Gravid

Akupunktur mot graviditetsillamående

Akupunktur mot illamående

Många kvinnor upplever illamående under graviditeten och allt fler använder alternativ behandling som akupunktur och homeopati för att minska illamåendet. Här berättar homeopaten och akupunktören Kathrine om alternativa behandlingsmetoder, och ger praktiska råd till gravida som dras med det.

Vad är egentligen graviditetsillamående?

Runt 80 procent av alla gravida upplever förbigående och relativt mild illamående (Emesis gravidarum) och vissa har allvarligare och långvarigare illamående. Det kallas extrem graviditetsillamående (Hypermesis gravidarum) Läs mer om graviditetsillamående här

Upprorisk energi

Undersökning (Smith et al 2002 från Australia) med 593 kvinnor som var mindre än 14 veckor gravida visar att akupunktur är verksamt vid graviditetsillamående.

Illamående är i kinesisk akupunktur definierat som ”upprorisk Qi”. QI är ett begrepp vi ofta översätter med energi. Att energin är upprorisk är lätt att förstå. Energi/känningar i mage och tarmkanalen går genom munnen, ner genom matsäcken och tarmarna till ändtarmen. När Qi-energin tar fel väg kallar vi den upprorisk. Det resulterar i illamående, sura uppstötningar och kräkningar.

Vilken typ av illamående??

Akupunktören sätter alltid akupunkturen på punkter som kan leda eller styra energin nedåt. Så förstår vi även vilken typ av illamående du har. Detta är viktigt i både akupunktur och homeopati. Var sitter illamåendet? Helt nere i magen eller uppe i halsen? Är du stressad, sliten..? På en skala från 0-10, hur illamående är du? När under dygnet är det som värst? Dessa frågor är viktiga att ställa för att hitta de rätta punkterna, punktkombinationerna och homeopatiska medel.

När man ger homeopati är dina individuella symptom väldigt viktiga. Vad får dig att må bättre? Vad förvärrar symptomen? Hjälper det att träna lite, eller är det enda som hjälper att lika raklång? Homeopati är skonsamt och ofarligt att ta under graviditeten.

Värmebehandling?

Några nålar sätts för dina specifika symptom. Om du känner dig spänd kan det vara bra att få moxa-behandling. Då tänder vi en cigarrliknande ”pinne” som vi använder för att värma upp en eller flera punkter. Detta känns behagligt. När nålarna är satta får du ligga och slappna av i ca 20 minuter. Under tiden känner du vanligtvis inte av nålarna.

Efter första behandlingen är det vanligt att känna sig lite seg och väldigt avslappnad. Bättring borde komma ganska snabbt. Några blir bättre efter en behandling medan andra måste gå på två eller tre behandlingar innan det börjar verka. Behandlingen fungerar inte på alla och i sådant fall brukar klienterna sluta efter ca 3-4 behandlingar.

Goda råd från Kathrine?

Graviditetsillamående gör att de flesta känner sig slitna och trötta och det är därför viktigt att vila så mycket det går. Om du anstränger dig märker du kanske att det blir värre. Du får helt enkelt slappna av – med gott samvete! Kanske behöver du en sjukskrivning under en kortare period tills det har blivit bättre?

Är du så dålig at du inte får i dig någon mat utan att det kommer upp igen kan potatissoppa med broccoli rekommenderas. Koka upp några potatisar, med lite broccoli eller blomkål om du tycker om det, och mosa allting tillsammans. Blanda i lite vatten och värm upp. Härlig soppa som ”sitter bra” i magen!

Det är viktigt att dricka tillräckligt.

Om du blir uttorkad blir illamåendet värre. Är det jobbigt att dricka mycket på en gång kan du dricka lite i taget men ofta. Pröva gärna att variera vatten med saft, ingefärste, pepparmyntste, eller kamomillte. Dricker du för lite vätska och märker att du har väldigt mörk urin och/eller urinerar sällan och samtidigt går ner i vikt tala då om det för din läkare eller barnmorska.

Två bra punkter du kan massera

?Detta kan hjälpa mot illamående. Massera försiktigt en tumfingerbredd rätt under den mediala malleolen på insidan av foten:

Massera också ca 2 fingerbredder från mittpunkten på bröstbenet, rätt under nyckelbenet:

Illustrationerna har tagits med tillåtelse från Debra Bett`s hemsida