiender, alla kan stjäla ens jobb imorgon. Socialt liv förvandlas till ett fängelse av alienation och aggressition. Vi måste rekonstruera solidariteten, det är det viktigaste idag”.

Bifo tillade också att “Självmord har ökat med 60%, främst i den yngre generationen”.

Köp hans nya bok på fantastiska Tankekraft förlag (jag har själv en rejäl samling av böckerna de ger ut hemma, de är alla riktigt bra, rekommenderas varmt!)

Nu har gänget bakom Tankekraft/Tankeverket även öppnat bokaffär i Aspudden (premiär 1 dec!) – missa inte! De har sitt första besök/samtal ikväll.

Hägerstensvägen 130, mer info på www.aspuddensbokhandel.se 

För närförorten – i tiden!

champagne

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
CONST
Ida Therén är 29 år, bor för tillfället i Brooklyn och jobbar som frilansskribent för olika tidningar. För Rodeo.net skriver hon sedan januari 2011 bloggen CONST, om kultur och vad den ska vara bra för. Hon driver litteraturtidskriften CONST Literary (P)review. Hon gillar att läsa böcker och att kolla på konst.
Kontakt
Kärlek, tips eller frågor? Maila const@rodeo.net