Forskare: Högerpolitiker är snyggare än vänsterpolitiker – och högerväljare är mer utseendefixerade

Svensk politik har rent stilmässigt genomgått en sorts cirkelrörelse. Från 50-talet och en kammare uniformerad i mörk kostym och vit skjorta/slips, via en mer uppluckrat informell stil på 60-talet och ett 70- och 80-tal där partitillhörighet satt i gråtrist gabardin, marinblå blazer eller noppig kofta, till 90- och 00-talet där konformismen återigen är det mest utmärkande.

I veckans Fokus intervjuar jag bland annat Barbro Hedvall, Per Schlingmann och Hans Linde, och går till botten med frågan om svenska politikers stil. Varför hade ingen man på sig slips i SVT:s ekonomidebatt i slutet av augusti? Vad betyder det att bryta schablonbilden av hur en moderat eller en vänsterpartist klär sig?

Och hur påverkar en politikers utseende sympatier hos väljarna?

På den sista frågan svarar Niclas Berggren, docent i nationalekonomi och utredare på näringslivets forskningsinstitut Ratio. Berggren har tillsammans med forskarna Henrik Jordahl och Panu Poutvaara studerat hur utseendet påverkade politikers framgångar i finska riksdags- och kommunalval under 2003 och 2004. Deras undersökning The looks of a winner: Beauty and electoral sucess visar, precis som en aktuell studie från MIT, att det finns en “skönhetspremie” inom politiken.

Snygga politiker får helt enkelt fler röster.

Jag skulle vilja lyfta upp något som Niclas Berggren berättade när jag intervjuade honom. Från samma undersökning finns än så länge opublicerade resultat – och de tyder på att högerpolitiker är snyggare än vänsterpolitiker. Högerväljare lägger också större vikt vid politiska kandidaters utseende. Niclas Berggren:

“Vi har preliminära resultat som säger att högerpolitiker generellt ser bättre ut, och dessutom att högerväljare i högre utsträckning premierar skönhet. Effekten på kommunalvalsnivå i Finland var nästan dubbelt så stor för högerpolitiker som vänsterpolitiker. I riksdagsvalet kunde vi däremot inte se någon effekt.”

Nu ska vi förstås inte dra för stora växlar på detta, resultaten är som sagt preliminära och än så länge opublicerade. Men, rent spekulativt: Om en vetenskaplig undersökning faktiskt bekräftar att skönhet är viktigare på politikens högerkant är det förstås superintressant.

Dels rent ideologiskt. Om personlig skönhet är viktigare för högerpolitiker och högerväljare, innebär det också att de rent generellt värderar estetik högre?

Men också ur en sorts incitamentsperspektiv för politiker. Är det så att vackra människor i politiken medvetet eller omedvetet söker sig högerut, eftersom det finns en känsla av att man som vacker kan bli mer framgångsrik där än i vänstern?

Och, förstås, knäckfrågan: Är Fredrik Reinfeldt verkligen snyggare än Mona Sahlin? Eller den pånyttfödde Göran Persson?

Något att diskutera vid middagsbordet.

(Bild från SR.)

Johan Wirfält
 1. Sanna writes

  Men var vi inte överens om att skönhet är relativt? Hur ‘mäter’ man skönhet? Låter ganska oseriöst enligt mig.

 2. Johan Wirfält writes

  Jo, skönhet är relativt och Berggren et al tar också med detta i beräkningarna – deltagarna fick “rangordna” politikerna rent utseendemässigt på en skala från 1-5. Det är alltså deltagarnas egen uppfattning om skönhet som styr (även om det sedan finns vissa universella skönhetsparametrar också, till exempel symmetri i ansiktet).

  Du kan läsa kort om metodiken i Fokusartikeln. Eller, förstås, i själva undersökningen via länken ovan.

 3. Sanna writes

  Det var inte meningen att låta otrevlig med mitt oseriöst! Blir alltid bara misstänksam när den där sortens värden ska mätas. (såklart)

  MEN; en sak jag dock undrar. Ratio. Varför gör de en sån här undersökning? Tittar man på styrelsen på deras sajt så är t.ex. vd:n för Svenskt näringsliv Annika Lundius med där. De stödjer väl Alliansen, dvs. de som skulle vara snyggare då, ganska öppet?

  Jag har ingenting emot en analys av hur partiledare etc använder det yttre för att få fler väljare. Tycker det är intressant. Men när t.ex. Ratio gör en sån här undersökning, då blir jag lide, lide misstänksam.

 4. l writes

  Är det inte så att vad som värderas som snyggt i mångt och mycket är ett socialt fenomen? Att när det blåser högervindar anses det ”snyggare” med schablonbilden av ”moderaten” och när det blåser vänstervindar (ex 68) så anses de ”typiska attributen” för vänstern som snygga?

 5. admir writes

  Det är sedan länge ett väl etablerat faktum att vänstermänniskor i allmänhet är sjukt fula. Se bara på vänsterpartiets partistyrelse.

 6. Johan Wirfält writes

  Oj Sanna, det här är det stora högerkonspirationsvalet!

  Men exakt vad gör dig misstänksam? Syftet med undersökningen var inte att ta reda på vilken sida som har snyggast politiker. Resultaten är alltså preliminära och inte publicerade än. I Berggren och de övrigas studie sägs ingenting om partitillhörighet, det var därför jag frågade honom om det från början.

  I: Jo, när det gäller stil är det förstås så. Men som sagt finns också vissa grundläggande ansiktsdrag och kroppsliga proportioner som tycks uppskattas oavsett hur hårt de revolutionära vindarna blåser.

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion