Om obryddhet och Christer Petterson-looken

christerp

Tidigare i höstas satte Jan Gradvall fingret på manssamtiden i en bra krönika om kongonorrmännen och att medvetet se ut som om man är helt omedveten om hur man ser ut.

“Det absolut trendigaste man kan vara hösten 2009 är att ge intryck av att inte vara trendig överhuvudtaget”, skrev Gradvall, och rekommenderade Tjostolv Moland och Joshua French att gå på audition för en eventuell uppföljare till Man tänker sitt. Nu, ett par månader senare, har nästa film från Falkenberg haft premiär – och med Apan börjar också nyanserna i “att inte vara trendig överhuvudtaget” blottläggas.

Att kongonorrmännens skjort- och skäggstil just nu är flanellen som förenar våra egen Herr Judit-ungdom med Williamsburghipsters och antikhandlare från Portobello Road innebär nämligen något av en paradox. Om idén med skogshuggarlooken är att inte vara trendig överhuvudtaget, har man ett uppenbart problem om världens samlade hipsters klär sig i precis samma obrydda rutmönster.

Istället borde unga moderna män låta sig inspireras av Olle Sarris helt anonyma garderob i Apan: tråkiga jeans, tråkiga jeansskjorta, tråkig, något för stor och starkt 90-talsdoftande skinnjacka . I Jesper Ganslandts film kommer Olle Sarris karaktär Krister ut som en sorts drogfri söderortsversion av sin namne Christer Pettersson. Och om det är någon som personifierar den där undflyende icketrendigheten som Jan Gradvall efterlyste i sin krönika, så är det ju just Christer Pettersson.

apansarri

Jag diskuterar vidare om det här i Hype på SVT ikväll. Jag vet inte om jag nämner det i programmet, så låt mig här och nu dessutom konstatera följande: Årets modemässigt mest välinvesterade 7000 kr är de som betalades för Christer Petterssons gamla boots på Tradera för någon månad sedan.

Snubben som köpte dem – Lazy Larson – är sannolikt årets hippaste svensk.

Johan Wirfält
 1. Markus Larsson writes

  Jag tycker norrmännens spyskägg är alldeles för slafsiga för att framtså som legitimerade Brooklyn-hipsters. Den här myten om att man ska se ut som att man VERKLIGEN inte har koll tycker jag inte stämmer, snarare att man ska nå någon slags konsekvent, bastant nerklädhet. Ett utseende som signalerar att man faktiskt är åtminstonne ganska medveten, men på ett rätt avslappnat och omaniskt vis.

  Men Olle Sarris skinnjacka är för all del jävligt trevlig.

 2. Johanna writes

  Ni befaller, vi lyder. Dags att åka till Polen för att göra second-hand fynd?

 3. Adam writes

  Ja, Gradvalls krönika är läsvärd. Extra kul är den freudianska felskrivningen av Bon Ivers albumtitel från Forever ago till Wherever ago – eftersom det är poängen Gradvall vill göra.

  Vad gäller Sarrilooken så kan man fundera över om man även ska ta med den läskiga blåtandssnäckan – att bära en sådan idag vore verkligen ett tecken på total obryddhet.

 4. Yngve Klass writes

  Hur passar en helt, helt, vanlig grå skjorta in i detta?

 5. bengtsson writes

  Vad tråkigt och trist allt blev nu.

 6. Johan writes

  Yngve klass: Det tänkte jag att du och din bloggkollega skulle reda ut?

  Bengtsson: Känner du Lazy Larson?

 7. Urban Yngre writes

  “Nu är det fixat sa han. Vadå? sa jag. Avloppet sa han. Det är bara det att det aldrig varit något fel på avloppet.”
  Reda ut och reda ut. Trassla till är jag rädd, det är mer sådan jag är. Hell Wirfeldt!

  http://urbanyngreovremedelklass.blogspot.com/2009/11/fran-zenon-till-zoltar-and-beyond.html

 8. amos writes

  Är det nånstans här motståndsrörelsen mot the sartorialist börjar? Istället för att leta rätt på 94-åriga skomakare i Milano är det väl dags att gå ut och fota pilsnerdrickare kring fridhemsplan?

 9. Yngve Klass writes

  Nu väntar jag med spänning på Wirfeldts kommentarsdebut på UYÖM!

 10. Urban Yngre writes

  Jag också. Hippaste accessoaren vintern 2009: Att ha ett vanligt jobb i Varberg.

 11. Urban Yngre writes

  Måste kanske få upp kommentarsmängden här hos Wiran först, kvinnliga-modebloggerskor-style:

  Bra skrivet!!!!!!!!!!!!!!!

 12. Urban Yngre writes

  Min kommentar skulle vara: “Urban, har du någon som helst aning själv vad du skiver om?”

  Och på det temat måste ju klädmärket Pricele$$ tv-reklam vara det kongenialaste som finns för tillfället. Ni vet, den där “dä blev prajsless fö däj”. Skämt och sidor alltså…

 13. Mac writes

  Om alla hipsters börjar klä sig “tråkigt” kommer “tråkigt” blir hippt. Pilsnerdrickare på fridhemsplan kommer inte bli hippa då för att de har “tråkig” klädsel utan för att de är pilsnerdrickare på fridhemsplan. Se även: Ylande-varg-t-shirt-syndrome.

 14. Urban Yngre writes

  Nu hamnar vi väl lite i en annan debatt: “humor och mode – är det möjligt?”
  Snart ett blogginlägg nära dig, mycket ylande vargar, ironi och snurrande flugor.

 15. Mac writes

  Mode är ganska genomskinligt. Det är därför det är så intressant och roligt (och sexigt).

 16. Uffe Olsson writes

  Hur hippt är det egentligen att använda uttrycket hippt! Är det retrocoolt eller bara palin stupid? Hur imbecillt är det att svänga sig med lativer som retrocoolt? Hur uppfuckat överjävligt är det inte att tänka sig en halv dag i ett moln av refrängen av Down Down med Status Quo samtidigt som man inbillar sig att man är present här och nu? Man, som alltså representerar jag, som är den där jävla man alla snackar om hela tiden.

 17. Atmos writes

  Uffe, vilket härligt retrocoolt namn

 18. Uffe Olsson writes

  Lika retro som Mungo Jerrypolisonger. Undrar vad sångaren i Mungo Jerry gör exakt nu? Jag Di sma undar jordiångest av skiten. Köppabävisanpanik. Jag får lust att be om fimpen av en Glenn.

 19. mikaela writes

  jag känner honom, och jag lovar att han INTE är den hippaste svensken. men nog fan är ahn cool

 20. Det riktiga Monstret måste vara media och idolindustrin « GoodBadGirl writes

  [...] exempel stod hans stil som modell för det otrendiga modet i ”Christer Pettersson-looken”. Ett mode för trendiga män där nonchalanta icke iögonfallande plagg typ jeans och [...]

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion