Mode

ASAPARIS

Även om A$AP Rocky inte är min idol rent musikaliskt klädde han sig oklanderligt under Paris modevecka, alltså kolla hur fett? Efter Dior Haute Couture! Det intressant är dock modemänniskors fascination för musiker och framförallt hiphopare. Jay Z och Kanye West går klädda i “svåra” designerplagg jämt och ständigt och för Kanye gick det så långt att han till och med startade ett märke (som dock gick i graven snabbt). Vad är det då som lockar hiphopare till modevärlden och vice versa? Motsatser dras ju till varandra? Eller?

Even though A$AP Rocky isn’t my musical idol I envy his wardrobe! Just look how awesome he looks after Dior Haute Couture!

Gustav Broström
 1. emelie writes

  Jag förstår din poäng men jag skulle nog inte påstå att hiphop och mode är varandras motsatser. Tänk bara på 80-talets rappare från Brooklyn och Bronx som beställde replikor av kläder och smycken från Gucci och LV för att de inte släpptes in i de affärerna eller rörde sig i de områdena.

  Men visst, en rappare klädd i Shaun Samson på väg från Dior Couture är ju inget man sett så mycket av genom tiderna.
  Hiphop har ju inte kopplats samman med modevärlden för att hiphopen varit för “smutsig”. De första skivbolagen som representerade rappare som Snoop dog och N.W.A sponsrades ju av drogpengar eftersom hiphopen föddes under crack cocaine-eran och det var just “knarkkungarna” som hade pengar. Och vilken modeskapare var sugen på att sammankopplas med det liksom?

  Hiphopens inträde i modevärlden kan (med hjälp av lite postkolonial teori) ses som hiphopens steg in i den vita värld som historiskt sett varit stängd för hiphopen och dess företrädare. Vad gäller modevärldens intresse för hiphopen tror jag att det ligger ett stort vinstintresse i att klä personer som Kanye, Asap och Jay-z i sina kreationer. Det öppnar ju upp för en helt ny marknad som (tradionellt sett) inte identifierat sig med couture-mode.

  Förlåt för aslång text men kände liksom att jag kunde bidra med lite kunskap :)

  Reply

 2. En till Emelie writes

  Är jag helt ute och cyklar om jag säger att det var svenska Common Affairs som designade Kanyes klädmärke? Eller? De gör ju iaf feta grejer nu.

  Reply

 3. adel writes

  Att du skriver att hiphop och mode är varandras motsats? det ligger så mycket vit ignorans i den meningen. det är i princip som att mena att svarta inte tillhör “finrummet”

  Reply

  • Gustav Broström writes to adel

   Ja, det gör jag, med ett frågetecken, det är mer en frågeställning än en faktisk slutsats. Jag lollar över att den otroligt nervösa och trendkänsliga klicken är så ängslig att dom griper efter alla strån dom kan för att få publicitet men om det tidiga 2000-talet var pop så är vårt decennium hiphop. Makes sense. “Finrummet” har ju länge varit reserverat för långbenta ryska modeller och vita män men den stenåldersbilden av modebranschen stämmer inte längre tycker jag, kolla bara på Dsquared AW 13! Virrigt resonemang men hoppas du get my point.

   X

   Reply

 4. Millie writes

  Märke som ex Givenchy har ett väldigt speciellt design och med utvald kundkrets. Hip hopare med attityd kan bära upp de kläderna och den stilen som ex Tisci inspireras av. Det finns en skillnad mellan en pop artist som Beiber och hip hopare som Kayne… Vem ger en starkare effekt med en låt oss säga Rottweiler tee?

  Reply

 5. Alek writes

  Guuuuuuuud, Du ar sa ignorant. Vad ar din poang?? Shit 2013!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion