Tv-bleurgh!

gosee

Förra avsnittet av Go-See, det där Marion Vains mästerscoutare Max Bergå cruisar Götgatan ner med Liselotte Starck, är det mest kommenterade inslaget i åtminstone den här sitens än så länge ganska korta historia.

Man kan fråga sig varför. Tonen i programmet skiljer sig inte från de andra i serien, innehållsmässigt är det också konsekvent med vad vi gjort tidigare – där Liselotte Watkins till exempel talar passionerat om något hon brinner för, böcker om mode, talar Max Bergå lika passionerat om något han brinner för (vackra män, that is).

Jag vet ju att ni som läser Rodeo är allt annat än konservativa, så jag skulle bli förvånad – och, ärligt talat, lite besviken – om upprördheten handlar om något så enkelt som att det här Go-See-avsnittet utmanar traditionella könsroller.

Vad återstår då? Att det helt enkelt är dåligt?

Jag tycker förstås inte det. Och kompisar har berättat att de älskar att Go-See inte är som Velvet på SVT, avpersonifierat och intellektualiserande. Andra kompisar har mailat och sagt att de tvärtom tycker att vi ska göra just som Velvet – skippa programledaren för att sätta fokus på medverkande och innehåll, och därmed försöka kommunicera något djupare och mer analytiskt om mode.

Alltså, Velvet är ett jättebra program, men tanken med Go-See aldrig har varit att göra något “djupt” och “analytiskt”. På MySpaceTv har vi 4-5 minuter på oss, inte 45. Den tiden vill vi använda till att göra ett lättsamt, snabbt och roligt program om mode. Något i linje med Rodeos tonalitet, som samtidigt speglar den gör-det-själv-känsla man hittar i de flesta andra klipp på MySpaceTv eller YouTube.

Där tycker jag våra producenter lyckats skitbra. Att organisera långa paneldiskussioner om kommande säsongs trender har liksom aldrig varit ett alternativ. Dels därför att tidigare svenska försök i genren visat att det är svårt att överföra rundabordssamtal om mode till tv-format utan att det blir direkt narkoleptiskt. Dels därför att vi redan tycker att vi hittat en svåröverträffad form för de där modesamtalen – den som vi tryckt i tidningen de senaste fem säsongerna. Sedan hoppas jag självklart att Go-See smygfilmar Rodeos kommande modesamtal ändå, få saker är ju mer underhållande än Lisa Milberg och Daniel Björk som bråkar om hur man bäst bär en Balenciagabolero. Skulle funka bra som inklipp i vilken evening show som helst, tror jag.

Engelska vs svenska då? Samma sak där. Vi gör ett program för MySpaceTV, det är en internationell site och eftersom vi kan engelska kändes engelska som ett naturligt val. Att skandinavisk brytning är högst gångbar internationellt vet alla som någon gång varit på fashionfest i New York, Neil Strauss borde ta upp det i en reviderad upplaga av The Game eller nåt.

Samtidigt – när vi efterhand insett att de flesta som medverkar tycker det är lättare att prata fritt på svenska, och att de flesta som tittar ändå är svenskar – kändes det inte heller som en stor grej att byta språk.

Vi gör ju det här snabbt och lätt. Det är roligt!

Johan Wirfält
 1. BLEURGH writes

  Herre min je!
  Varför detta ursäktande hit och dit.
  Stå på dig människa!

  Om du tycker Go-See är bra så fine.
  Men om du tittade någorlunda opartiskt på hela spektaklet så skulel du nog snabbt inse att det hela mest liknar en hög med skit.
  Sprayat med någon sort downtownmentalitet som mest känns småstadkomplex och trött.

  Om ni bara vill göra ett “kul” programm.
  Gör det då och spela inte Allan när ni inte kan backa upp det.

  Punkt.

 2. Johan writes

  Haha, du är rolig, jag försökte ju bara förklara varför vi gör vad vi gör.

  Men du menar alltså att eftersom jag faktiskt tar mig tid att formulera det, så befinner jag mig underförstått i någon sorts försvarsposition? Vore intressant om man applicerade den teorin på världen i stort (den där världen utanför internet alltså).

 3. BLEURGH writes

  Kära Johan,

  Jag har Egentligen ingen större åsikt i ämnet.
  En storm i ett blogglas känns lite whatever att bli förbannad över.
  Jag ville bara skriva något elakt och förhoppningsvis lite roligt.
  Mest bara för att träna att skriva + att mitt jobb är drenerande på kreativa utlopp.
  Jag gillar ju Rodeo och några av era bloggar.

  Ibland är man bara på sånt humör när man gillar att dissa. Förstår du vad jag menar?

  Anyho, trevlig helg!

 4. FAX writes

  Ok, igen…

  ” lätt att kritisera, o väldigt svenskt att först kritisera o sen anyalysera ”

  ge go-see’s en chans, innan översittar tonen tar i…

 5. Lars O writes

  Jag ser fram emot Johan Wirfältsblogginlägg där han gör en grundlig analys av bloggandets läromästare det vill säga bröderna Alex och Carl Schulman

 6. Tobias writes

  Anledningen till allas åsikter kanske beror på att produkten är väldigt svajande och lite oklar i framställningssättet ifrån avsnitt till avsnitt, ibland vet man inte om det är det satir eller inte, det manliga modell avsnittet kändes konstigt och hysteriskt utan att peka på genusperspektiv, Go-See har kanske något att lära sig ifrån Nylon Tv som känns just lättsamt, snabbt och roligt, och inte hysteriskt, speciellt Stockholms avsnittet med Milberg, eller kanske video.man.style där surface to air snubben äter hamburgare i nyc

 7. Tommy writes

  Vart har Mashas blogg tagit vägen!?!?!

 8. Johan writes

  Tobias: jag är osäker på om vad jag skriver på den här bloggen är satir eller inte. Sedan är det kanske inte så konstigt att ett program som görs på det sättet vi gör Go See hittar sin form först efter ett par avsnitt. För mig finns det en charm i det också, och vi har som sagt aldrig varit ute efter ett “färdigt” uttryck. Det går lite emot hela idén med fyraminutersklipp on the interweb.

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion