Skönhet

Registrerad!

wikihainer
Året börjar kul. Jag är numera en Wiki-sida. Självklart nämns Fifty Scents också! Skål på er.

Caroline Hainer
Promotion

Skönhet

Doften av vacker förort

highvalley
Jag fick en bra present från ett par insiktsfulla och kreativa vänner: ett parfymbesök hos Collect & Bottle, en parfymstudio där man kan göra egen doft. Nu gör de dofter åt andra också och egna men som en bra tjänst kan man boka in en egen session där man noggrant går igenom olika noter (först topp, sedan hjärta och bas), komponerar ett doftackord och till slut en hel parfym under mjuk guidning av master perfumer.

Min doft, döpt efter en förort som ligger nära hjärtat, har lite grönt i sig men inte för mycket. Jag gillar i regel grönt men vet också att jag älskar det mer som doft än parfym att bära på huden. Den är kryddig – både kardemumma och nejlika. Det finns viol, bergamott och citron i den. Och sedan – stora överraskningen – päron.

Kan inte komma med något slags uttalande ännu dock, den blandades igår så den får stå till sig ett tag. Sedan blir det rapport.

Caroline Hainer

Skönhet

Amerikanska gamla godingar och brittiska kungligheter

essie

Jag går inte på konsert särskilt ofta, de senaste jag var på var nog Bryan Ferry och innan dess Pet Shop Boys. Gemensamt för båda är att de har en massa år och hits på nacken och de inser att deras publik kommer från så vitt skilda generationer att det är bara att ösa på med hitsen, det är ändå de folk helst vill höra.

En slags nagellackens motsvarighet är kanske Essie. Också gammal i gamet (lanserade första lilla kollektionen i Las Vegas 1981) och med en himla massa hits i portfolion.
Och precis som en stjärna av sådan magnitud så bjuder man på lite gamla godingar. En svinbra idé. Kollektionen Retro Revival 2.0 finns i butik nu, lacken kostar som vanligt runt 129 kr styck. Men vad som är unikt och roligt med just denna kollektion är att den består av gamla nyanser från förr. Ja, till och med från premiärkollektionen som presenterades i Vegas.
Det är rolig kuriosa men faktum är att det är ett genidrag att släppa “nya” nudes och diskreta färger så här. Gillar särskilt Pure Chiffon som är lite lagom skimrande. Sweet Tart likaså. De hamnar i min lista av “NailpolishNoNailpolish“.

Och sedan ännu lite mer kuriosa: Essie verkar vara en engelsk kungafavorit. Engelska drottningen gick tydligen on record 1989 med att hon bara använder Essies Ballet Slippers. Och Kate Middleton hade Allure på naglarna när hon gifte sig med prins William 2011. Vad mer behöver man veta?

Caroline Hainer

Skönhet

Oh Madonna

01_mdna

Hur är Madonnas hudvårdsserie egentligen? Inte många på denna sida jordklotet vet. Produkterna i serien MDNA finns fortfarande bara tillgängliga i Japan och Kina. De  lanserades i Hong Kong under radarn 2014 utan större lanseringskampanj. Japan fick tillgång tidigare i år.

Men kollektionen verkar hyfsat stor ändå med allt från lermasker till serum, även om det är märkligt att den engelska versionen av hemsidan fortfarande är “under construction”. Är det så likt Madonna verkligen? Å andra sidan känns det helgjutet “lost in translation”-aktigt med sloganen “Beauty, a connection to the soul”. Vad betyder det ens? Ingen aning.

Produkterna är vansinnigt fula. Också märkligt. Men å andra sidan inte superlångt ifrån Armanis dyra Nera-kräm för fyra tusen och några procent La Prairie som också har skrattretande priser så någonstans ska väl dessa fulingar signalera lyx och dyr prislapp.

Caroline Hainer

Skönhet

Reflektioner på nyårsafton

YSL_Scandal_fall_2016_makeup_collection1

Nyårsafton ska ju vara en sån där dag då man reflekterar över tiden som gått och samtidigt listar sina bästa någonting, vad det nu kan vara.

Sånt ointresserar mig. Jag vet inte men för mig är nyårsafton bara en dag som andra dagar. Ingen riktig markör av något slag. Förutom att tanken på “nyårssmink” är rolig, ser gärna markerade ögon och röda läppar som hos YSL.

Mina tankar hamnar hos tiden, eran snarare än specifikt just året som gått. Jag tänker på vad som är riktigt, riktigt omodernt år 2017. Krokodilskinn, tänker jag först. Det här med att flå ett exotiskt djur för fåfängans skull. En handväska eller ett par skor i krokodilskinn. Det känns ju riktigt, riktigt ute.

Sedan tänker jag vidare på skönhet. Vad känns hopplöst daterat inom skönhet 2017? Ser man till olika rapporter, statistik och så vidare så minskar anti-age-krämer kraftigt. Man tänker inte längre så om ålder och rynkor. Att man lägger ofantliga summor på just en enda mirakelkräm, en som ska säga bekämpa åldern. Det är ett förlegat sätt att tänka, alla har fattat att det inte räcker med en enda kräm, en enda produkt. Speciellt inte om man inte samtidigt också inte ser över sina övriga rutiner.

Det märks också inte minst på de stora anti-age-jättarna som numera börjar tweaka till sina tidigare anti-age-produkter och kalla dem för andra grejer. Mitt irritationobjekt Créme La Mer, till exempel, börjar använda ord som “regenerating” och “repairative”. Att gå till skönhetsdisken och be om en “anti-rynkkräm” måste vara en förlegad företeelse idag.

Istället tänker man mer holistiskt. Det är inte en dyr kräm som ska fixa till rynkorna. Det är dels ett helhetstänkande där motion, hälsa, kost och livsstil ingår. Man köper istället kosttillskott, superbär och ett gymkort. Och intresserar sig för ingredienser och rutin på allvar.
Dels lägger man också mer krut (och pengar) på makeup, det vill säga produkter som rent kosmetiskt döljer och trixar med omedelbar effekt. Kanske är det selfie-kulturen som bidragit, kanske är det bara så att smink är kul.

De holistiska tänkandet är jag såklart verkligen för. Och där borde också en mer långsiktig attityd kring åldrande ingå. Anti-age är ett så hårt ord, som om det var en kraft eller en rörelse som ska stoppas. Jag är inte för åldrande, jag är emot. Jag är anti. Ungefär. Det är ju lite svårt att hävda en sådan ståndpunkt? Hur är det ens möjligt? Inte ens kniven kan ju slasha bort den faktiska åldern.

En annan sak som är på väg bort är puder. Få märken säljer rent puder numera, de heter istället “setting powder”, “compact powder foundation” eller någonting annat som tyder på att pudret har en funktion utöver att matta.
Jag är inte anti-puder, om man nu ska fortsätta med den terminologin, men i tanken om ett mer avslappnat förhållande till kroppens och hudens normala process är det nog bra att puder ses mer som funktionellt än en del av produktarsenalen som helt ska täcka och dölja.

Så när jag tänker på företeelser jag gärna lämnar i 2016, och summerar på det viset så ser jag helst att exotiska djur och en livsstil som går ut på att aggressivt stoppa åldrandet istället för att fokusera på ett bra leverne får stanna där. Gott nytt!

Caroline Hainer
Fifty Scents
Fifty Scents är tankar om doft och skönhet. Favoritparfymen varierar men bästa makeupen förblir en självsäker eyeliner. Allt däremellan undersöks med lika delar skepsis som entusiasm. Frågor och funderingar skickas gärna till caroline@rodeo.net