Under det rosa töcknet

Det stormar om en rosa liten bok – Trafikmaktordningen, utgiven av miniförlaget Korpen Koloni men författad av Planka.nu. Eftersom Korpen Koloni får kulturstöd menar vissa nu att staten finansierar Plankas plankningskampanjer – en som är av den åsikten är Christer G Wennerholm.

“Det här är helt oacceptabelt”, rasar SL-ordföranden, trafiklandstingsrådet och premiärlejonet i Rapport.

Händelsen föder två frågor.

1. Har Christer G plötsligt börja svara i telefon när journalister ringer? Normalt kommenterar han ju varken varför han blir utslängd från krogen eller hur det bolag han är styrelseordförande i under 2011 kunde gå back 156 miljoner. Antar att det var den kulturpolitiska dimensionen som fick ut G:et på banan. Han sägs gilla kultur.

2. Har någon faktiskt läst Trafikmaktordningen? Jo, just det, jag har ju gjort det. Och det borde ni också göra. Det är nämligen en i långa stycken briljant liten skrift, ett av de intressantare inlägg som gjorts i trafikdebatten på senare år. Står man bara ut med ett par paragrafer poststrukturalistisk teoribildning är Trafikmaktordningen en enkel och väldigt klargörande uppgörelse med bilsamhället – hur vi byggt in oss i ett bilberoende som bryter ner oss, inte bara ur miljösynpunkt utan också socialt och framför allt mentalt. För alla män därute bjuder boken dessutom på en fin nytolkning av automobilrockens höga visa, Bruce Springsteens Born to run. Bossens epos, kan vi läsa i Trafikmaktordningen, handlar inte alls om att fly, som många brukar hävda – utan om sökandet efter ett sammanhang. Att hitta hem, med andra ord. Rekommenderas varmt.

Stödet till bokutgivningen motiveras av Kennet Johansson, generaldirektör för Statens kulturråd: “Den bedömning vår arbetsgrupp har gjort är att Trafikmaktordningen är en välskriven och välargumenterad debattbok som tillför ett nytt perspektiv i den trafikpolitiska utvecklingen”.

Han har fullständigt rätt. Trafikmaktordningen handlar väldigt lite om att planka (vilket jag själv är emot som politisk metod) och väldigt mycket om att tänka nytt kring trafikfrågor – något samtliga medborgare skulle må bra av att göra då och då.

Stöd själv kulturen genom att köpa Trafikmaktordningen här.

Johan Wirfält
 1. Planka.nu | Trafikmaktordningen får litteraturstöd! writes

  [...] Helsingborgs Dagblad – Bilismens lov Dagens Nyheter – Lördagskolumn: Att välja sina strider SVT Rapport – Planka.nu får indirekt kulturstöd Rodeo – Under det rosa töcknet [...]

 2. Johan writes

  Ja, folk och politiker bör verkligen tänka igenom vad man vill ha för stadsmiljö. Läste följande imorse:
  “I stället för att vara praktisk har bilen blivit begränsande.

  – Jag använder bilen i princip bara på helgerna nu för att det är så svårt att hitta parkering. Ibland när döttrarna ber om skjuts svarar jag: ”nej, för jag har hittat en p-plats”.

  … och blev väldigt nöjd. Tyvärr var det inte artikelns fokus att belysa att politiker faktiskt kan begränsa bilanvändandet genom sina beslut.

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion