Berättelsen bakom bilderna: Our Legacy vs Makode Linde

Som designer är det bra att ha fingret i luften – man måste ju känna av modets svängningar, trenders uppgång och fall, allt det där. Men ibland verkar det som om bitarna bara faller på plats av sig självt. Frågan är om inte det är trevligare? Lite slump och spontanitet, snarare än noga kalkylerad trendighet.

Jag tror jag gillar det bättre.

Som för ett par dagar sedan, när det även i övrigt väldigt sympatiska svenska herrmärket Our Legacy släppte sin nya kollektion Splash!. Modell: Makode Linde, världens just nu mest omdebatterade konstnär.

Det var förstås en tillfällighet, kollektionen plåtades en vecka före tårtgate. Samtidigt är det väl just sånt här som kännetecknar bra designer, precis som det kännetecknar bra konstnärer. De lyckas fånga samtiden av ingen annan anledning att de befinner sig på rätt plats, vid rätt tillfälle – och i rätt tårtsmet.

Jag mailade lite med Makode Linde, Our Legacy-grundaren Jockum Hallin samt varumärkets art director/husfotograf Tony Cederteg för att fördjupa mig i frågan.

Hej Makode! Hur kändes det att modella?
– Jag hade inga betänkligheter. Jag bryr mig inte om att ” vara snygg” på bild. Gjorde det mest för att jag ville ligga med fotografen.

Är det här något du gjort förut?
– Ja. Jag var ung och behövde pengarna.

Så, Jockum och Tony, vilken är Makodes största styrka som modell?
Tony: Ombytlig, och androgyn. Hans uttryck förändras även markant när han gör saker med håret som man är ovan att se honom i.

Vad tycker ni om Makode Lindes omdebatterade tårtperformance?
Jockum: Överraskande, att Makode kunde baka! Själva performancen kan man väl, som mediestormen tydligt visar, säga en hel del om. Makode belyser ett väldigt känsligt ämne, som tyvärr kommit bort i debatten kring vilket land som är mest inskränkt, vem som är rasist och vem som bör avgå. Our Legacy som varumärke tar inte ställning i tårtkriget. Vårt anlitande av Makode som modell baseras endast på hans starka, fysiska attribut.

Ni gjorde plåtningen före tårtan blev en världsnyhet. Men med den i bakhuvudet, får bilderna en utvidgad innebörd?
Makode: Nej, det låter väldigt sökt.

Our Legacy hittar du till vardags här. Makode Linde finns här och på hela internet.

Johan Wirfält
  1. OUR LEGACY CARMINE TONIC - Marcella Mravec | Rodeo Magazine writes

    [...] Jockum i höstkollektionen, och Johan i Splash-kollektionen. [...]

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion