Världsexklusivt: Mikael Schiller slutar som vd på Acne, första intervjun med nya vd:n Mattias Magnusson

En del av hösten tillbringade jag i hasorna på Jonny Johansson och Mikael Schiller. Acnes ledarduo pendlade mellan modevisningar i London och kontoret på Lilla nygatan, jag följde efter. I bagaget anteckningsblock och en massa frågor.

De övergripande: Hur har de senaste årens internationella segertåg påverkat Acne? Vad skiljer Acne från andra svenska modevarumärken? Vad sker bakom kulisserna i det före detta bankpalatset på Lilla Nygatan? Har företagets frontmän – vilket Ann-Sofie Back hävdade med en Martin Margiela-referens här – till och med drabbats av hybris?

Under intervjuer med Jonny Johansson och Mikael Schiller fick jag flera svar. Dessutom tog Jonny Johansson bladet från munnen och berättade öppenhjärtigt om konstiga Kanye West-möten och vad han egentligen tycker om att modehuset som blivit hans livsverk är döpt efter en hudsjukdom. Läs allt om det i nya numret av Rodeo – rullar just nu genom tryckpressar i norra Polen och landar på svenska tidningshyllor den 7 februari.

Men redan nu bjuder jag på ett scoop ur artikeln: Mikael Schiller slutar som vd för Acne Jeans.

Han har suttit på posten sedan september 2001, under tiden har Acne Jeans gått från konkursmässighet till en position som det moderna modesveriges främsta flaggskepp i världen. I februari flyttar Mikael Schiller till New York, och kommer därifrån vara arbetande styrelseordförande med ansvar för Acnes amerikanska expansion.

MIKAEL, VARFÖR LÄMNAR DU VD-POSTEN?
– Jag älskar mitt jobb och vår firma. Jag har arbetat som vd i nio år och bolaget har utvecklats mycket under denna period. Samtidigt känner jag att vi har otroligt mycket kvar att göra. Här tror jag kombon Mattias som vd och jag själv som arbetande styrelseordförande är bra. Mattias började för sex år sedan som min assistent och har sedan dess arbetat med samtliga delar på företaget. Han har en djup förståelse för Acne som väsen, samtidigt som han är en operationellt enastående duktig ledare.

VAD KOMMER DU KONCENTRERA DIG PÅ NU?
– Som arbetande styrelseordförande kommer jag primärt fokusera på strategiska frågeställningar. Samtidigt kommer jag aktivt driva vissa frågor – till exempel vår New York-lansering, samt att vi ska bli riktigt duktiga på strategisk rekrytering, medarbetarutveckling och ledarskap. Vi vill att Acne ska vara en arbetsplats där man ska kunna utvecklas kreativt, professionellt och personligen, och testa sina vingar både hemma och internationellt. Just detta tror jag har varit en viktig framgångsfaktor hittills. Det lär bara bli ännu viktigare framgent.

Ny vd blir Mattias Magnusson, en långhårig Älmhultson som gjort kometkarriär i företaget. Han började som oavlönad assistent till Mikael Schiller för sex år sedan, och tog sedan i tur och ordning över logistikavdelningen, kundtjänst, produktions- och designavdelningen. Senast har Mattias Magnusson varit chef för Acnes försäljningsavdelning och operativt ansvarig för bolaget. Nedan följer den första intervjun med Acne Jeans nya vd.

FÖRST, DEN SJÄLVKLARA PETER JIHDE-FRÅGAN: HUR KÄNNS DET?
– Jag och Micke har jobbat tillsammans länge, så det är inget jätterevolutionerande. Sedan är det klart att det är en stor utmaning, Micke har ju gjort ett fantastiskt jobb på den positionen som jag nu tar över.

VILKEN ÄR DIN FÖRSTA STORA UTMANING SOM NY VD?
– Vi ska göra det vi redan gör, men ännu bättre. För min del handlar det om fortsätta hjälpa organisationen att prioritera. Affärsmodellen är ganska komplex, och när det då börjar komma saker från sidorna växer komplexiteten alldeles för mycket. Det är den största utmaningen nu, att vi som organisation fokuserar och prioriterar rätt saker. Och att alltid fokusera på produkten.

VAD INNEBÄR DET RENT KONKRET?
– Två saker. Dels att alltid leverera kvalitet, värde för pengarna helt enkelt. Det andra är att vara ambitiösa designmässigt, att våga vara kreativa och testa nya saker. Acne är inte bara kläder, det kan vara möbler eller något annat vi känner för. Min stora uppgift är att se till att vi prioriterar rätt saker.

NI OMSÄTTER STRAX ÖVER EN HALV MILJARD OM ÅRET IDAG. NÄR NÅR NI EN MILJARD?
– Jag vågar inte ge något datum. Skulle vi växa till en miljard inom tre år så fine, men min målsättning är inte att vi ska växa snabbt utan att vi ska växa hälsosamt. Tillväxt utifrån en viss omsättning är inget självändamål. Det viktiga är att vi gör bra produkter och att konsumenterna gillar det vi gör.

DU NÄMNDE KVALITET TIDIGARE. NI HAR FÅTT KRITIK FÖR JUST BRIST PÅ DET, CALLE SCHULMAN BEDREV TILL EXEMPEL EN BLOGGKAMPANJ MOT ACNEJEANS SOM SPRACK I SÖMMARNA FÖR ETT PAR ÅR SEDAN?
– Vi har absolut haft kvalitetsproblem i omgångar. För sex-sju år sedan hade vi stora problem med våra jeansknappar, till exempel. Vi hade även problem i samband med den här Calle Schulman-grejen. Det kom ut ett antal chinos och jeans på marknaden som inte var bra.
– Som mindre företag kan vi inte själva vara ute och kontrollera varenda plagg, så vi måste kunna lita på våra leverantörer och bygga strukturer för att säkerställa kvaliteten. Sedan ser vi till att jobba igenom varje plagg ordentligt här uppifrån, vi har satt upp ett testlabb på kontoret precis. Vi har redan externa testlabb, men det är skönt att ha ett eget också.

DU ÄR EKONOM OCH KOMMER FRÅN ÄLMHULT. DÅ ÄR DET NÄSTAN OBLIGATORISKT ATT GÖRA EN VÄNDA PÅ IKEA?
– Båda mina föräldrar jobbade där och jag var inne en liten sväng också, jag var trainee ett halvår i USA medan jag pluggade på Handelshögskolan. Jag lyckades bryta mig ut till slut. Men IKEA är ju ett fantastiskt företag, och vi tittar gärna på dem även om det är olika verksamheter.

AVSLUTNINGSVIS: ÄR DU SVERIGES LÅNGHÅRIGASTE VD?
– Ha ha, jag vet inte. Jag kanske måste klippa av det nu? Men man kan ju vara Handelsprofessor med sånt här hår nu för tiden. Då borde det funka att vara vd också.

(Foto: Fredrik Skogkvist)

Johan Wirfält
 1. Tweets that mention Världsexklusivt: Mikael Schiller slutar som vd på Acne, första intervjun med nya vd:n Mattias Magnusson - Johan Wirfält | Rodeo Magazine -- Topsy.com writes

  [...] This post was mentioned on Twitter by Rodeo Magazine, Johan Wirfält, Bjorn Berglund, Judit Burda, Star! and others. Star! said: som sig bör inleds modeveckan med skräll: Mikael Schiller slutar som vd på Acne. läs mer i intervju av @johanwirfalt http://bit.ly/fDtiSj [...]

 2. Clerasil writes

  Att detta skulle vara ett SCOOP måste vara att sätta ribban extremt lågt. Detta är ju en nyhet som kom ut tidigt i höstas och som herr Schiller knappast hållit i en särskilt trång krets. Rodeo borde kanske inte toppa sitt nya nummer med något så gammalt och dessutom kalla det scoop! Larvigt!

 3. Molla writes

  På Handelshögskolan föreläser man ofta om “Mollas kurva”. Den beskriver högkonjunkturen i tre etapper:

  1. Rodeo trycks på papper
  2. Svenska klädmärken som säljer sentimentala referensplagg till inflyttade, irriterande smålänningar på bekostnad av fattigjon i Marocko, får ny vd. Som är smålänning.
  3. Bloggen “Annika Flynner” lockar 10 nya regelbundna kommentatorer, samtliga “män”/förvirrade töntar.

  Kurvan är sinusformad. Men det vet inte du vad det betyder, Johan.
  Tänk “vågformad”. Som det äckliga havet utanför falkenberg.

 4. Johan Wirfält writes

  Clerasil: Var kom nyheten ut “tidigt i höstas”? Att människor i Mikael Schillers vänkrets vet om att han ska sluta som vd innebär inte att alla andra vet om det. Det har inte tidigare rapporterats i några medier, och Mattias Magnusson har heller inte någonstans gått ut med att han blir Acnes nya vd.

  Att Sveriges internationellt sett just nu mest uppmärksammade modeföretag byter vd är precis den typen av nyhet som Rodeo ska vara först med att rapportera. Om det sedan är ett scoop eller inte handlar väl mest om vad man lägger i begreppet. Men kul att du läser bloggen så engagerat, hur som helst. Detsamma gäller förstås även Molla, säger som jag brukar: Välkommen tillbaka!

 5. Clerasil writes

  Svar till Johan W: Orden “världsexklusivt” och “scoop” kan tyckas liiitee överdrivna i sammanhanget. Om definitionen på dessa är att något inte rapporterats av medier tidigare så torde det finnas en oändlig mängd världsexklusiva scoop därute. Troligen är orsaken till att detta inte tidigare rapporterats att det så kallade allmänintresset är tämligen lågt – inte för att det varit okänt.

 6. Lars writes

  “Han började som oavlönad assistent till Ingvar Kamprad för sex år sedan” Ehehehehe :)

 7. Natalie writes

  Jag har precis läst artikeln du skrev om Acne och dess historia.
  Du är så otroligt duktig. Verkligen. Och jag skämdes nästan när läste om Kanye West.
  Hur som helst. Riktigt bra text!

 8. Johan Wirfält writes

  Natalie, tack!

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion