The queen is dead: Hej då Donna Summer

Discodrottningen är död, länge leve Donna Summer. Hon förändrade musikhistorien åtminstone två gånger.

Först 1977 med I Feel Love, en låt producerad av Giorgio Moroder som i bredare sammanhang inte bara var tillfället då disco gick från en klubbanpassad mix av funk och soul till elektronisk, syntetiserad dansmusik. I Feel Love innebar ett helt nytt paradigm. Det var musik gjord på datorer, framtiden.

I Feel Love var så nyskapande att det skulle ta nästan ett decennium innan allt den inspirerade fick ett namn: Techno.

Sedan, några år senare, förändrade Donna Summer på sätt och vis världen igen – den här gången med State of Independence. Här handlar det istället om musik som politisk massrörelse, om socialt medveten pop, om quirky basgångar och storslagna körer som fångar en större tendens i samhället. Det var 1982, frihet i Afrika, bort med apartheid och gamla kolonialstater som nu kastade historiens ok. Quincy Jones producerade och dirigerade (se nedan), det är fortfarande ett av det finaste, funkigaste och mest medryckande stycken musik jag hört.

Snart spelade Quincy Jones som bekant in all star-uppföljaren We are the world. Men den kom aldrig i närheten av State of Independence djupa eufori. Att Donna Summers låt fortfarande inte rankas bredvid, vad vet jag, The Clash och Billy Bragg när medierna diskuterar politisk musik, säger väldigt mycket om rockjournalistikens inbundna perspektiv.

Det är musik som ger röst åt en hel kontinents frihetssträvan.

Internets bästa version av State of Independence finns här – Donnas dotter Mimi inleder:

YouTube Preview Image

Och här är ett kort klipp från inspelningen i studion:

YouTube Preview Image

Kören som Quincy Jones leder (och som sedan delvis återförenades på We are the world) säger någonting om Donna Summers storhet. Bakom mickarna står Michael Jackson, Stevie Wonder, Lionel Ritchie, Dionne Warwick, Kenny Loggins, Brenda Russell, Michael McDonald och Christopher Cross. Herregud. Men så kunde det gå till på 80-talet.

Tack för allt Donna. Vila i frid.

UPPDATERING: Min gode vän Sebastian Suarez-Golborne påpekar att Donna Summer faktiskt har förändrat musikhistorien TRE gånger. 1980 uppfann hon, med magiska Our Love, popbandet New Order!

Johan Wirfält
  1. Robyn: ”Jag känner inget förtroende för kulturministern” - Johan Wirfält | Rodeo Magazine writes

    [...] Donna Summer gick bort nyligen tänkte jag på hur disco, helt felaktigt, avfärdats som ytlig och apolitisk musik. The Clash är liksom [...]

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion