Hör upp, The Wire-fundamentalister: Avon Barksdale om hur det “egentligen” var

Igår kväll sprang jag in i Joe Queenan, amerikansk författare och journalist som är på sverigebesök för att intervjua deckarförfattare för en kommande radioserie på BBC. Han hade nyss träffat Jens Lapidus (som hellre diskuterade James Ellroy än Stieg Larsson), nu var det sittning på Djuret i Gamla stan.

Queenan är från Philadelphia, han kan sin amerikanska östkust och vi – mest han – pratade, kanske inte helt oväntat givet deckarsammanhanget, en del om The Wire och Baltimore. Queenan filosoferade om vita människor som lämnar staden så fort de gått ut high school, förklarade att han brukade varna folk som åker dit på jobbresor för att lämna hotellet efter mörkrets inbrott och menade att Baltimore i största allmänhet var bortom räddning – “ett Philadelphia utan hopp, alla politiker är genomkorrupta, The Wire visar precis hur det är.”

Det lät lite pessimistiskt. När jag var i Baltimore för ett par år sedan talade både taxichaufförer och butiksägare på stans nedgångna West Side om att saker gick åt rätt håll – men å andra sidan tog jag tåget tillbaka till New York samtidigt som mörkret föll över de fallfärdiga husen bredvid järnvägen.

Hur som helst, att “The Wire visar precis hur det är” har ju blivit en standardfras bland både amerikanska och svenska östkustjournalister. Vi tror på det vi ser i David Simons serie. Därför känns det bara logiskt att det i The Wires kölvatten uppstått en hel liten medieindustri som gräver ner sig i precis hur det egentligen är, de förmodat verkliga berättelserna bakom det verklighetsbaserade dramat. Det har kommit böcker, fler böcker och nu, alldeles nyss, en dokumentärfilm: Unwired – The Avon Barksdale Story.

Dokumentären handlar om Nathan Avon “Bodie” Barksdale, före detta langare, eventuellt dråpare och – vilket hans namn inte särskilt subtilt skvallrar om – en av de kriminella David Simon stötte på som reporter på Baltimore Sun i slutet av 80-talet och sedermera använde som förebild för en av den moderna tv-historiens mest minnesvärda gangsters: Avon Barksdale.

Nu traskar Barksdale runt höghusgårdarna med Wood Harris som spelade Avon i tv-serien och pratar alltså om hur det egentligen var. Jag har inte sett The Avon Barksdale Story än – om någon gjort det, vad tycker ni? – men av trailern att döma är det mer sensationalistisk Cops-estetik än den “dickenska” dramaturgi som The Wire blivit känd för.

Ingen är väl förvånad. Men som The Wire-fundamentalist måste man antagligen kolla ändå.

YouTube Preview Image

För de verkliga överkursarna finns det förresten ett roligt sidospår här: Har Nathan Barksdale hittat på att han heter “Avon” i andranamn för att kunna hävda att David Simon använt mer av honom i serien än vad som faktiskt är sant? Simons kommentar till den här Baltimore City Paper-artikeln antyder det.

Johan Wirfält

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion