En man har ljugit…

En man har ljugit min väninna rakt upp i ansiktet! Och rakt in i själen och skötet skulle jag vilja säga. Under dom nio år som dom har delat kärleksliv, även om dom under dom åren inte levt tillsammans största delen av tiden, så har han bedyrat på heder och samvete att hon är den enda kvinna han har älskat/ haft sex med. Nu har det uppdagats att det inte var sant, tvärtom han är en sexmissbrukare av allra största kalibern och det är otroligt hur han har kunnat dölja det men så är det. Jag har ofta varit hennes “stödjande” väninna när hon “tappat kraft” i förhållande till hur relationen har sett ut till mannen; his coming and going in her life. Jag kan bara säga att en kvinna VET när mannen inte är sann, då tappar man KRAFT och den kraften man tappar får inte tappas, den behövs till livet, till barnen, till allt. Hur kan man definiera ordet missbruk? För mycket av något betecknas som missbruk. Något man inte kan hålla sig borta ifrån betecknas som missbruk. För mig är det missbruk att inte tala sanning, miss bruk av kärlek, av rätten att ge var och en ett val. Valet av att tex vara med en man som är med andra samtidigt? En del kan vilja det andra inte. Utan att få valmöjligheten är det fruktansvärt kränkande och kan även vara livshotande. Vi lever i en tid då vi vill upptäcka allt för att förstå vilka vi är och för att få njuta av att vara här helt och fullt…i det ingår upptäckten av en djupare sexualitet…tantra…det finns många uttryck för det…men ljuga…nej det går inte för sig! Dags att vakna upp och ta ansvar! Och den som allvarligt sårar mina vänner får en snyting av mig, så är det bara.

Ett par dagar har passerat. Dagar  fyllda av minnen och reflektioner…den som kastar första stenen etc. Smärtsamma minnen där lögn har förekommit. Jag har både varit den man ljugit inför och den som ljugit. Jag skäms när jag tänker tillbaka. Jag skäms mest över allt jag åsakade mina barn att utstå under inte alltför vackra och klara skillsmässor. Jag kan fortfarande känna smärtan i mitt eget sköte utifrån någon sorts skam över att inte ha vetat hur jag skulle ta hand om mig på bästa sätt. Mitt och andras värdefulla liv! Det här är länge sen, över 30 år och inget som lever kvar i mitt aktuella liv där jag verkligen känner lycka, på riktigt…men någonstans i cellminnet kunde jag plocka fram minnet för att kunna skriva om det här. Sen dess har jag lärt mig att ingen lögn kan bidra eller beskydda, inte mig och inte den andre. Smärta i separation däremot kan man möta med ärlighet. Hur svårt det än känns i stunden så kommer tilliten till den andre att leda vägen till en framtida vänskap. Så har det varit för mig och det önskar jag alla…

Vi är både starka och sköra, ibland som ett transparent tyg i solnedgångens genomlysande sken.

Min väninna som just nu har drabbats av lögnens förödande kraft, känner både sorg och lättnad. Sorg över att behöva lämna kärleksillusionen och lättnad över att det som fanns i otydlighetens sfär har synliggjorts och blivit tydligt. hon beskriver det som att hon fått mark under fötterna igen och att hon känner sitt hjärtas frihet.

Hur kan vi skadade hitta tillbaka till en tilltro till kärleken? Jag kan bara fortsätta att vara öppen och ärlig. Även när det kan kännas som att jag är ensammast i hela världen i rädslan att mista någon så finns det bara den vägen att ta. Och Kärleken växer med utmaningarna och erfarenheterna.

Som en spegelbild på vattenytan, en klar reflektion…

där livets mångfald och  skönhet samarbetar på allra bästa sätt.

 

 

 

 

 

 

Ingmari Lamy
 1. Therese Lomner writes

  Så vackert skrivet. Jag har inte mycket att tilläga mer än att jag känner igen smärtan av att blicka tillbaks och känna alla lögner som flourerat. Både mina egna och andras…. Det mest smärtsamma är nog just det som du skriver, barnen. Att barnen ska behöva skörda mina och min mans lögner. Men också tacksamheten över att jag lever och växer, tar mer och mer ansvar. Det är sååå helande.

  Bilderna är så talande också. Väldigt vackert.

  Hälsningar Therese

 2. Jivan writes

  Tack Ingmari för din öppna ärlighet.
  Tack för att du skriver om missbruk och dysfunktionaliteter.
  Tack för att du vill och vågar vara sann och ärlig
  - trots smärtan som är en vän på vägen i ett liv i sanning och skönhet.

 3. destiny writes

  Ingmari! jag älskar din blogg. läser alltid den när jag är stressad, nere eller har ångest. den får mig att bli lugn och harmonisk.

 4. oroshjärta writes

  Vidriga lögner,ryser av att bara läsa dessa ord. Tur hon har vänner nära som dig.

 5. Ingmari Lamy writes to oroshjärta

  Ja, det behövde sägas! Och ingen ska dömas. Alla växer vi och mognar med hjälp av varandra.

 6. Ingmari Lamy writes to destiny

  Det glädjer mig verkligen att den kan ge dig det. Destiny, vilket vackert namn!

 7. Ingmari Lamy writes to Jivan

  Ja Jivan, kära vän, tack själv för din vänskap.

 8. Ingmari Lamy writes to Therese Lomner

  Tack Therese. Till slut finns det inga lögner mer. Det är bara så mycket mer intressant och härligt att vara sann…och när jag inte kan…eller glömmer det…eftersom det är på så många små obemärkta plan, så har jag/ vi alltid möjligheten till att fånga upp stunden och göra det rätt igen

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
Ingmari Lamy
Ingmari är modell och konstnär samt håller i events och kurser i inre skönhet. Hon har varit omslagsmodell för magasin som Harper's Bazaar och Vouge, jobbat med fotografer som Bob Richardson, David Bailey och Gil Bensimon och gått visningar för Jeal-Paul Gaultier, Yohji Yamamoto och Kenzo. Här delar hon med sig av anekdoter från förr och inblickar i de projekt hon driver idag.
Instagram: ingmarilamy