Mode

PARIS GUIDE: VINTAGE

 

Att inte shoppa vintage/second hand i Paris är som att undvika croissants eller inte dricka vin under sin vistelse här. Omöjligt m.a.0. Utbudet är otroligt varierande och det kan vara svårt att sålla! För att ni inte ska villa bort er har jag sammanställt en lista på mina bästa ställen. Självklart finns det många fler ställen men för mig är det ett skämt att betala 1000 euro för en fake Chanel eller 150 euro för en trött, ankellång blottarrock, bara för att det står Burberry i nacken. Om man inte är mycket för (mer eller mindre) välordnade affärer är dom stora loppmarknaderna att föredra. Söndagar är bästa dagen att åka till Porte de Clignancourt eller Porte des Vanves och strosa bland uppstoppade fåglar, seriösa antikhandlare, små krumma gummor, berg av plagg för 1 euro och allt mellan himmel och jord.

Armyjacka för 5 euro

Free ‘p’ Star, 8 Rue Sainte-Croix de la Bretonnerie och 61 Rue de la Verrerie, Metro: Saint Paul/Rambuteau.

I Paris kanske mest osorterade klädaffärer går det att göra fynd om du trängs med svenskar, bittra butiksinnehavare och obscena mängder armyjackor och jeansshorts. Här köpte jag min gröna armyjacka för 5 euro och min senaste, en babyblå 60-talsjacka för samma pris! För damer finns det stora lådor där man kan göra bra fynd och jag har bl.a hittat en crémefärgad Filatröja från tidigt 90-tal och oändliga mängder falska sidenscarves från Louis Vuitton!

EPISODE, 12-16 Rue Tiquetonne, Metro: Étienne Marcel

En Beyond Retro-liknande konceptbutik som hemsöks av franska sunkhipsters och vintagefantaster. En overload av tvättad denim, converse, sidenblusar och ALLT annat du kan tänka dig. Stället är som labyrint där det känns som att man har större chans att träffa Pan än Elsa Billgren iförd puffig 50-talsklänning. Guldklimparna hänger ofta i taket och det är inte svårt att hitta märken som Chanel och Lanvin även om det kostar skjortan. Satsa på en militärparkas med färgad pälskrage istället. Rota!

Guerrisol, 19 Avenue de Clichy och 17 Boulevard Rochechouart, Metro: Place de Clichy och Barbès Rochechouart.

OK, delad uppfattning här. Denna kedja, som jag tror har välgörenhet som mål, är mycket märklig. I dom väldigt stora butikerna trängs man med uteliggare och mindre bemedlade människor såväl som hippa fransyskor som vill göra kap. Här hittar du inget Chanel eller Louis Vuitton men kanske ett par plaststövlar med taxklack eller cirka 50000 beiga trenchcoats och massa päls, priser från 1 euro till max 10. Är du en sån som vill rota, gräva och pruta har du kommit till rätt ställe. Kom bara ihåg att tvätta/descinficera/bränna dig själv och kläderna du köpt. Har dock hittat mycket fina jackor här! Värt ett besök! Om inte för kläderna så är det ett bra studiebesök för att iaktta äkta fransmän.

Chine Machine, 100 Rue Martyrs, Metro: Pigalle/Abbesses

I detta turisttäta område är priserna generellt sett ganska höga på allt från kaffe till vintage men på ChineMachine är det lätt att göra fynd och dom trevliga amerikanerna/fransmännen/svenskarna som jobbar i butiken har bra smak och tar in ett brett urval av kläder. Här köpte jag min “ACAPULCO GOLD” sweatshirt för 10 euro och mina tjejkompisar har hittat pälsjackor för 25 euro, tuffa 90-talsplatåer för 30 euro etc. Efetr ett besök här, gå till torget vid Abbesses och njut av den extremt franska atmosfären!

 

Friperie Antirouille, 2 rue Gérando, Metro: Anvers/Barbès Rochechouart. http://antirouille.tumblr.com/

I denna lilla pärla vid Place Anvers kan du hitta allt i princip. Med fokus på 50-, 60-, 70-tal men uppblandat med krispiga 20-tals blusar och rediga jackor med tusen fickor från 40-talet, regerar denna butik. Kläderna är väl utvalda och hela butiken är uppbyggd av små stilleben vilket höjer priserna, ibland till lite väl skrattretande priser. Detta är helt klart en av mina favoritaffärer. Vill du har en obskyr sporttröja i obskyr färg från 70-talet, gå hit. Vill du ha en kort mockajacka á la Prada FW 13, gå hit. Vill du hitta en perfekt doppresent och inte vill köpa en läderjacka för bebisar på Acne, gå hit. Oavsett, gå hit.

Espace Kiliwatch, 64 rue Tiquetonne, Metro: Étienne Marcel.

Ok, återigen kluven. Detta är, by far, den trendigaste secondhandbutiken i Paris och är ett måste för trendkänsliga svenskar. När man kliver in i butiken känner man sig först hemma, lite stökigt, otydligt koncept och antagligen stor fyndchans. Efter ett tag inser man att halva butiken består av inköpta, externa märken, nyproducerat, en avdelning är märkesplagg (typ glittriga YSL-kavajer från 80-talet, kräks) som ingen köper och längst in är min våtaste dröm, en herravdelning som är plagg- och färgsorterad. Nu när du kommit såhär långt in i butiken har den hemtrevliga känslan försvunnit och ersatts av en obekväm “jag vill bara gå härifrån”-känsla då den onaturligt trendiga personalen (som tydligen går på provision?!) suckar HÖGLJUTT och himlar med ögonen då du tittar på kläderna. Senast tog det mig ca 15 min att få ett ironiskt “hello…” av en 2 meter lång skäggig fransos med tatueringar och sjömansskjorta som uppenbarligen var för tuff för att jobba där. Här hittade jag dock min bästa vinterjacka, en kort blå med platt luden päls. Stort här är också den klassiska konstnärskavajen i blått med fickor, en klassisker!

Har du ett asbra tips eller vill klaga på mitt dåliga urval? Maila gustav@rodeo.net!

——

I’ve chosen my favorite vintage/thrift stores in Paris, enjoy! Use google translate to read my witty texts about ironic sweatshirts, ball gowns from the 20′s and overpriced polyester shirts from the 70′s! Enjoy!

Gustav Broström

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion