Jeansbomb: Örjan Andersson startar nya märket Örjan Andersson – “röven kommer att sitta högre upp på 10-talet”

Någon dag för midsommar såg jag en mystisk animation på internet. En skisserad version av Cheap Monday-grundaren, skägglegenden och “jeansprofessorn” Örjan Andersson sitter och väntar på något. Men vad?

Hemsidan har en logotyp som stavar ut hans namn: Örjan Andersson. I bakgrunden surrar en symaskin, Örjan trummar otåligt med fingrarna mot fåtöljkanten.

Han har inga byxor på sig.

Snart, förstår jag, kommer det att ändras. En av Sveriges mest framgångsrika denimentrepenörer genom tiderna har bestämt sig för att starta eget – igen. Jag får tag på Örjan Andersson mitt i midsommarförberedelserna. Jeanskungen bekräftar: Våren 2012 lanserar Örjan Andersson nytt jeansmärke under eget namn.

– Jag har jobbat med jeans i 20 år, så det känns naturligt och väldigt roligt och inspirerande att släppa en jeanskollektion i eget namn. Jag kommer att börja om från grunden med det jag kan bäst, jeans och t-shirts, och sedan bygga vidare med fler typer av plagg och andra roliga saker. Från Ö till A skulle man kunna säga. Jag har varumärket själv, men har tagit mycket hjälp av illustratören/designern Emeli Mårtensson som har klädmärket 5preview och stylisten Naomi Itkes, säger Örjan Andersson.

Efter ett internationellt segertåg med smala jeans som gjorde “Cheap Monday-röven” till ett modebegrepp, sålde han och övriga delägare som bekant aktiemajoriteten i sitt jeansimperium till H&M för en massa pengar häromåret. I höstas köpte H&M ut resten av Cheap Monday. Örjan Andersson arbetar idag kvar som designchef med ansvar för jeansdelen, medan Ann-Sofie Back är chefsdesigner för övriga kollektioner. Så vad innebär lanseringen av Örjan Andersson för Örjan Anderssons arbete på Cheap Monday?

– Det kommer inte påverka mitt arbete på Cheap Monday på något sätt. Och jag kommer troligtvis aldrig att jämföra det här med Cheap Monday.

VAD KAN KIDSEN FÖRVÄNTA SIG AV ÖRJAN ANDERSSON?
– Premiärkollektionen består av fem bra jeanspassformar till både kille och tjej i snygga tyger och tvättar, med en stilig hård street-rock-look. T-shirts med och utan prints, i svartvitt, antracit melange och även ljusgrå melange. Kollektionen släpps våren 2012, priserna på jeansen kommer att ligga runt 800 kr i butik.

VAR KOMMER DU SÄLJA KOLLEKTIONEN?
– Inga butiker är kontaktade än.

UNDER 00-TALET SKAPDE DU I PRINCIP DAGENS UNGDOMSUNIFORM MED SMALA JEANS OCH HÄNG I BAKEN. DEN PASSFORMEN ÄR NUMERA KÄND SOM “CHEAP MONDAY-RÖVEN”. VILKET ÄR 10-TALETS RÖV?
– Röven kommer att sitta högre upp på 10-talet.

Johan Wirfält
  1. Jeansguru startar eget writes

    [...] storstilad comeback våren 2012 genom att lansera ett nytt varumärke under eget namn, rapporterar Rodeo. Örjan Andersson blev en välprofilerad jeanskändis när Cheap Monday tog modevärlden med storm [...]

  2. USA-mode Toppmode.com | Toppmode.com writes

    [...] fortsatt designa Chaep Mondays jeans, och även börjat arbeta på ett helt eget märke, som ska bära hans namn och som kommer att lanseras våren [...]

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion